BenQ ZOWIE XL2540 monitort teszt

BenQ-Zowie-XL2540

Körülbelül egy hónapra kaptam meg, a 240 Hz-es csodát, a BenQ ZOWIE XL2540 monitort tesztelésre. Már a termék kézhezvételekor látható, hogy ez egy komolyabb cucc, méretes doboza illetve súlya erről árulkodik. A Benq kifejezetten gamereknek szánja a Zowie monitorokat, így természetesen minden funkció illetve kiegészítő ezt a célt szolgálja, a maximális teljesítmény elérését.

A legoptimálisabb beállítást szolgálja a könnyedén és egyszerűen mozgatható állvány. Gördülékeny mozgása, akár egy ujjal is módosíthatjuk a magasságot illetve a dőlésszöget. Oldalra 90 fokot, magasságot pedig 14 cm hosszan variálhatjuk. Függőleges dőlésszög 20 fok felfelé, valamint lefelé is 5 fok áll rendelkezésünkre.

Beépített fejhallgató tartót is találunk, aminek használata nekem sajnos nem volt ideális, de mindenképpen jó ötletnek tűnik a mindig hánykolódó fejhallgatónak problémájának megoldására.

IMG_0721

A számítógéphez való csatlakoztatást, DVI, 2 HDMI, valamint természetesen egy Display port-al tudjuk megoldani. Minden kábelre, amire csak szükségünk lehet gondolt a Benq, és csomagolta a monitorhoz. Összeszerelése egyszerű, értelmezhető kézikönyvvel a szerelésben nem járatos felhasználók is könnyedén megbirkóznak a feladatta.

IMG_0714

Saját monitorom egy LG 27MP59G-P 75 Hz-es IPS panellel rendelkezik. A két termék összehasonlítása a panelek miatt kifejezetten érdekes volt számomra.

Játék közben nem kérdés, melyik panel a győztes, egyértelműen a Benq 1 ms-es TN panelje verhetetlen. A játékokból eltűnik a szellemkép, sokkal folyamatosabbnak hat az élmény 144 valamint 240 HZ-en. A két érték között be kell valljam, én már nem tapasztaltam lényegi különbséget így 144 HZ-en hagytam a teszt során. Korábban még nem használtam 144 hz-es monitort, így a váltás nagyon sokat jelentett. Főleg miután újra visszatértem a 75 Hz-es monitorhoz, akkor tapasztaltam igazán, mennyivel többet nyújthat egy ilyen magas képfrissítéssel rendelkező monitor. Hamarabb érzékeljük a mozgást, folyamatosabban hat az egész játék, eltűnnek a „teleportálások”. Az 1ms-es válaszidőnek köszönhetően elmosódások sincsenek, mindezt villódzásmentesen.

8 beépített képmegjelenítési mód közül választhatunk attól függően, hogy most éppen játszunk, olvasunk, vagy esetleg filmet néznénk. Tényleg érdemes változtatni a módok között, mert a videók, filmek számomra csak a „movie” valamint a „standard”-ban maradtak élvezhetőek.

IMG_0722

IPS panelhez képest kevésbé színhű a látvány, viszont teljes mértékben megszokható. A Benq csomagolt a monitor mellé egy kis extra „egeret”, amivel pillanatok alatt tudunk váltani ezek között a megjelenítési módok között, nem kell a menüben barangolnunk minden esetben.

IMG_0717

A betekintési szög az egyetlen, ami számomra kevésnek bizonyult, filmnézés közben zavaró volt, hogy bizonyos helyzetekben nem volt éles a kép.

IMG_0712

Gamerek számára tényleg egy TOP választás a termék, egészen más élményt nyúlt a játékkal töltött idő.