FiiO X5 Flac / MP3 lejátszó teszt, vélemény

FiiO X5 Audio Zene MP3/FLAC/DSD lejátszó

Az mp3 megöli a minőségi zenehallgatást. Ezerszer hallott frázis, amellyel a zenei ipar próbálta a CD vásárlást letöltésre lecserélő közönségét visszacsalogatni a legális beszerzés útjára. Ennek sikerét mindenki ismeri, a CD eladások folyamatosan csökkennek, a zene fogyasztása pedig átterelődött az online közegbe. A Youtube és a streaming szolgáltatások (Spotify, Deezer, Google All Access) a vásárlás helyett pedig a reklámokon és az előfizetési díjakon keresztül biztosítanak bevételt a zenei iparnak a CD utáni világban. Még nem tudni, hogy hosszú távon is ez lesz a járható út, de az biztos, hogy amíg a steaming jelenti a bevételi forrást, addig a minőségi zenehallgatással kapcsolatos félelmeket háttérbe szorítják a magas adatforgalmi díjak és az alacsony bitráták.

Mit tehet aki mégis az elérhető legjobb minőségben szeretne zenét hallgatni? Marad a CD, DVD, Blue-Ray vásárlásnál, illetve minden nap elmormol egy imát a TIDAL és a többi magas minőségű zenét online biztosító szolgáltató sikeréért.

Mit tehet, aki nem csak a négy fal között, hanem út közben is kitartana a kompromisszummentes zenehallgatás mellett és nem fér egy lemezjátszó a farzsebébe? Adná magát az okostelefonok használata, viszont itt is a drágább modellek között találhatunk csak megfelelő minőségűt, illetve a letöltött zenék esetén is különösen szemfülesnek kell lennünk, mivel például az iPhone 6 sem támogatja a 24/192kHz-es formátumot.

FiiO X5 a Farzsebben

E fentebb vázolt problémára hivatott megoldást kínálni a Fiio X5-ös típusjelzésű készüléke. A kínai gyártó csúcskészüléke (X1 és X3 van alatta) a veszteségmentes lejátszók sorát gyarapítja az összes földi jóval, amit egy ilyen eszközbe bele lehet préselni. Az mp3 mellett DSD, FLAC, APE, ALAC, WMA, WAV formátumokkal is elboldogul, amelyet az alábbi hardverekkel ér el: dual core CPU, PCM1792A DAC, 4 db OPA1612, 2 db LMH6643. A lejátszáson túl a számítógéppel összekötve 192kHz/24 bites D/A átalakítóként (DAC) is funkcionál az X5, így kiváltva a beépített hangkártyát.

Papíron tehát kifejezetten impresszív veszteségmentes hordozható lejátszóról beszélhetünk, nézzük mit hozott az éles próba!

FiiO X5 Audio Zene MP3/FLAC/DSD lejátszó, DAC funkcióval

FiiO X5 Audio Zene MP3/FLAC/DSD lejátszó, DAC funkcióval

FiiO X5 a kézben

A készülék megérkezése után nagy izgalommal bontottam ki a dobozt, amelyben egyáltalán nem az a látvány fogadott, mint amire számítottam. Miközben az mp3 lejátszók egyre kisebbek, az okostelefonok pedig egyre laposabbak és nagyobbak, az X5 mintha 15 évvel ezelőttről pottyant volna ide, 114 x 68 x 16mm –es méretével még az első generációs iPod-nál is nagyobb, miközben súlyra is kifejezetten tekintélyes, féltégla érzést keltve az egyszeri tesztelőben.

Az alumínium házat körbeforgatva a készülékház tetején a bekapcsoló gomb mellett a 3,5-ös Jack, koaxális és vonali kimenetet kapott helyet, az oldalán a hangerőszabályzó, míg az alján két microSD mini USB aljzat között helyezkedik el egy miniUSB, mely OTG kábellel is együttműködik.

A microSD-k egyenként maximum 128 GB-s memóriakártyákat tudnak kezelni, ezen felül belső memória nem áll rendelkezésre, ami meglepő hiánya a készüléknek, illetve a súllyal kapcsolatos kérdésekre sem ad választ. Cserébe az akkumulátor jó szolgálatot tesz, 12 órát ki lehet húzni egy feltöltéssel.

FiiO X5 Audio Zene MP3/FLAC/DSD lejátszó, DAC funkcióval

FiiO X5 Audio Zene MP3/FLAC/DSD lejátszó, DAC funkcióval

A készülék eleje a korábban már említett iPod-ot idézi, a vezérlést egy tárcsával, a benne helyet foglaló gombbal és további 4 gombbal tudjuk megoldani. Utóbbiak funkcióját a használati utasítás nélkül nem sikerült megfejtenem, a jelöletlen gombok az aktuális képernyő és a nyomás hossza függvényében másként viselkednek. A bonyolult kezelés ugyanakkor hosszú távon nem okoz gondot, pár óra után megtanulja az ember, hogy az alapműveleteket hogyan kell végrehajtani.

Az előlap tetején a 2,5 colos színes kijelző foglal helyet. Fényereje elég magas ahhoz, hogy napsütésben is elnavigáljunk az egyes menüpontok között, ugyanakkor sosem fog minket arra sarkallni, hogy ezen keresztül csodáljuk meg a borítóképek részleteit, annak ellenére sem, hogy ezeket megjeleníti lejátszás közben.

A főmenü a tárcsás navigációhoz igazítva kört formál, ugyanakkor bentebb lépve már egymás alatt helyezkednek el a listaelemek. Itt már szükségünk van a tárcsa mellett a gombok használatára is, ami talán az X5-ös legnagyobb negatívuma, hiszen a jelöletlen, egyforma gombok funkcióit csak a használati utasítás és a tapasztalat alapján tudjuk megtanulni, kikövetkeztetni őket lehetetlen.

Viszont, ha egyszer sikerül magunkat átverekedni a menürengetegen, akkor már semmi sem választhat el minket attól, hogy élvezzük a Fiio X5 által nyújtott zenei élményt.

FiiO X5 a fülben

FiiO X5 Audio Zene MP3/FLAC/DSD lejátszó, DAC funkcióval

FiiO X5 Audio Zene MP3/FLAC/DSD lejátszó, DAC funkcióval

Mindenki ismeri az érzést, amikor a légnyomás változás miatt bedugul a füle. Pont ilyen hallgatni az X5-öt. Amikor először elindítottam rajta a lejátszást, éppen úgy éreztem magam, mint amikor kidugul a fülem, és az eddigi visszafogott, nyomott hangok helyett újra kristálytisztán hallok. Az X5-ös dinamikája, a hang tisztasága új élettel tölti meg a korábban csak tömörítve, egy telefonba dugott fülhallgatón keresztül ismert zenéket.

Laikusként is nagy élmény volt az X5-ön keresztül zenét hallgatni, de egy profi zenészt megkérdezve is megerősítést nyert, hogy valóban különleges eszközről van szó, bár ő megjegyezte, hogy az equalizer-t babrálva nem érezte azt a nagy változást, amit a módosítások közben elvárt.

Verdict

Felemás készülék a FiiO X5, mivel a robosztus test, a vezérlés, a nem túl izgalmas kijelző egyáltalán nem teszi vonzóvá a lejátszót, nem jutna az ember eszébe, hogy gyönyörködtetés céljából mutogassa ismerőseinek szerzeményét. Ellenben annál szívesebben adhatja oda egy fejhallgató társaságában, hiszen garantált elismerés lehet a jutalma, már pár percnyi zenehallgatás után is.

Mivel nem egy olcsó mp3 lejátszóról beszélünk, ezért mindenképpen ajánlom, hogy vásárlás előtt tegyünk vele egy próbát, viszont én 2 hétnyi tesztelés után mindenkinek csak ajánlani tudom.

A cikk eleji problémához visszatérve, már csak az a kérdés, hogy hogyan szerzünk be rá minőségi tartalmat.

FiiO X5 Audio Zene MP3/FLAC/DSD lejátszó, DAC funkcióval >>>

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.