Hogyan válaszd ki a megfelelő hűtőgépet?

big-huto-03_tjftj2ig

Bár általában nem figyelünk rá, a hűtőgép a háztartás egyik legfontosabb eszköze: éveken át folyamatosan tökéletesen kell működnie, mert ha elromlik, a heti élelmiszerkészlet mehet a szemétbe. Miután a hűtőszekrény folyamatosan működik, nagyon fontos, hogy energiatakarékos modellt válasszunk belőle, mert sokat spórolhat a villanyszámlán.

Milyen kivitelben készülnek a hűtőgépek?
Melyik a jobb, az alulfagyasztós vagy a felülfagyasztós hűtő?
Milyen az a side-by-side hűtőgép?
Miért jó, ha inverteres a hűtőgép?
Milyen energiaosztályú hűtőgépet vegyek?
Milyen zajszintű hűtőgépet válasszak?
Milyen extra funkciókra érdemes költeni egy hűtőszekrény esetében?


Milyen kivitelben készülnek a hűtőgépek?

huto_0xcpfs3bA két legnépszerűbb típusnak az alulfagyasztós és felülfagyasztós modellek számítanak. Ezekből létezik beépíthető típus is, amelyre például fel lehet szerelni a konyhaszekrényével azonos ajtót. Nagyobb lakásokba pedig side-by-side típusú, két ajtós modellek is elérhetőek. Az egyajtós hűtőszekrények sajátossága, hogy nincs bennük fagyasztó – főként irodai, szállodai használatra valók. Léteznek csak fagyasztásra alkalmas típusok is, ezek közül a fagyasztóládák fekvő, a fagyasztószekrények álló kivitelűek.

Melyik a jobb, az alulfagyasztós vagy a felülfagyasztós hűtő?

Mindegyik másért praktikus: az alulfagyasztós típusok előnye, hogy a gyakrabban használt hűtőrész rekeszei kényelmesebben, lehajolás nélkül hozzáférhetőek. A felülfagyasztós modellek hűtőrésze alul található, a fagyasztó pedig felül, így nehezebben elérhető például a gyerekek számára.

Milyen az a side-by-side hűtőgép?

Ezek a nagyméretű hűtőszekrények leginkább az amerikai filmekből lehetnek ismerősek, de akinek nagy lakása van, már itthon is vásárolhat ilyet. Ezekbe a hűtőkbe a szokásosnál több élelmiszer fér, ráadásul a legtöbb ilyen készüléket hidegvíz-, és jégadagolóval is felszerelik.

Miért jó, ha inverteres a hűtőgép?

A fejlettebb hűtőszekrények belsejében a klímaberendezésekből ismert alkatrész, egy inverter gondoskodik a csendes és energiahatékony üzemről. Az inverteres hűtőgépekben az inverter intelligensen szabályozza a hűtéshez szükséges kompresszor fordulatszámát, míg a hagyományos berendezéseken a kompresszor sebessége fix, a vezérlés csak ki és be tudja kapcsolni azt. Az inverteres üzem így halkabb és kevesebb energiát fogyaszt, tartósabb működést biztosít.

Milyen energiaosztályú hűtőgépet vegyél?

A hűtőgépet sosem kapcsolod ki, folyamatosan fogyaszt áramot, ezért közel sem mindegy, hogy milyen energiahatékonyságú típust választasz. Kínálatunkban kizárólag kedvező, A+, A++ vagy A+++ besorolású hűtőszekrényeket találsz. Egy A+ besorolású hűtő éves áramfogyasztása 280 kilowattóra, míg egy A++-é csak 227 kilowattóra körüli, egy A+++-os modell pedig csak 149 kilowattórát fogyaszt, tehát csaknem feleannyit, mint egy A+-os készülék. Ezzel éves szinten több ezer forintot lehet spórolni, így három-négy év alatt megtérül az energiatakarékosabb hűtő esetlegesen magasabb ára.

Milyen zajszintű hűtőgépet válassz?

A hűtőgép-vásárlás során érdemes szem előtt tartani a berendezés zajszintjét. Az inverteres vezérlésű hűtőszekrények működnek a leghalkabban, ezekben ugyanis a kompresszor mindig csak a szükséges teljesítményen működik, míg a hagyományos típusoknál ki-, és bekapcsol, de mindig fix fordulaton üzemel, ami hangosabb üzemet biztosít. Egy hűtőgép esetében a 40 decibel alatti zajszint számít jónak.

Milyen extra funkciókra érdemes költeni egy hűtőszekrény esetében?

A ma kapható hűtőszekrények már nem igényelnek leolvasztást, a fejlettebb típusokban pedig eltérő hőmérsékletűre hűthető zónák is kialakíthatóak, így húst, halat, zöldséget és gyümölcsöt is ideális hőmérsékleten lehet tárolni. A beépített vízadagolóból a legnagyobb nyári melegben is kellemes, hűvös vizet lehet tölteni a pohárba, a jégkockagyártó pedig gombnyomásra adagolja az italokba a jeget.

Ha hűtőgépet vásárolnál, túl rosszul nem járhatsz, hiszen a kínálatunkban A-osztályúnál rosszabb energiahatékonyságú készülékek nincsenek. Ha azonban fontos számodra a környezet védelme és spórolnál a villanyszámlán, ajánljuk figyelmedbe az A+++-os típusokat. Ha pedig igazán fejlett hűtőgépet szeretnél, válassz inverteres típust, ezek a leghalkabbak és a legtakarékosabbak!

14 hozzászólások

 1. Gábor

  Tisztelt E-digital!

  Ha a szűrési feltételek között szerepeltetnék a szélesség adatot, az egyes vásárlóknak nagy segítség lehetne, amikor az elhelyezésnél ez meghatározó szempont lehet.

  Üdvözlettel:
  Gábor

  Válasz
 2. Tóta János

  Jó lenne ha méretek,és az ajtók jobbos vagy balos nyílásúak vagy állíthatok is szerepelnének az ismertetésben.
  Üdvözlettel:
  Jani

  Válasz
 3. Pataki Edina

  Nagyon köszönöm, hogy segitetek, de melyiket tudnátok ebben a mostani akcióban ajánlani, ami alul fagyasztós, 80-100 ezer ft kb A++, és hogyan tudnám igénybe venni a 15 havi ingyen hitelt?
  Szivességeteket előre is köszönöm.

  Edina

  Válasz
 4. Király Judit

  Én fagyasztó ládát szeretnék venni.Érdekel milyenek vannak mekkorák
  és természetesen három AAA kategóriában
  Üdvözlettel: Király Judit

  Válasz
 5. Szilagyi Bernat

  Ha megrendelem onoktol egy 250l es hutot felhozzak nekem a 3.emeletre valamilyen formaban???

  Válasz
 6. Szárneczky Zoltán

  Borhűtőt keresek jó ár érték arányban!

  Válasz
  1. Nagy Róbert

   Szia Zoltán!

   Keress! Nem tart vissza senki szerintem…

   Válasz
 7. Miklós

  Borhűtőt keresek: 15-30 palackosat, amibe a 36 cm magas palack is belefér.

  Látott valaki, valahol ilyet?

  Válasz
 8. zside

  Egy otthoni hűtőgép mindig legyen szerintem a legegyszerúbb.
  Ne legyen benne elektronikus panel,s inverter sem.
  Azért mert minél inkább “fejlett” annál több a meghibásodási lehetőség.
  A dugattyús kompresszort egyszerű thermosztát vezérelje.
  Ennyi legyen az automatika. A kombinált gép hűtőrészéből
  fojlyon ki a víz,ne kelljen azt a részt olvasztani.
  A gyártót kell jól megválasztani. S ha van rá mód a kompresszor márkáját megnézni. A DANFOSS kompresszor még mindig nagyon jó.
  Ez egy öreg szakmabeli véleménye.

  Válasz
  1. eryksson

   zside !
   kedves, hogy leírod ezeket és köszönjük !Ezeket az infókat egyik terméknél sem láttam még leírásban hol lehet ezt megtudni ?
   Itt vagyok hűtővásárlás előtt bizonytalanságban mert nem tudom ha hűtő oldalán van a hőelvezetés meddig birja? Ez lenne az INVERTER megoldás ?
   Nem jobb a hátsó hőelvezetéses ? szóval melyik hűtő az ami a leírtaknak megfelel a jelenlegi ajánlatok közül itt az oldalon ?
   köszönöm ha válaszolsz

   Válasz
  2. Horváth Gyöngyi

   Nagyon köszönöm ,Melyik gyártót válasszam??

   Válasz
 9. Szabó Péter

  Év havi 75 és 120 kw használok na most ez a hütö joval többet mint én akkor hol éri meg nekem 230 ezerért ez a hütő?

  Válasz
 10. Kelemen

  Kombinålt hűtöt keresek ,de a méretek kellenének.

  Válasz
 11. Anna

  100 liter alatti kis fagyasztószekrényt szeretnék venni. Tájékozódásom során találkoztam olyan említésekkel, hogy léteznek olyan innovatív funkciójú fagyasztószekrények, amelyek szükség esetén hűtőszekrényként is működtethetőek. Milyen gépek lehetnek ezek? Ilyen masina nekem tökéletesen megfelelne. Sajnos én még nem hallottam erről a lehetőségről. Kerestem ezzel kapcsolatos használati útmutatót is, de nem találtam. Nagyon örülnék, ha esetleg valaki tudna segíteni nekem ebben a témában.

  Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.