JBL Charge 2 hordozható Bluetooth hangszóró

JBL Charge 2 hordozható Bluetooth hangszóró

Korábban volt már dolgom a JBL Charge vezeték nélküli hangszóróval, akkor elég vegyesek voltak a tapasztalataim, bár csak egy rövid időre volt alkalmam használni, így kíváncsi voltam, hogy mennyiben fejlődött a JBL Charge 2.

Sokat.

A JBL Charge 2 több színben kapható. Hozzám a vörös változat került, ami elég pofásan néz ki. A doboz elég csalogató, de tartalma nem túl gazdag:

 • a hangszóró
 • micro USB kábel,
 • amerikai AC adapter hozzá UK és EU adapter,
 • használati útmutató és a szokásos papírok

JBL Charge 2 hordozható Bluetooth hangszóró

JBL Charge 2 hordozható Bluetooth hangszóró

Mit rejt a Bluetooth hangszóró doboza?

A hangszórót nagyon jó kézbe venni, súlya több mint fél kiló (lemértem, kereken 600 g), mérete közel 18,5 centi, 7,5 centi átmérővel. Utazáshoz kérdéses, hogy mennyire kényelmes: a paraméterei alapján kiránduláshoz hátizsákba éppen nagy és nehéz, viszont bőröndbe kényelmes elfér. Sajnos, semmilyen tok nem jár hozzá és bár elég masszív a külseje, azért ha szabadban van az ember, hasznos lenne hozzá valami tartó vagy védőtok.

Tölteni micro USB-ről lehet, ezért jóformán töltőt sem kell magunkkal vinni: ha a mobiltöltőnk micro USB-s és legalább 2A, akkor nyert ügyünk van, akárhol tölthetjük a hangszórót. Az akkumulátor elég erős: 6000 mAh, ami a gyári adatok szerint 12 órát bír ki egy feltöltéssel. Amikor megkaptam tesztelésre, nem volt teljesen feltöltve, mégis egy hétig, napi 1-2 órát használtam átlagosan, Bluetooth módban és így sikerült lemerítenem. Ezen kívül 3-szor párhuzamosan a telefont is töltöttem vele, ugyanis az USB porton keresztül bármit lehet tölteni kb. 1 amperrel, ami egy táblagépet nem fog tölteni, de egy minimális szinten-tartáshoz így is elég. A feltöltés 3.5 órát vesz igénybe.

Csatlakozás és használat

JBL Charge 2 hordozható Bluetooth hangszóró

JBL Charge 2 hordozható Bluetooth hangszóró

A JBL Charge 2-höz csatlakozni elég egyszerű vagy 3. 5mm-es jack dugóval vagy Bluetooth-on tehetjük meg. A Bluetooth párosítás legalább annyira egyszerű, mint

vezetékkel csatlakozni: ha hosszan nyomjuk a Bluetooth gombot kereső módba vált (villog az ikon és sonar hangot bocsát ki), míg sikeres csatlakozás esetén egy hanggal és folyamatos világítással jelzi a kapcsolat meglétét. Ezen kívül lehetőség van több készüléket is hozzáadni így ismerőseink (egyszerre 3) is megoszthatják kedvenc zenéiket, felülbírálva az aktuálisan lejátszott számot. Aki egyszer csatlakozott a készülékhez azt megjegyzi, viszont ha új készülékkel párosítanánk az is meg van 10 mp alatt. A távolság kb. 8-10 méter ezután egyszer csak megszűnik a jel, viszont a visszakapcsolódás gyorsan megtörténik.

Emellett lehet fogadni bejövő hívásokat, ráadásul a másik fél is rendesen hall minket, ha tisztes távon belül vagyunk. Ez egy nagy meglepetés volt. Ezen kívül lehet hangerőt állítani. Hívást nem próbáltam meg indítani, viszont a felvevő gombot lenyomva automatikusan elindította a telefon alapértelmezett lejátszóját (nálam spotify) és már jött is a zene, úgy hogy a telefon a másik szobában volt, viszont léptetni számok közt nem tudtam.

A JBL Charge 2 hangzása

JBL Charge 2 hordozható Bluetooth hangszóró

JBL Charge 2 hordozható Bluetooth hangszóró

Térjünk át a hangzásra: kézben fogva meglepődik az ember, milyen jól szól. A JBL Charge 2 bluetooth hangszóró két oldalán lévő 7.5w mélynyomó teszi a dolgát rendesen. Amit először furcsálltam, hogy a hangszóró kialakítás azt sugallja, hogy két oldalról fog érkezni a hang (elől és hátul), de az igazság az, hogy csak a JBL logó felöli oldalról szól. Közelről elég meggyőző. Távolabbról már más a helyzet: minél hangosabb annál jobban lehet érezni, hogy a basszus torzul és a közép sem annyira szól szépen, ahogy az ember reméli a kezdeti örömöktől vezérleve, ráadásul előjön a doboz hangzás. A telefonon az EQ-t állítgatva azért szépen lehet finom hangolni, de az hosszú perceket vesz el, ráadásul a speciálisabb EQ beállítások Android esetén rootolt telefont igényelnek és még akkor sem lesz kimagasló az eredmény.

 

Összegzés

Volt alkalmam más Bluetooth hangszórók teszteléséhez és hasonló árkategóriában nagyon nehéz lenne nyertest hirdetni. Ár/érték arányban jó vétel: a Jawbone és a Beats Pill-t veri és a Bose Soundlink III-tól vagy egy Sony SRS BTX300-tól sem marad el (ez utóbbi alapból sztereo, így csalóka a jobb hangzás), viszont egy jóval drágább, de vízhatlan Logitech UE Boom már erősen megszorongatja minden téren. Kiránduláskor, szabadba vagy a kertbe használva jó vétel, viszont szobába pusztán laptop hangszórónak ilyen hangszórót nem ajánlok megvételre, csak ha elengedhetetlen a kompakt méret és a Bluetooth kapcsolat.

 

 

6 hozzászólások

 1. szasza

  Mennyibe kerul???

  Válasz
  1. Extreme Gergő
 2. Moldovan Tibor

  Miért nem látja a hangszórót a laptop esetleg csak kábelkapcsolat lehetséges?

  Válasz
 3. fátyol istván

  menyi be kerül

  Válasz
 4. László

  Lehetséges e egy eszközzel két hangszóróra csatlakozni?

  Válasz
 5. Boti

  A halkító gomb alatt kikapcsolt állapotban ég az égő..ez normális?

  Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.