Ezek az idei legújabb mobiltechnológiák

LG-V50-ThinQ-with-Dual-Screen-03

Tabletté széthajtható telefon, 5G, képernyő alá épített ujjlenyomat-olvasó, érintésmentes gesztusvezérlés: összegyűjtöttük a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC) bemutatott mobilipari újdonságokat, amelyekkel a hamarosan megvásárolható készülékekben találkozhatsz majd.

A leglátványosabb: a félbehajtható képernyő

Az MWC-n bemutatkozó Huawei Mate X-től nem csak a miénk, hanem a szaksajtó álla is leesett. A kínai gyártó egy iPad Minihez hasonló méretű, tehát 8 colos képernyővel felszerelt okostelefonnal rukkolt elő. Dacára méreteinek, ezt mégis könnyű zsebre vágni, hiszen a telefon a kijelzőjénél fogva összehajtható, az így létrejövő elülső és hátulsó képernyők pedig 6,6, illetve 6,3 colosak – vagyis még így is nagyobb, mint egy iPhone XS Max. A kiállításon az újságírók meglehetősen pozitív tapasztalatokat szereztek a Mate X-szel, legtöbbjük azt írja, hogy a kínai óriásmobil elég jól van összerakva, szétnyitásakor az óriási AMOLED képernyő pontosan a helyére pattan, a bonyolult, száz különböző alkatrészből álló zsanérnak köszönhetően nem marad semmiféle hézag a széleinél. Összecsukott állapotban a telefon képernyőjének csak az a része marad aktív, amelyiket használjuk, a másik oldal pedig elsötétül.

Ennek a formatervnek az előnye, hogy a zsebünkben vihetünk magunkkal egy táblagép méretű eszközt, amelyen aztán olyan kényelmesen tudunk híreket olvasni, filmeket nézni vagy játszani, mintha egy táblagépen tennénk, vagyis kevésbé fárasztja a szemünket. Sajnos egy komoly gyengéje is van a valamikor a második negyedévben megjelenő telefonnak: az ára. 2300 euró, vagyis több mint 700 ezer forint körül lesz kapható, tehát elég sok pénzt kell félretenned rá, ha majd ilyet szeretnél. Hasonló koncepciójú az ugyancsak év közepén várható Samsung Galaxy Fold csúcsmobil is, ám annál a készüléknél összecsukott módban a 7,3 colos óriásképernyő belülre kerül, a telefont pedig egyik másodlagos, 4,6 colos érintőképernyőn keresztül lehet vezérelni. Viszont a dél-koreai összehajtható mobil sem lesz sokkal olcsóbb a Huaweinél, ezért is elkérik majd egy középkategóriás használt autó árát.

A leghasznosabb: hosszabb akkuidő

Az okostelefont használók egyik legnagyobb igénye manapság a minél hosszabb üzemidő. Nos, a leginkább alkáli elemeiről és akkumulátorairól ismert Energizer cég ezt az igényt maxolta ki Power Max P18K Pop nevű modellel. Gyakran kell élőben videót streamelned, vagy szeretnél teljes transzatlanti repülőutakat végigjátszani a mobiloddal? Ha nem bánod, hogy 3-4 centi vastag a telefonod, akkor ez a neked való okostelefon! Sajnos a nyáron boltokba kerülő szupervastag mobil pontos tömegét még nem publikálta a gyártó, de a sajtóbeszámolók alapján “dögnehéz” a készülék. Cserébe viszont nem a szokásos három-négyezres, hanem 18,000 milliamperórás benne a telep, és egy töltéssel akár két teljes napig lehet videolejátszásra használni, átlagos üzem mellett pedig elegendő hetente feltölteni. Ha csak hanghívást bonyolítanak rajta, ez a telefon 90 órás üzemidőt biztosít, a rendelkezésre állási ideje pedig nem kevesebb, mint 50 nap. Jó hír, hogy a normál méretű telefonok többsége is nagykapacitású teleppel érkezik majd: az LG V50 ThinQ 5G például 4000 milliamperórással, a Samsung Galaxy S10+ pedig 4100 milliamperórással.

Ami jól fog jönni alapból nagy tárhely

Általánosságban elmondhatjuk, hogy alapból egyre nagyobb tárhellyel érkeznek a telefonok, például a 2019. március 8-ig az Extreme Digitalnál is előrendelhető új Samsung Galaxy S10-ből már a legolcsóbb, S10e típus is 128 gigabájtos beépített tárhellyel érkezik. Ugyancsak ekkora belső tárhelye van a Sony Xperia 1, az LG V50 ThinQ 5G, valamint az LG G8 telefonnak is. Ez azért remek hír, mert ekkora kapacitás egy átlagfelhasználónak bőven elegendő a fotók, appok, és egyéb adatok tárolására anélkül, hogy külön memóriakártyával kellene bővíteni a tárhelyet, abból a pénzből meg lehet venni egy klassz tokot, vagy vezeték nélküli töltőt a készülékhez. Mert már ez is alapfunkció…

Praktikus újítás: a kijelző alá, oldalra és hátra költözik az ujjlenyomat-olvasó

A Samsung Galaxy S10 és S10+ változatainak újítása a korábbi optikai szenzorról ultrahangosra váltó ujjlenyomat-olvasó, amelyet a kijelző alá is be lehet építeni, de ez lesz elérhető a középkategóriás Galaxy A50-ben is. Ha e telefonok zárolását fel szeretnéd oldani, elég a képernyő megfelelő részéhez érintened az ujjbegyedet, az előlapon nem foglal helyet feleslegesen a képernyő elől a szenzor.

Idén sem kerül minden telefonon a képernyő alá az ujjlenyomat-olvasó, az LG új V50 ThinQ 5G készülékén például hátoldalt, a Samsung Galaxy S10e típuson, illetve a Sony új Xperia 1-es telefonján is a készülék oldalára került a szenzor. Ez elég praktikus megoldásnak tűnik, hiszen általában amúgy is oldalt találjuk a bekapcsoló-, és hangerőszabályzó gombokat egy telefonon, az LG-nél pedig már régóta hagyomány a hátlapra száműzött szenzor, mivel ott is remekül kézreesik.

Még szebb fotókat készítő kamerák

LG-G8s-ThinQ-Range (1)Nemrég még az is extrának számított, ha egy okostelefon dupla hátlapi kamerával volt felszerelve, most pedig már a három hátlapi kamera sem számít különlegesnek, a Nokia 9 PureView-n pedig egyenesen öt darab hátlapi lencse van. Minden gyártó más stratégiát alkalmaz a többkamerás kivitelre: a Nokia 9-esen például mindegyik kamera nagylátószögű, három közülük színeket rögzít, a többi pedig fekete-fehér vizuális információkat, amelyeket azután a készülék egyesít egyetlen, jó minőségű felvétellé.

Ezzel szemben a Samsung Galaxy S10-ben és az LG V50-esében a három különböző kamera van hátul, az egyik ultranagy látószögű, a második normál nagylátószögű, a harmadik pedig telefotós, vagyis nagyításra képes. A kínai Oppo pedig már egy olyan telefonokba szánt kamerát mutatott be, ami tízszeres nagyítást tesz lehetővé optikai és szoftveres hibrid algoritmusok segítségével. Bár ez utóbbi technológiát még nem alkalmazzák boltokban megvásárolható telefonban, a gyártó szerint a kamerájuk sorozatgyártásra kész állapotú, így hamarosan elérhető lesz.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.