Milyen mikrohullámú sütőt vegyek? – Mikró választás okosan

home-1416381_960_720

A megfelelő mikrohullámú sütő kiválasztása nem okozhat nagy fejtörést, azonban néhány szempontot figyelembe kell venni, hogy a számunkra ideális készüléket rendelhessük meg. Mint a legtöbb műszaki termék, a mikrók is sokat változtak az utóbbi években, számos új funkcióval gazdagodtak. Ezek lehetnek számunkra rendkívül hasznosak és teljesen hasztalanok is. Tudatos választással akár jelentős összegeket is megtakaríthatunk.

A mikró választás alapja: az űrtartalom és a teljesítmény

Űrtartalom alatt a sütő belső térfogatát értjük. Minél nagyobbat választunk, annál nagyobb méretű ételeket helyezhetünk el benne, de cseppet sem biztos, hogy egy monstrum a legjobb választás számunkra. A lakossági felhasználásra gyártott hagyományos mikrohullámú sütők térfogata rendszerint 20 és 34 liter között változik, a 23-26 literes űrtartalommal rendelkezők már kényelmes használatot tesznek lehetővé akár egy család számára is. A szükséges űrtartalmat inkább az ételek mérete határozza meg; egy nagy pizzaszelet melegítése sokszor nagyobb tányéron történik, mint egy tálas ételé…

A készülék teljesítménye a legnagyobb fokozat használata során bír jelentőséggel. Való igaz, hogy a legkisebb teljesítménnyel rendelkező mikrók is alkalmasak az ételek felmelegítésére, viszont kisebb teljesítmény esetén a melegítés és sütés időigényesebb lehet. Ha szívesebben használjuk a kisebb fokozatokat az egyenletesebb melegítés érdekében, az esetben a maximális teljesítmény alig bír jelentőséggel.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy ma már léteznek inverteres motorvezérléssel rendelkező mikrohullámú sütők. Ezek energiahatékonysága magasabb, ráadásul a folytonos, szabályozott sugárzásnak köszönhetően egyenletesebb melegítést és olvasztást tesznek lehetővé.

Mire szeretnénk használni?

Mindenekelőtt azt érdemes eldöntenünk, milyen elvárásokat támasztunk a mikrohullámú sütőnkkel szemben. Az alapfelszereltséggel rendelkező mikrók rendszerint csak ételek melegítésére és olvasztásra alkalmasak. Ha mindössze ennyit várunk el a készüléktől, az esetben a neves gyártók alsó árkategóriába sorolt készülékei is kielégítők lehetnek számunkra.

Picit magasabb árkategóriákban már találhatunk olyan készülékeket, amelyek hatékony olvasztásra képesek, gyorsabban melegítik fel az ételeinket és rendszerint extra funkciókkal is rendelkeznek. A legalsó kategória felett ma már a grill funkció alapfelszereltségnek tekinthető, de számos egyéb funkció közül is választhatunk.

Más funkciók…

A mikrohullámú sütők a legkülönfélébb funkciókkal rendelkezhetnek, azonban van néhány, amit nem árt ismernünk. Így tudhatjuk, melyekre van szükségünk, illetve melyek tesznek jó szolgálatot a konyhánkban.

A középkategória felett gyakran találkozunk olyan mikrókkal, amelyek hőlégkeverés funkcióval rendelkeznek. Ezek a készülékek szinte teljes egészségen képesek kiváltani a hagyományos sütőket, ezért ha ilyen funkcióval rendelkező mikrohullámú sütőt választunk, fordítsunk kiemelt figyelmet a sütőtér nagyságának megválasztására is.

A legtöbb háztartási gépünk rendelkezik úgynevezett ECO üzemmóddal, ez alól a mikrohullámú sütők sem kivételek. Az energiatakarékosság kétségkívül fontos, ez az üzemmód hozzájárul az energiahasználat csökkentéséhez, illetve passzív állapotban képes gyakorlatilag nullára csökkenteni a készülék energiafelvételét. Az energiamegtakarítás remek eszköze lehet továbbá a már említett inverteres készülékek választása; ezek rendszerint felárat képviselnek, de a használat során megtérülő költséget jelentenek. Az energiafelhasználás optimalizálásának eszköze az úgynevezett hatodik érzék funkció is; a sütő a hőmérséklet és a páratartalom alapján intelligens módon szabályozza a sütési folyamatot, így az ételek melegítése és sütése kevesebb energia felhasználásával történik.

Egyre gyakrabban találkozhatunk az úgynevezett crisp funkcióval, amit elsősorban a ropogós falatok szerelmesei fognak értékelni. Egy megfelelő crisp-tál használatával könnyedén elkészíthetjük a kedvenc falatkáinkat, legyen szó akár újramelegített ételekről.

A gyorsolvasztás funkció azok számára hasznos, akik gyakran elfelejtik időben kivenni a fagyasztóból az ételeiket. A funkció elsősorban a magasabb minőségi kategória készülékeire jellemző, míg a standard olvasztás funkcióval gyakorlatilag minden mikró rendelkezik.

Amit még érdemes szem előtt tartani a kiválasztásnál…

A mikrohullámú sütők piacán kétféle készüléket találunk: szabadon állót és beépíthetőt. A szabadon állókat nem kell külön bemutatni, a beépíthetők esetében viszont pár tulajdonságot szem előtt kell tartani. Mivel a konyhabútor szerves részét képezik, így egységes megjelenést biztosítanak a konyhákban. Elsősorban épített konyhabútor esetén választhatjuk, amikor van lehetőségünk egy ilyen készülék helyének kialakítására. Általában drágábbak, mint a szabadon álló társaik, rendszerint a felszereltségük is magasabb.

Ha a szabadon álló mikrohullámú sütők mellett tesszük le a voksunkat, választhatunk a digitális és az analóg vezérléssel rendelkező készülékek közül. Habár semmi sem indokolja, hogy a beépíthető készülékek ne rendelkezhetnének analóg vezérléssel, a velük szemben támasztott minőségi elvárások elsősorban a digitális megoldásokat teszik elterjedtté.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.