Milyen vasalót vegyek? – Vasaló választás okosan

iron-933473_960_720

A megfelelő vasaló kiválasztása érdekében érdemes áttekintenünk a készülékek legfontosabb tulajdonságait. Mérlegeljük, mire van szükségünk; napi rendszerességgel használnánk vagy minden második szökőévben vasalnánk ki az ingünket.

Szánjunk némi időt a megfelelő vasaló kiválasztására, máskülönben a külső-ár-gyártó háromszögben mozogva fogunk dönteni egyik vagy másik készülék mellett, ami nem feltétlenül hoz jó eredményt. Habár a legolcsóbb készülékektől is joggal várjuk el, hogy tartósak legyenek, ne csepegjen belőlük a víz és alkalmasak legyenek a mindennapi vasalásra, ennél többet is elvárhatunk egy minőségi terméktől. Az alábbi szempontok segíthetnek az optimális készülék megtalálásában.

Kialakítás, tömeg és teljesítmény

A mai korszerű vasalók kialakítása kevésbé változatos. A gyártók igyekeznek kiváló ergonómiai tulajdonságokkal rendelkező nyelet tervezni, ami kényelmes munkavégzést tesz lehetővé. Habár a hosszas használat során érezhetjük a különbséget egy jobban és egy kevésbé jól eltalált nyél kényelmessége között, fotók alapján aligha állapíthatjuk meg, melyik a nekünk való modell. Valójában a kézbevétel sem sokat segíthetne, hiszen nem életszerű, hogy a boltban fél órás próbavasalást végzünk… Általánosságban talán az mondható el, hogy a neves gyártók nagyobb figyelmet fordítanak az ergonómiai tervezésre, de akár a feltörekvő gyártók termékei között is találhatunk kényelmes használatot biztosító, alapos formatervezéssel készült vasalókat.

A háztartási kisgépek esetében ritkán beszélünk a tömeg jelentőségéről, a vasalók adottságait viszont alapvetően befolyásolja, mekkora súllyal rendelkeznek. Egy túlzottan könnyű készülék kényelmesnek tűnhet, azonban a használat során nagyobb nyomóerőre lesz szükségünk. Emellett a súly összefüggésbe hozható a teljesítménnyel is; a nagyobb teljesítmény nagyobb gőzmennyiség előállítását teszi lehetővé, ehhez pedig némileg robusztusabb kialakításra és fűtőbetétre van szükség.

Vezetékes vasalót vagy vezeték nélkülit?

A vasaló vásárlás előtt el kell döntenünk, hogy hagyományos vezetékes vagy vezeték nélküli készüléket szeretnénk használni. A vezeték nélküli vasalók esetében a felfűtést egy állvány végzi, vagyis egy hőtároló cella biztosítja a talp felmelegítéséhez szükséges hőenergiát. Kényelmesnek tűnhet, hogy nem kell a tekeredő vezetékkel bajlódnunk, ugyanakkor a hőmérséklet fenntartása érdekében 15-30 másodpercenként vissza kell helyeznünk a készüléket az állványra. Három-öt másodperc után folytathatjuk a vasalást. Ez a technológia a mai napig nem elég jó ahhoz, hogy népszerűvé váljon, de ha fontos számunkra a vezetéknélküliség, akkor érdemes tennünk egy próbát.

Milyen talpat válasszunk?

Habár a talp anyagának kiválasztása bír a legnagyobb jelentőséggel, e tekintetben a legnehezebb megfontolt döntést hoznunk. A gyártók minden készülékük esetében az egekbe emelik a használt megoldásokat és kihangsúlyozzák az előnyeiket. Választhatunk acél, kerámia, alumínium vagy üveg vasalótalpak közül, ráadásul különböző bevonatokkal is találkozunk.

Nehéz egyértelműen kijelenteni, melyik a jó és melyik a legkevésbé jó választás. Érdemes azonban a keményebb és karcmentes felületeket részesíteni előnyben, habár ennek a feltételnek a legtöbb talp megfelel. Kivétel az alumínium, amely kifejezetten sérülékeny, így óvatosan kell használnunk, hiszen a kis sérülések rongálhatják az érzékeny ruhák szálait. A nemesacélból készített talpak jó választást jelenthetnek általános felhasználói igények esetén, illetve ideálisak ingek, nadrágok és vásznak vasalására. A korszerűnek számító kerámiatalpak univerzális megoldást kínálnak, bármilyen textil jól vasalható velük, ráadásul kiválóan tisztíthatók.

Milyen funkciókra lehet szükségünk?

Érdemes szem előtt tartani, hogy a kiválasztott vasaló rendelkezzen a legalapvetőbb funkciókkal még akkor is, ha csak ritkábban szeretnénk használni a készüléket. Ilyen például az automatikus kikapcsolás funkció, amely tétlen állapot esetén lép életbe.

Gyakorlatilag ma már minden kézivasaló rendelkezik gőzölés és spriccelés funkcióval, de néha jó szolgálatot tehet az extra gőzölés funkció is. A használata során átlagosan két és félszer több gőzt bocsát ki a vasaló, mint alap gőzölés esetén. Hasznos segítséget jelent makacs ráncok és gyűrődések simítása során.

Érdemes olyan készüléket választanunk, ami csepegésgátló rendszerrel van ellátva. Habár azt gondolhatjuk, hogy a csepegésmentesség alapelvárás minden gőzölős vasalóval szemben, nem árt, ha a gyártó ezt valamilyen módon garantálni is tudja. Csepegés alacsony hőmérséklet használata esetén alakulhat ki; a funkció gyakorlatilag nem tesz mást, mint kikapcsolja a gőzölést. Tefal vasalók esetében ne használjunk desztillált vagy speciális vasalóvizet, mivel azok megakadályozzák a vízkőgátló rendszer működését és egyéb működési rendellenességhez vezethetnek.

Vasaló vagy gőzállomás? Melyiket válasszuk?

Ha nem elégszünk meg a hagyományos kézivasaló hatékonyságával, érdemes elgondolkodni egy gőzállomás beszerzésén. Ezek a készülékek a gőzt egy külső bojler segítségével állítják elő, így nagyobb gőzmennyiséget képesek produkálni. A működési elvüknek köszönhetően állandó gőzkibocsátásra képesek, nagyobb mennyiségű ruhát vasalhatunk velük, akár több rétegben is, az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően pedig kíméletesen bánnak még a legérzékenyebb textilekkel is.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.