A varázs, nem csalás

SSz_2019_02-3

Úgy néz ki, hogy Nokia megtalálta önmagát. Saját útját járja, ami egyedi készülékekkel van kikövezve. Érezni, hogy az üzleties, letisztult és modern formaterv a befutó. Az HMD Global jó döntést hozott, amikor az Android One rendszer mellett tette le a voksát. Az összes Nokia okostelefon ezzel a gyári Android rendszerrel érkezik, függetlenül az ártól és típustól. A legfrissebb Android 9 Pie fut rajta, gördülékenyen.

SSz_2019_02-4

Elől Gorilla Glass 3 védi a Nokia 7.1 telefont, alumínium kerettel. A kijelző egy 5,84” remek IPS panel, Full HD felbontással és –a legnagyobb dobás- HDR10 támogatással. Érdemes élőben megnézni, mert a kijelző AMOLED szintet nyújt, annak hátrányai nélkül. „Notch” a képernyő tetején, kisebb, mint az iPhone saját megoldása és csak a szükséges dolgokat tartalmazza. Ízlés kérdése, engem nem zavar és könnyedén meg lehet szokni. Értesítési LED kimaradt, Samsung-féle „mindig ébren” kijelző van pótlásként. Az előlap és hátlap is lekerekítéssel végződik, ezért a fogás kényelmes és nem csúszik. A hátlap az üveg kialakítás miatt imádja az ujjlenyomatokat. Itthon 3GB RAM és 32GB tárhellyel rendelkező verzió került forgalomba, a szoftver optimalizáltsága miatt elegendő és sosem éreztem kevésnek. Az ujjlenyomat olvasó hátul helyezkedik el, gyorsan és pontosan reagál. A hátlapon duál-kamera rendszer bizonyít, és nagyon jól teszi. A Nokia 7.1 mobiltelefon lencséje 12MP-es, a másodlagos egy 5MP-es, ami a portrémód elmosásához szükséges. Az elmosás működik, jól megtalálja az éleket.

SSz_2019_02-1-2

Az elkészült képeken jó az élesség, kontraszt pont megfelelő, könnyen talál fókuszt és a színek is rendben vannak. Valahol az iPhone és Huawei utómunka közé helyezném, ahol az iPhone meleg un. „sárgás”, a Huawei pedig hűvös és „kékes”. Sokkal életszerűbbek a képei, akár a Google Pixel utómunkája, ami mai napig a legjobb kamera okostelefonban. Bár télen, javarészt szürkés időben nehéz jó képeket készíteni, de a példa kedvéért:

A Nokia 7.1 üzemideje átlagos, 1 nap használat bármikor kivitelezhető, de 2-3 nap már csak akkor, ha odafigyelünk, és nem játszunk vele sokat. Az eredeti ára magas volt és nem egyszerű a középkategóriában nagyot dobbantani. A jelenlegi akciós ár mellett azonban egy ajánlott vétel, amivel senki nem lesz elégedetlen.

SSz_2019_02-2

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.