Huawei P8 lite Mobiltelefon teszt

Huawei P8 lite megbízható

Már a telefon dobozból való első kivételénél éreztük, hogy ez valami más. A Huawei P8-as telefonja még a lite verzióban is igényes, és kidolgozott darab.  A kompakt, fehér, hosszúkás masszív tégla kibontásakor a telefont csak alig-alig látjuk, mert élére fordítva lapul két fekete profil között. Ezek a profilok rejtik a szabványos töltőt, mely egyben adatkábel is, valamint a használati utasítást (gyorsútmutató), a headsetet és egy célszerszámot a SIM kártya (azaz kártyák, mert dual sim-es mobil) kivételéhez.

Huawei P8 lite dual sim

Huawei P8 lite dual sim

A hozzánk érkezett Huawei P8 lite aranyszínű, de a modell egyébként fehér és fekete színben is kapható. A telefon hátlapja, előlapja műanyag, de minőségi, és kellemes tapintású. A készülék 143*70,6*7,7 mm-es, azaz viszonylag vékony, de nagyméretű, kijelzője 5 colos. Súlya mindössze 131 gramm, amit első meglepetésünkben így foglaltunk össze: Nem nehéz, de azért érzed, hogy van valami a kezedben. A relatív könnyűség oka, hogy a készülékház műanyagból készült. Aggodalomra azonban semmi ok, a ház igazán jó minőségű, igényes kialakítású, nem nyikorog, és határozottan fémes érzetű.

Huawei P8 Lite – első benyomás

A P8 Lite telefon előlapján gombot nem, de egy kétszínű ledet, egy hangszórót és egy már elmaradhatatlan (ezúttal 5 megapixeles) előlapi kamerát találhatunk. A led mellett egy fény és egy távolság érzékelő szenzor is lapul.  Alul a gomb hiányát egy fényes Huawei logo feledteti. A mobil tetején még éppen elfér egy jack fülhallgató foglalat – bár erre a készülék méreteit tekintve nem vettünk volna mérget. A telefon alján a mikrofont, a hangszórót és a standard mikro USB töltőhelyet találhatjuk.

A P8 Lite mobilkészülék jobb oldalán a hangerő gombok alatt található a képernyőzár, ami alatt pedig a slotok a két sim kártya (vagy 1 sim és egy memóriakártya) számára. A foglalatok a csomagban található kis pöcök segítségével egyszerűen nyithatóak, de a kártya behelyezésnél már ügyeskedni kell, hogy megüljenek a kipattintott keretben számukra kialakított kb. 1 mm mély vájatokban. Az oldalsó elhelyezés oka, hogy a hátlap nem levehető. Ez kicsit feszélyezi lelkünk „vegyük ki az akksit, ha lefagyott a gép” oldalát, de a telefon a nálunk töltött idő alatt nem mutatta a lefagyás jeleit.

Huawei P8 lite megbízható

Huawei P8 lite megbízható

A Huawei P8 Lite 5 colos kijelzője különösen a telefon feltűnően vékony háza miatt nem igazán mondható nagynak, bár apró női kezek számára azért jelenthet némi kihívást. A HD felbontásra nem lehet panasz, ahogy a betekintési szögre sem, de a fényerő sajnos kicsit gyengécskére sikerült. Nem olyan vészes azonban ez a helyzet, és az igazat megvallva még nem találkoztunk olyan telefonnal, amelyik verőfényes napsütésben valóban látható képet produkált volna. Sasszeműeknek jó hír ugyanakkor, hogy a fehéregyensúly itt is állítható. 

Huawei P8 lite kijelző

Huawei P8 lite kijelző

 

A Huawei P8 belülről

A telefon teljesítményére is ugyanaz a megbízható stabilitás jellemző, mint a külső kialakításra. Ugyan nem erőgép, de gyors, és pöccre indul, nem lehet rá panasz. Az egyetlen momentum, ahol kicsit megakasztottuk a munkamenetet az volt, amikor elkezdtük rá tömegesen telepíteni az appokat. Egy idő után itt már előfordult kisebb zökkenő – de ez még mindig nagyon messze volt a zavaró szinttől. A telefon egyébként a középkategória tetején/a felső kategória alján kapott helyet, így a teljesítményével különösen elégedettek vagyunk.

Hogy egy kicsit a technikai részleteket is megemlítsük: a Huawei P8 lite esetében nyolcmagos processzor, és 2 gigás rendszermemória gondoskodik a felhasználói élmény zavartalanságáról. Telefonon is aktív multimédia fogyasztóként külön öröm volt a számunkra, hogy az amúgy 16 GB-os saját memória 128 GB-ig tovább bővíthető, így a tesztidőszak alatt felpakolt egy-egy sorozatepizód szinte szédült a hatalmas tárhelyen, melyet magabiztosan kezelt a készülék.

A P8 Lite Lollipop androidot kapott, mely teljes egészében testre szabható és témázható. A telefon ne zavarj funkciója kényelmessé teszi a pihenést is, a nemkívánatos hívások távoltartásával. Fényképezés terén szintén erős a készülék, az előlapi kamera 5 megapixel, a hátsó pedig 13. A képek még borús időben is élesek és tiszták, a videókat pedig HD-ben is rögzíthetjük – amellyel máris értelmet nyer a tárhely bővíthetősége.

Huawei P8 lite kamera teszt

Huawei P8 lite kamera teszt

A Huawei P8 lite zenelejátszójában külön tetszett, hogy akár a zenék hossza szerint is szűrhetünk. Azt ugyan nem tudjuk, hogy pl. rádiós műsorvezetésen kívül milyen szerepben tudjuk még hasznosítani ezt a funkciót, de azért jó, hogy van. A beépített mediaplayer hangja egyébként tiszta, zajmentes, és egyáltalán nem cümmög.

Mivel a hátlap nem levehető, az akkumulátort sem tudjuk cserélgetni, így fel kell készülni rá, hogy naponta töltögetni fogjuk. Ez természetesen csak intenzív használat esetén igaz – ha nem lógunk utazás/evés/mindenmás közben a telefonon és a neten, akkor 2 napot azért túl lehet vele élni töltés nélkül.

Összegezve érzéseinket tulajdonképpen pozitívak vagyunk. A Huawei P8 Lite ár/érték arányban elfogadható – a mobilszolgáltatónál és függetlenül is 80 000 körül van. Az, hogy választani kell a két sim vagy a sim+memória kombináció között egyértelmű hátrány, és heavy userként az akksi élettartama sem ideális. Ezekkel együtt is úgy gondoljuk, hogy a Huawei P8 Lite-nak összességében kevés dolog miatt kell szégyenkeznie. Szerettük.

Huawei P8 lite mobiltelefon bővebben >>>>

3 hozzászólások

 1. Kozma Ferenc

  Mostansàg állandóan ki írja hogy túl melegedett ??A használat nem ezt mutatja,mert normál használatban van !
  Naponta kétszer-hàromszor kikapcsol
  Na ezt sem ertem. Miért csinálja ???

  Válasz
 2. Deschke

  Videofelvételnél, FHD 1080 stereo beállításnál mindig mono hang jön ki belöle. Hangfelvételnél összejön a térhatás. Videonál miért mem?

  Válasz
 3. virág Gáborné

  van egy gondom nem tudom a telefont kikapcsolni teljesen lefagyott a billentyűzetet sem tudom eltüntetni írtam es teljesen lefagyott mit tegyek? Huawei p8 as telefonom

  Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.