Nezd meg aktualis arajanlatainkat!

 

Nezd meg aktualis arajanlatainkat!

 

Hitted volna, vagy sem...

Ennek a jeles napnak a hazája nem is lehetne más, mint Amerika, ahol minden megtörténhet. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány fun fact-et, amiről talán még nem hallottál:

 

#1

Korábban a Hálaadás november utolsó csütörtökére esett, amit a kereskedők túl késeinek éreztek, hogy felkészüljenek az ünnepek előtti vásárlási időszakra. Ezért kilobbizták az amerikai elnöknél, Franklin Rooseveltnél, hogy a Hálaadás kerüljön előrébb, így került végül november 4. csütörtökére a végső dátum.

#2

Bár Amerikában még nem nyilvánították hivatalosan is ünnepnappá, mégis több államban is szabadnapot kapnak a közalkalmazottak. Aki pedig nem ilyen szerencsés… nos, a statisztikák szerint feltűnően sokan betegednek le pont ezen a napon.

#3

A „Black Friday” elnevezés kissé negatív csengése miatt egy időben próbálták az USA-ban lecserélni a kifejezést „Big Friday”-ra, de előbbi annyira a köztudatban ragadt, hogy minden igyekezet ellenére sem jártak sikerrel.

#4

Az elmúlt években megindult egy ellenmozgalom is, a “Buy Nothing Day”, azaz a tartsd zárva a pénztárcádat nap. A törekvés Észak-Amerikában, Finnországban és Svédországban egy időben van a fekete péntekkel, míg más területeken szombati napra időzítették.

 

 

 

A Black Friday mítosz

Talán még sosem gondolkodtál el azon, hogy vajon honnan indul ez az egész őrület, miért pont fekete és miért pont péntek. Pedig ahogy szokás mondani, mindennek története van, és ez alól a Black Friday sem kivétel. Ráadásul az eredetét több mítosz is körbelengi, ha a neve nem volna eléggé sejtelmes.

 

Az első megnevezést a közhiedelemmel ellentétben nem az ünnepeket megelőző vásárlási hullámra használták, hanem az 1869. szeptember 24-én bekövetkező amerikai aranypiac összeomlására. Történt ugyanis, hogy két nagyratörő álmokat dédelgető Wall street-i cápa, Jay Gould és Jim Fist, elkezdte felvásárolni az aranykészleteket annak érdekében, hogy az árakat az egekbe tolják, és később hihetetlen profit mellett értékesítsék azt. A tervük azonban “pénteket” mondott, aminek következtében a tőzsde szabadesésbe kezdett, csődbe sodorva így a gazdagabb és szegényebb rétegeket egyaránt.

 

A kereskedelemhez már sokkal jobban köthető - bár kissé pontatlan és sokak által elutasított - az a teória, miszerint a vállalatok könyvelésük során a veszteséges napokat pirossal, míg a nyereségeseket már feketével jegyezték fel. A Hálaadást követő pénteken a legtöbb kereskedő számviteli kimutatásai pozitív eredményekről árulkodott, így ezt a napot feketének könyvelhették el.

 

A megnevezés valódi gyökere valójában valamikor az 1950-es években indult burjánzásnak. Ekkortájt a philadelphiai rendőrség aposztrofálta fekete péntekként a Hálaadást követő káoszt, ugyanis turisták és külvárosiak tömkelege áramlott az utcákra, hogy részt vegyenek a másnapi Army-Navy football meccsen. Bár a kereskedelem számára - a lopásoktól eltekintve - ez az embertömeg megnövekedett forgalommal kecsegtetett, addig a helyi rendfenntartók hosszú és bosszantó műszaknak nézhettek elébe.

 

Az 1960-as évekre a Black Friday már önálló fogalommá forrta ki magát Philadelphiában, de a mögöttes jelentéstartalom sajnos még mindig negatív kicsengéssel bírt. Ennek elfojtása illetve a kedvezőbb megítélés érdekében fogtak össze a kereskedők, hogy ez a nap inkább a karácsonyi bevásárlás kezdetéről és a várakozásról szóljon. A kezdeményezés olyannyira jól sikerült, hogy az 1980-as évek végére már egész Amerikát lázba hozta a kifejezés, és folytatta begyűrűződését a többi kontinensre is.

 

 

 

Black Friday az Extreme falai között

Magyarországon az első Black Friday megmozdulások 2010 körülre vezethetők vissza, azonban ekkor még csak a kiskereskedelmet érintették. Szerencsére nem váratott sokat magára, hogy az e-kereskedelemben is felüsse a fejét a shopping láz, ráadásul az éllovasok között ott vágtatott az Extreme Digital is.

2013-ban elsőként hirdettünk fekete pénteket annak érdekében, hogy olyan felhasználók számára is vonzóvá tegyük az internetes vásárlást, akik idegenkednek tőle, vagy csak nagyon ritkán éltek ezzel a lehetőséggel.

 

A kínálatba pedig a hagyományosnak mondható portékák - tévék, laptopok és okostelefonok - mellet, néha olyanok is bekerülnek, amelyek alapvetően nem képezik az Extreme Digital portfólióját. Ezek egyike volt a Zar Formenti cég egyedi gyártású luxusmotorcsónakja, amely 25% kedvezménnyel került 2015-ben a fekete pénteki katalógusba.

Érdekesség továbbá, hogy bár a legtöbben azt gondolnák, hogy a Black Friday alkalmával a nők igyekeznek beszerezni kiszemelt kedvenceiket, 2019-ben a legtöbb eladott termékek TOP listáján egy akkus fúró-csavarozó bitorolta el az első helyet nálunk.

Mindezek tükrében elmondható, hogy az Extreme Digital mindig igyekszik újító szemmel tekinteni a Black Friday által állított kihívásokra, és évről-évre olyan ajánlatokkal előrukkolni, amelyek mindenkit a megrendelés gomb lenyomására ösztönöznek.

 

akkus

 


 

Hamarosan jövünk a folytatással, ne maradj le!