Egy zamatos mokkához a jó kávédarálón keresztül visz az út

kavedaralo

Ha szeretjük a friss, zamatos kávé illatát reggelente, és erről nem szívesen mondanánk le, de nem akarunk különösebben nagy konyhaátalakítást, vagy egy drágább, professzionális kávégépbe invesztálni, akkor egy kompromisszumos, de mégis optimális megoldás lehet egy megbízható kávédaráló beszerzése. Így régebbi kávéfőzőnktől sem szükséges megválnunk, ugyanakkor finomabbnál finomabb frissen darált pörkölt kávébab-különlegességekkel is csempészhetünk egy kis változatosságot napjainkba, így újabb ízvilág megtapasztalásával gazdagodhatunk.

A számunkra megfelelő kávédaráló kiválasztásának néhány szempontja

Ha a ,,klasszikus” kávédarálók elkötelezett hívei vagyunk, akkor érdemes végiggondolnunk, hogy az alacsonyabb árfekvésben mozgó készülékeket nem szabad hosszú ideig folyamatosan működtetni. Ez valószínűleg köztudott, mert már anyáink is így csinálták; kávét mindig rövid szünetekkel, 5-10 másodperces szakaszokban darálták. Így teszünk ma is, de ki tudja, talán nem véletlenül…. Ennek oka túlmutat azon, hogy egy régebbi szériás kávédaráló egyszerűen nem bír többet, és ezért időről-időre le kell kapcsolni, mert ha nem, hát a motorja bánja. A “titok” a pörkölt kávébab biológiájában rejlik, ugyanis darálás közben a kávé fokozatosan felmelegszik. A gép mozgatja a benne lévő kávét, melynek hatására súrlódik a daráló belső oldalához, az őrlőkésekhez, és a fizika alapvetései révén ez a surlódás hővé alakul át. A túlzott felmelegedés viszont nem tesz jót a kávébabnak, mivel ezt tulajdonképpen a kávéfőzéssel kívánjuk elérni, nem a darálással, mert a magas hőmérséklet hatására az illóolajok és a cseranyagok, aromák vesznek el az őrleményből. A kávénk zamatmentes és meglehetősen csökkent ízvilágú lesz, mire a kávéfőzőbe kerülne. Ezért sokkal szerencsésebb a hosszú és folyamatos darálás helyett csak rövid időre be-beindítani a darálót. Ez alatt az 5-10 másodperces szakaszok alatt a kávé nem tud olyan jelentős mértékben ’túlhevülni’, hogy a kellemes aromák elillanhassanak.

Miért is fontos egy jó kávédaráló?

Talán nem is hinnénk, de a “kávészakik”, “gasztroguruk” és a szakavatott baristák is egyértelműen vallják: a jó kávédaráló fontosabb, mint a kávékészítő eszköz, maga! Aki most kezd ismerkedni a kávézás világával, ezt az információt lehet, hogy elsőre kétkedve fogadja majd. Ha jó ’kotyogós’ kávé lenne a cél, vagy esetleg egy lágy, filteres hosszúkávé, a lényeg, hogy mindenképpen frissen őrölt kávét használjunk! Az otthoni eszpresszó krémes, lágy, mégis testes ízvilágát előcsalni előre őrölt kávékból nagyon nehéz lenne, egy jó őrlőt hívjunk segítségül!
A szakértők megosztó, de határozott véleménye szerint az egyszerű otthoni kávédarálók többsége majdhogynem alkalmatlan arra, hogy a jó minőségű presszókávét készítsük elő velük. A legtöbb kávédarálóban ugyanis valójában egy szimpla kés forog, és a turmixgép elvén működik: nem őrli, hanem töri, összezúzza a kávészemeket.

A végeredmény nem homogén őrlemény lesz – mert nem lehet pontosan szabályozni, beállítani az őrlési finomságot sem. Kisebb és nagyobb szemcsedarabokkal tarkított végeredményt kapunk, amiben liszt-szerű, porított törmelék is nagy mennyiségben keletkezik. Ez utóbbi pedig keserűvé teszi az feketét, hiszen minden ízmolekula azonnal kioldódik. A megfelelő kávédaráló nem késekkel zúzza, töri a kávébab-szemeket, hanem két horizontális síkú, vagy kúpos felület között őrlődik a szem. A „horizontális síkú” őrlőkben két tárcsa között zúzódik szét a szemes kávé. A kúpos őrlők leginkább a magdarálókra hajaznak, de talán a mákdarálókkal mutatják a legnagyobb hasonlóságot.

A fő különbséget a késes és a tárcsás-kúpos őrlők között a működési elv jelenti. Míg a késes őrlőkben a beadagolt teljes kávémennyiség az őrlés teljes időtartama alatt bent súrlódik, zúzódik, ezért nem kapunk egyenletes a szemcseméret. A tárcsás vagy kúpos őrlők “átfolyós”-elven működnek, azaz felül bekerül a szemes kávé, és őrlés után azonnal kifolyik a kávéőrlemény. A két kúp-tárcsa-felület közötti távolság határozza meg a pontosan szemcseméretet. Az előre beállított méretű szemcse kihullik az őrlőfelületek közül, és így nem károsodik, roncsolódik tovább.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy mindezek tudatában le kell mondanunk a friss kávéházi eszpresszóélményről, nem kell csüggednünk! Igaz, kicsit magasabb árfekvésben ugyan, de napjainkban az otthoni professzionális kávédarálók is elérhetők az egyes gyártók termékei közt. Ezek az őrlők abban különböznek a háztartásokban leggyakrabban használt, “klasszikus” késes berendezésektől, hogy az őrlőkúpok-őrlőtárcsák speciális mozgathatóságával az őrlési szemcsenagyság a lehető legaprólékosabban is beállítható. A kávébabdarálást így nem kell ad hoc módon végezni, vagy a szerencsére bízni. Bizonyos típusok esetében állítható az őrlés időtartama is. Így garantálható, hogy minden művelet alkalmával a kívánt minőségű őrlemény érkezik majd a kávéfőzőgépbe, vagy egyenesen a kávétartó filterébe.

A professzionális gépek, a gasztronómiában és a vendéglátó-iparban használatosak, és legtöbbször tárcsás őrlőművel működnek. Ezek legtöbbje egy őröltkávé-tartállyal is el van látva. Ezt a gyűjtőedényt automatikusan tölti a daráló, ahogy fogy belőle a babkávé. Az igazán professzionális megoldás pedig a “karba őrlő” kávédaráló. Itt specializáltabb a megdarált kávébab mennyisége is, ugyanis csak annyi őrlődik meg a kávéból előre, ami egy adag elkészítéséhez szükséges, és ez közvetlenül a kávégépkarba jut. Innen pedig egyenes út vezet a frissen gőzölgő, zamatos, frissítő nedűhöz.

Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy akármelyik típussal is szimpatizálunk, – akár e néhány információ tükrében – érdemes alaposan átböngészni a kínálatot a lehető legoptimálisabb választás és a hosszú távú használhatóság érdekében.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.