Milyen izzót vegyek? Fényforrás választás okosan

lamp-3489392_960_720

Az izzó vásárlást lehet egyszerűen is intézni, csak nem érdemes… Be lehet menni az első szupermarketbe vagy a sarki kisboltba, megvásárolhatjuk az első kezünk ügyébe akadó izzót, de ezzel nem teszünk jót sem a szemünknek, sem a körérzetünknek, sem a pénztárcánknak. Egyes fényforrások akár 5-10 évig is bevilágítják az otthonunkat; ilyen időközönként nem nagy megterhelés magunkra erőltetni némi vásárlói tudatosságot. Vegyük sorra az izzók és fényforrások legfontosabb tulajdonságait, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg!

Izzó típusok, avagy mi létezik még a LED fényforrásokon túl?

A klasszikus jelzővel rendszerint azokat az izzókat illetjük, amelyek izzó wolframszál segítségével csiholnak fényt az éjszakába. Ezek azonban annyira „klasszikusak”, hogy lassan el is tűnnek a boltok polcairól, hiszen az alkalmazott technológiájuk idejétmúlt, a használatuk pedig túlzottan sok energiát emészt fel. Az energiazabálást az magyarázza, hogy a felvett villamos energia legnagyobb része (90% felett) hőenergiaként hasznosul és csak 8-10% alakul fényerővé. Ugyanakkor van néhány pozitív tulajdonságuk, ami miatt még ma is találkozhatunk velük; azonnali maximális fényerőt biztosítanak, kellemes a fényük és olcsók.

Az izzók másik csoportját az úgynevezett halogén izzók képezik, amelyek valaha modernnek számítottak, de tulajdonképpen soha nem jelentettek minőségi ugrást a hagyományos wolframszálas izzókhoz képest. Nem csoda, hiszen a halogén izzók tulajdonképpen felturbózott hagyományos izzók, amelyeket halogén gázzal töltöttek fel a technikai paraméterek javítása érdekében. Ennek köszönhetően ezek az izzók hosszabb élettartammal rendelkeznek, a színhőmérsékletük magasabb, ráadásul kevesebb villamos energiát fogyasztanak. Ellenben a hatásfokuk nem elég jó, az energiafelhasználásuk mértéke túl magas az energiatakarékos fényforrásokhoz mérten, illetve rendkívül magas az üzemi hőmérsékletük. Az élettartamuk magasabb a hagyományos wolfram izzókénál, de messze elmarad a korszerűbb típusokétól.

Az energiatakarékos izzók fogalmát tulajdonképpen a kompakt izzók vezették be. Ezek a fényforrások gyakorlatilag a klasszikus fénycsövek méretcsökkentett változatai, amelyben az elektródákon áthaladó áram kisüléseket hoz létre. A keletkező ultraibolya sugárzás a luminofornak köszönhetően fénnyé alakul. A korábbi technológiáktól ez a megoldás hatékonyabb és gazdaságosabb, így esetükben tényleges energiatakarékosságról beszélhetünk. Sajnos a kompakt fénycsövek is rendelkeznek néhány hátrányos tulajdonsággal, amit meg kell említeni. Kifejezetten helyigényesek, minden más típusnál nagyobbak, így gyakran előfordul, hogy a mennyezeti és fali lámpákban egyszerűen nem férnek el, vagy kilógnak a lámpatestből. Más típusokhoz képest lassú a felfutási idejük, vagyis a bekapcsolást követően nem képesek azonnali maximális fényerőt biztosítani számunkra. Sajnos a gyakori ki- és bekapcsolásokat nem tűrik jól, de az újabb típusok ezt a hiányosságot már kiküszöbölték.

Végül pedig elérkeztünk a jelenleg legkorszerűbbnek mondható elterjedt típushoz, a LED fényforrásokhoz. A félvezető technológián alapuló fényforrások számos olyan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, aminek köszönhetően lassan, de biztosan a legsikeresebb és legelterjedtebb típussá válnak. Rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek, rendes életvitelszerű használat mellett is képesek 10-12 évig működni. Ezek a fényforrások messze a leggazdaságosabbak, rendkívül alacsony energiafelvétel mellett képesek megfelelő fényerősséget biztosítani. Azonnali felfutással rendelkeznek, nem kell várnunk a maximális fényerőre. Rendkívül jól bírják a ki- és bekapcsolásokat, illetve a rázkódást is, így a kisebb fizikai behatások nem veszélyeztetik őket. Nem tartalmaznak toxikus anyagokat és nehézfémeket, így környezetbarát megoldásként szolgálnak – az alacsony energiaigényükön túl is.

Fényáram – tudd, milyen fényerőre van szükséged!

A fényáram, illetve az izzó fényerőssége a legfontosabb tulajdonság, amit elsőként szemügyre kell vennünk. A fényáram az izzó által sugárzott fény mennyiségét mutatja és lumenben határozzuk meg az értékét. Minél magasabb ez a szám, a fényforrás annál nagyobb fényerőt biztosít.

A hagyományos izzók esetében nem feltétlenül találunk ilyen adatokat, hiszen esetükben még a teljesítmény (watt) volt a mérvadó, ugyanakkor a fejlett technológiák esetében a teljesítmény és a fényerő teljesen elvált egymástól. A hagyományos izzók és a korszerű LED fényforrások hatásfoka között komoly különbségek lehetnek: átlagosan hatszoros hatásfok-különbséget számíthatunk. Minél nagyobb a harásfok, annál nagyobb a villamos energia megtakarítás, vagyis a korszerű LED fényforrásokkal hatodrészére csökkenthetjük a világítás költségeit azonos fényerő választása esetén.

Vetítési szögek – Ilyen is létezik

Ez az az érték, amit szinte soha nem veszünk szemügyre izzó vásárlás során, pedig érdemes lenne. A fény szöge gyakorlatilag azt mutatja meg, az izzó mekkora helyiség megvilágítására alkalmas. Minél nagyobb ez az szög, annál nagyobb területet világíthatunk meg vele, de szem előtt kell tartani, hogy a fény intenzitása közvetlenül a sugárzás középpontjában lesz a legnagyobb, ettől távolodva egyre gyengül. Ezért érdemes megfelelő kiegészítő fényforrásokat használnunk, vagyis érdemes alaposan megtervezni a helyiségeink világítástechnikai megoldásait.

Figyeljünk arra, hogy az elsődleges fényforrás vetítési szöge megfeleljen a helyiség belmagasságának és méretének. Egy átlagos belmagassággal rendelkező, kis alapterületű szoba esetén elegendő lehet egy 45 fokos vetítési szöggel rendelkező izzó, tágasabb szobák esetében viszont érdemes 120 fokosat választani.

Színvisszaadási index – Az meg mi?

A bonyolultnak tűnő elnevezés a színek valós megjelenítését takarja, vagyis arra utal, hogy a megvilágított környezetben található tárgyakat valós színekben láthatjuk-e a természetes nappali fényhez hasonlítva. Minél magasabb ez az érték, az izzó annál természetesebb megvilágítást ad. Minél fontosabb a részletek megvilágítása (például a konyhai munka, a fürdőszobai sminkelés vagy borotválkozás során), annál magasabb színvisszaadási értékkel rendelkező izzót érdemes választani.

Színhőmérséklet

A színhőmérséklet az a dolog, amivel a fizika sokunkat bevisz az erdőbe. A fényhőmérséklet a fényforrás által sugárzott fény színét jelöli és Kelvinben adjuk meg, az értéke 1800 és 16000 Kelvin között változik.

Tudni kell, hogy az alacsony színhőmérséklet (1800-3500K) meleg fehér fényt jelent, a magas színhőmérséklet pedig (6500 K felett) hideg fényt! A kettő között (4500 – 6500K) semleges nappali fehér fényről beszélünk. A dolgot bonyolítja, hogy a LED fényforrások esetében nem egyszerű megállapítani a színhőmérsékletet, viszont a gyártók igyekeznek egyszerűsített módon is feltüntetni, hideg- vagy melegfényű fényforrásról van szó.

Érdemes szem előtt tartani, hogy az izzók színhőmérséklete hatással van a közérzetünkre, ezért fontos, hogy megfelelőt válasszunk munkához és esti pihentető időtöltéshez is. A meleg fények kellemes hatást váltanak ki, meghitt hangulatot teremtenek és felkészítenek bennünket a nyugodt pihenésre. Munkavégzéshez inkább a nappali természetes fény ajánlott, ami nem fárasztja a szemet, de alkalmas a frissességünk megőrzésére. A valódi hideg hatású fényeket munkafelületeken használjuk, ezek kifejezetten kékes rideg színárnyalatot adnak. De nem szabad elfelejteni, hogy a LED fényforrások esetében a „hideg” felirat általában 4000K körüli színhőmérsékletet, azaz semleges nappali fehér fényt jelent.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.