Hogyan válaszd ki a megfelelő hűtőgépet?

big-huto-03_tjftj2ig

Bár általában nem figyelünk rá, a hűtőgép a háztartás egyik legfontosabb eszköze: éveken át folyamatosan tökéletesen kell működnie, mert ha elromlik, a heti élelmiszerkészlet mehet a szemétbe. Miután a hűtőszekrény folyamatosan működik, nagyon fontos, hogy energiatakarékos modellt válasszunk belőle, mert sokat spórolhat a villanyszámlán.

Milyen kivitelben készülnek a hűtőgépek?
Melyik a jobb, az alulfagyasztós vagy a felülfagyasztós hűtő?
Milyen az a side-by-side hűtőgép?
Miért jó, ha inverteres a hűtőgép?
Milyen energiaosztályú hűtőgépet vegyek?
Milyen zajszintű hűtőgépet válasszak?
Milyen extra funkciókra érdemes költeni egy hűtőszekrény esetében?


Milyen kivitelben készülnek a hűtőgépek?

huto_0xcpfs3bA két legnépszerűbb típusnak az alulfagyasztós és felülfagyasztós modellek számítanak. Ezekből létezik beépíthető típus is, amelyre például fel lehet szerelni a konyhaszekrényével azonos ajtót. Nagyobb lakásokba pedig side-by-side típusú, két ajtós modellek is elérhetőek. Az egyajtós hűtőszekrények sajátossága, hogy nincs bennük fagyasztó – főként irodai, szállodai használatra valók. Léteznek csak fagyasztásra alkalmas típusok is, ezek közül a fagyasztóládák fekvő, a fagyasztószekrények álló kivitelűek.

Melyik a jobb, az alulfagyasztós vagy a felülfagyasztós hűtő?

Mindegyik másért praktikus: az alulfagyasztós típusok előnye, hogy a gyakrabban használt hűtőrész rekeszei kényelmesebben, lehajolás nélkül hozzáférhetőek. A felülfagyasztós modellek hűtőrésze alul található, a fagyasztó pedig felül, így nehezebben elérhető például a gyerekek számára.

Milyen az a side-by-side hűtőgép?

Ezek a nagyméretű hűtőszekrények leginkább az amerikai filmekből lehetnek ismerősek, de akinek nagy lakása van, már itthon is vásárolhat ilyet. Ezekbe a hűtőkbe a szokásosnál több élelmiszer fér, ráadásul a legtöbb ilyen készüléket hidegvíz-, és jégadagolóval is felszerelik.

Miért jó, ha inverteres a hűtőgép?

A fejlettebb hűtőszekrények belsejében a klímaberendezésekből ismert alkatrész, egy inverter gondoskodik a csendes és energiahatékony üzemről. Az inverteres hűtőgépekben az inverter intelligensen szabályozza a hűtéshez szükséges kompresszor fordulatszámát, míg a hagyományos berendezéseken a kompresszor sebessége fix, a vezérlés csak ki és be tudja kapcsolni azt. Az inverteres üzem így halkabb és kevesebb energiát fogyaszt, tartósabb működést biztosít.

Milyen energiaosztályú hűtőgépet vegyél?

A hűtőgépet sosem kapcsolod ki, folyamatosan fogyaszt áramot, ezért közel sem mindegy, hogy milyen energiahatékonyságú típust választasz. Kínálatunkban kizárólag kedvező, A+, A++ vagy A+++ besorolású hűtőszekrényeket találsz. Egy A+ besorolású hűtő éves áramfogyasztása 280 kilowattóra, míg egy A++-é csak 227 kilowattóra körüli, egy A+++-os modell pedig csak 149 kilowattórát fogyaszt, tehát csaknem feleannyit, mint egy A+-os készülék. Ezzel éves szinten több ezer forintot lehet spórolni, így három-négy év alatt megtérül az energiatakarékosabb hűtő esetlegesen magasabb ára.

Milyen zajszintű hűtőgépet válassz?

A hűtőgép-vásárlás során érdemes szem előtt tartani a berendezés zajszintjét. Az inverteres vezérlésű hűtőszekrények működnek a leghalkabban, ezekben ugyanis a kompresszor mindig csak a szükséges teljesítményen működik, míg a hagyományos típusoknál ki-, és bekapcsol, de mindig fix fordulaton üzemel, ami hangosabb üzemet biztosít. Egy hűtőgép esetében a 40 decibel alatti zajszint számít jónak.

Milyen extra funkciókra érdemes költeni egy hűtőszekrény esetében?

A ma kapható hűtőszekrények már nem igényelnek leolvasztást, a fejlettebb típusokban pedig eltérő hőmérsékletűre hűthető zónák is kialakíthatóak, így húst, halat, zöldséget és gyümölcsöt is ideális hőmérsékleten lehet tárolni. A beépített vízadagolóból a legnagyobb nyári melegben is kellemes, hűvös vizet lehet tölteni a pohárba, a jégkockagyártó pedig gombnyomásra adagolja az italokba a jeget.

Ha hűtőgépet vásárolnál, túl rosszul nem járhatsz, hiszen a kínálatunkban A-osztályúnál rosszabb energiahatékonyságú készülékek nincsenek. Ha azonban fontos számodra a környezet védelme és spórolnál a villanyszámlán, ajánljuk figyelmedbe az A+++-os típusokat. Ha pedig igazán fejlett hűtőgépet szeretnél, válassz inverteres típust, ezek a leghalkabbak és a legtakarékosabbak!

11 hozzászólások

 1. Gábor

  Tisztelt E-digital!

  Ha a szűrési feltételek között szerepeltetnék a szélesség adatot, az egyes vásárlóknak nagy segítség lehetne, amikor az elhelyezésnél ez meghatározó szempont lehet.

  Üdvözlettel:
  Gábor

  Válasz
 2. Tóta János

  Jó lenne ha méretek,és az ajtók jobbos vagy balos nyílásúak vagy állíthatok is szerepelnének az ismertetésben.
  Üdvözlettel:
  Jani

  Válasz
 3. Pataki Edina

  Nagyon köszönöm, hogy segitetek, de melyiket tudnátok ebben a mostani akcióban ajánlani, ami alul fagyasztós, 80-100 ezer ft kb A++, és hogyan tudnám igénybe venni a 15 havi ingyen hitelt?
  Szivességeteket előre is köszönöm.

  Edina

  Válasz
 4. Király Judit

  Én fagyasztó ládát szeretnék venni.Érdekel milyenek vannak mekkorák
  és természetesen három AAA kategóriában
  Üdvözlettel: Király Judit

  Válasz
 5. Szilagyi Bernat

  Ha megrendelem onoktol egy 250l es hutot felhozzak nekem a 3.emeletre valamilyen formaban???

  Válasz
 6. Szárneczky Zoltán

  Borhűtőt keresek jó ár érték arányban!

  Válasz
  1. Nagy Róbert

   Szia Zoltán!

   Keress! Nem tart vissza senki szerintem…

   Válasz
 7. Miklós

  Borhűtőt keresek: 15-30 palackosat, amibe a 36 cm magas palack is belefér.

  Látott valaki, valahol ilyet?

  Válasz
 8. zside

  Egy otthoni hűtőgép mindig legyen szerintem a legegyszerúbb.
  Ne legyen benne elektronikus panel,s inverter sem.
  Azért mert minél inkább “fejlett” annál több a meghibásodási lehetőség.
  A dugattyús kompresszort egyszerű thermosztát vezérelje.
  Ennyi legyen az automatika. A kombinált gép hűtőrészéből
  fojlyon ki a víz,ne kelljen azt a részt olvasztani.
  A gyártót kell jól megválasztani. S ha van rá mód a kompresszor márkáját megnézni. A DANFOSS kompresszor még mindig nagyon jó.
  Ez egy öreg szakmabeli véleménye.

  Válasz
  1. eryksson

   zside !
   kedves, hogy leírod ezeket és köszönjük !Ezeket az infókat egyik terméknél sem láttam még leírásban hol lehet ezt megtudni ?
   Itt vagyok hűtővásárlás előtt bizonytalanságban mert nem tudom ha hűtő oldalán van a hőelvezetés meddig birja? Ez lenne az INVERTER megoldás ?
   Nem jobb a hátsó hőelvezetéses ? szóval melyik hűtő az ami a leírtaknak megfelel a jelenlegi ajánlatok közül itt az oldalon ?
   köszönöm ha válaszolsz

   Válasz
 9. Szabó Péter

  Év havi 75 és 120 kw használok na most ez a hütö joval többet mint én akkor hol éri meg nekem 230 ezerért ez a hütő?

  Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.