Jön a Samsung Galaxy S10 és S10+

galaxy-s10-share-image

Nagy médiazajjal érkezik a Samsung jubileumi csúcsmobilja, a Galaxy S10 és az S10+. Önmagában komoly fegyvertény, ha egy sorozat képes eljutni a tizedik modellig, különösen a mobilok gyorsan változó világában. A koreaiak most nem bíztak semmit a véletlenre; alaposan belenyúltak a S-széria alapkoncepciójába, ami a 9-es modell viszonylagos sikertelensége miatt elodázhatatlanná vált.

A Samsung Galaxy S10 és S10+ mobiltelefonokat itt tekintheted meg.

Ez benne a plusz

A S10-et kiáltjuk ki alapmodellnek, amely tekintélyes 6,1 inches képátmérővel rendelkezik. Erre dob rá egy lapáttal az S10+, amely 6,4 hüvelykes kijelzőjével kifejezetten robusztus hatást kelt. Erre mondjuk, hogy tenyér kell hozzá, különösen abban az esetben, ha rutinból nyomjuk az egykezes használatot. Ha ránézésre meg szeretnénk különböztetni a két készüléket, de pocsék a méretérzékelésünk, az előlapi kamerák segítenek: az S10 esetében egyet, az S10+-nál kettőt találunk.

A készülékek dizájnját az oldalélekre simuló kijelző teszi különlegessé és gyönyörűvé. Ez az úgynevezett Infinity Display, ami nem újdonság a koreai gyártónál, de még mindig nagyon menő.

Az anyaghasználatra sem lehet panasz, a Gorilla Glass prémium minőség hatását kelti, ráadásul a fémkeret is rendkívül strapabírónak tűnik. Ehhez társul egy IP68-as minősítés, vagyis a készülékek teljesen védettek a porral szemben és nyomás alatt is hosszú ideig vízállók.

A színválaszték betalált: fekete, fehér és zöld mobilok közül választhatunk. Mindhármat prizma hatás jellemzi, ami különlegessé és elegánssá teszi őket.

Dübörgő hardverek

A sima S10 és az S10+ is WQHD felbontású Dinamikus AMOLED panelt használ, ami tökéletes színeket és kontrasztot garantál. Sőt, a szaturációra és a betekintési szögekre sem lehet panasz, tehát a kijelző hozza azt, amit egy felsőkategóriás modelltől elvárunk.

A tervezők rendesen rámozdultak a sebesség kérdésére. A hardveres támogatás alapját az Exynos 9820 rendszerchipek adják, amelyek a legkorszerűbb 8 nanométeres csíkszélességgel rendelkeznek. Végre 8 GB RAM és 128 GB tárhely kerül az alap modellekbe is, de egyes speciális változatok 12 GB RAM-mal és 1 TB tárhellyel büszkélkedhetnek.

Újdonságot jelent a kijelző mögé költöztetett ujjlenyomat-olvasó is. A tényleges megújulást az ultrahangos technológia adja, amely gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé, ráadásul a gépi tanulásnak köszönhetően egyre megbízhatóbbá válik. A Samsung mérnökei igyekeztek hangsúlyozni, hogy az ujjlenyomatok biztonságát a Samsung Knox alkalmazás védi, így ezek az adatok nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

A sztereó hangszórók kiváló hangzást nyújtanak, ráadásul a Dolby Atmos támogatással a gamerek kegyeit is igyekeznek megnyerni. Ezt leszámítva nagy előrelépést nem tapasztalunk, de ennél magasabb elvárásaink nincsenek egy mobillal szemben.

Több szót érdemel azonban az S10 és S10+ kamerája. A Pro Grade Professzionális Kamera névvel illetett rendszer 45, 77 és 123 fokos látószögre képes kamerákból áll. A legnagyobb látószöghöz 16 megapixel felbontás társul. Magától értetődő, hogy a Samsung továbbra is használja a témafelismerő algoritmust, ami egyre több körülményt képes detektálni, hozzájárulva ezzel a lélegzetelállítóan szép fotók készítéséhez akár rossz fényviszonyok esetén is. A kamerarendszer középső kamerája változtatható apertúrával (F/1.5 és F/2.4), a nagy látószögű kamera pedig fix F/2.2-es értékkel rendelkezik.

Ha szívesen készítünk videókat, a Samsung Galaxy S10 és S10+ képességeit értékelni fogjuk. Végre szinkronba került a kamerafelbontás a tárkapacitással; mindkét modell 4K-ra képes, amihez igazán jól jön az alapmodellek 128 GB-os tárhelye, de a terrás kapacitást sem fogjuk extrém túlzásnak érezni. A remegésmentes felvételeket OIS hardver és saját algoritmus segíti, amelyek együttes hatékonysága kiváló. A 10 megapixeles előlapi kamerák autófókusszal rendelkeznek, viszont ezeknél a képstabilizálás kizárólag szoftveres megoldásokra korlátozódik.

Amiért még szeretni lehet az új Samsungot

Az üzemidő tekintetében kifejezetten bizakodók vagyunk. A sima S10 3400 mAh, az S10+ 4100 mAh kapacitású akkumulátort kapott, de a valódi előrelépés lehetőségét a jobb energiagazdálkodás rejti. A kiválóan optimalizált Android 9 és a 8 nanométeres csíkszélesség kimagasló eredményre lehet képes.

Természetesen továbbra is rendelkezésre áll a gyorstöltés lehetősége, azonban már ellentétes irányban is működik, vagyis az S10 hátlapja töltőpadként is alkalmazható.

Amiről még beszélni kell: S10e

Az S10 és az S10+ méretben és árban is kifejezetten „izmos”, ezért szükség volt egy hétköznapibb és elérhetőbb változatra is. Ezt az űrt tölti be a Samsung Galaxy S10e variáns.

A leginkább szembetűnő különbség, hogy az S10e teljesen sík kijelzővel rendelkezik. Emiatt talán kevésbé szép, cserébe viszont fóliázható és kevésbé sérülékeny. A panel ennél a modellnél is Amoled, viszont „csak” fullHD felbontásra képes, ami a kisebb fizikai méretek miatt nem tűnik túl nagy kompromisszumnak.

Az S10e hardveres támogatása a nagytestvérekéhez hasonló; ugyanaz a chipset dübörög a belsőben. Minimális teljesítménycsökkenés a 6 GB-os RAM miatt várható, bár a sebesség így is elég ütős ahhoz, hogy ne kelljen panaszkodnunk. A hátlapi kamerák közül a zoomos lencse kikerült, a 77 és a 123 fokos látószögű megmaradt. Az akku „csak” 3100 mAh kapacitásra képes, de még ez is több, mint az S9-é volt, ráadásul a jobban optimalizált szoftver és hardver jobb energiahatékonyságot ígér. A Galaxy S10e kanári-sárga színben is elérhető, ami a gyártó reményei szerint elnyeri a fiatal generációk tetszését.

Kinek ajánljuk a S10, S10+ és S10e mobiltelefonokat?

Nem kétséges, hogy a Samsung Galaxy S10 minőségi ugrást hajtott végre a saját szériájában, ami az árcímkén is kövér nyomott hagyott. A megfizethetőbb S10e kapcsot képez az általános felhasználói igények és a felsőkategóriás készülékek között, de rámutat arra is, miért emlegetjük csúcskategóriásként a két főmodellt; az S10 és az S10+ elvitathatatlanul az év egyik nagy durranása.

Ha csúcsmobilt keresünk, az új S-sorozat tagjai észszerű választással kecsegtetnek. Bivalyerős hardver, racionalizált tárkapacitás, kiváló kamerarendszer és gyönyörű kijelző jellemzi a Samsung S10 és S10+ mobilokat.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.