Hogyan válasszunk laptopot?

notebook-03_2enxjnx1

A laptop választás nem könnyű feladat. Sokféle típus létezik a táblagépként is használható, érintőképernyős 2 az 1-ben géptől kezdve a nagyteljesítményű óriáslaptopig. Persze az sem mindegy, milyen hardver ketyeg belül! Mi segítünk kiválasztani álmaid laptopját, amely a pénztárcádat sem terheli meg túlságosan.

Felhasználás Operációs rendszer Képernyő felbontás Processzor Memória SSD, HDD Videokártya
Otthoni használatra – Ha csak pötyögsz rajta. Windows 8-10, Mac OS X, Linux legalább 1366*768 pixel Intel Core i3 vagy AMD A9 4 GB 128 GB SSD, vagy ennél nagyobb HDD integrált
Munkához – Ha strapabíró munkatársat keresel Windows 10, Mac OS X legalább 1920*1080 pixel Intel Core i5 vagy AMD A12/FX 8 GB 256 GB SSD integrált, vagy alap AMD Radeon, Nvidia GeForce
Gamereknek – Ha egy vadállat kell az izgalmas játékhoz Windows 10 legalább 1920*1080 pixel Intel Core i5 vagy AMD A12/FX 8-16 GB 256 GB SSD legalább AMD Radeon R7, vagy Nvidia GeForce 960M

Laptop választás: Apple vagy más gyártó gépét?
Operációs rendszerrel együtt, vagy nélküle?
Hagyományos laptopot vagy egy 2 az 1-ben gépet válassz?
Milyen legyen a laptopod képernyője?
Milyen processzorral vegyél laptopot?
Mennyi memória legyen a laptopban?
Milyen legyen a laptop grafikus vezérlője?
Miért érdemes SSD-vel felszerelt laptopot venni?
Milyen USB legyen az új laptopon?
Hogyan lehet külső monitort kapcsolni majd az új laptopra?
Milyen legyen a wifi a laptopon?
Nincs vezetékes internetcsatlakozás a laptopon, mi a teendő?


Macet vagy windowsos gépet válassz?

A laptop választás előtt talán a legfontosabb kérdés. Az Apple Macbookjai prémium felszereltségű készülékek Mac OS X rendszerrel. Más laptopokból olcsóbb típusok is elérhetők, és a Microsoft operációs rendszerére nagyobb a szoftverek, főként a játékok kínálata. Az Apple kínálatában egyelőre hagyományos laptopok érhetők el, míg a windowsos típusokból 2 az 1-ben típusok is léteznek.

Operációs rendszerrel együtt, vagy nélküle?

Operációs rendszer nélküli laptopot annak érdemes választania, akinek vagy van már saját Windows licence-e, vagy mondjuk Linuxot akar telepíteni a gépre. Külön megvásárolva többe kerül egy Windows, mint ha a laptoppal együtt vesszük, ráadásul utóbbi esetben a telepítéssel, beállítással sem kell bajlódni. Ha az operációs rendszer neve mellett csak a FreeDOS felirat szerepel, az a gép csak egy olyan alaprendszert tartalmaz, amely a Windows-, vagy Linux-telepítő indítását könnyíti meg, ezzel önmagában egy laptop nem működőképes.

Hagyományos laptopot vagy egy 2 az 1-ben gépet válassz?

A 2 az 1-ben eszközök olyan univerzális, érintőképernyős laptopok, amelyek vékonyak, könnyűek, billentyűzetük pedig levehető vagy kihajtható, így táblagépként is lehet használni őket. Egy hagyományos laptop kijelzője általában nem érzékeli az érintést, a billentyűzet pedig fixen rögzítve van.

Milyen legyen a laptopod képernyője?

2-in1-laptop_n8p34dw8A méretét könnyű kiválasztani: ha leginkább útközben használod, 11-12 colos gép kell neked, viszont ha sokat cipeled, de irodában vagy otthon is üzemel, akkor 13,3 colos, amennyiben pedig nem utaztatod sűrűn, lehet nagyobb és nehezebb gép is. A laptopok képernyőinek paraméterei nem egységesek, sokszor még egy adott, konkrét típust is meg lehet rendelni különböző felbontású kijelzővel. Egy 11-12 colos laptop esetében 1366*768 pixeles képernyő is elegendő lehet, egy nagyobb laptopnál azonban már 1920*1080 pixeles kijelző az ajánlott választás. A nagyfelbontású kijelző egyébként nem csak a laptopon való mozizáskor jön jól, a betűk is jobban olvashatóak rajta. Ma már léteznek ennél is nagyobb (például 2560*1440 vagy 3840*2160 pixeles) felbontású kijelzővel szerelt laptopok, ezeken a szövegek és fotók még élesebbek, persze csak akkor, ha kellően nagy a felbontásuk. Eltérő lehet a beépített kijelző típusa is, ha például azt látod a gép leírásában, hogy IPS LCD a képernyő, az általában kiemelkedően jó minőséget nyújt.

Milyen processzorral vegyél laptopot?

A laptopok szíve a processzor, amely a számításokat végzi egy laptopban, ezért a laptop választás során kiemelt figyelmet kell fordítani erre a kérdésre. Évekkel korábban még a megahertzek és gigahertzek alapján mértük a teljesítményüket, ma már ez kevésbé releváns paraméter, az összehasonlításban a lapkák típusjelzései (például Intel Core i5-6200U) segítenek. A ma kapható processzorok közül az Intel Celeron és az AMD E3/A4/A6/A9 típusok alapszintű teljesítményt nyújtanak. Egy kategóriával felettük az Intel Core i3 és az AMD A10 lapkák találhatók, ezek már egy átlagos felhasználó internetezés, filmnézés és hasonló tevékenység során felmerülő összes igényét ki tudják szolgálni.

Komolyabb teljesítményt az Intel Core i5/i7, illetve AMD A12/FX lapkáktól érdemes várni, ha valaki kreatív feladatokra, képszerkesztésre, grafikára, videovágásra használja a gépet, nem érdemes alábbadnia a teljesítményt. Kilóg a sorból az Intel Core M nevű, drágább gépekben használt lapkája, amely ugyan nem nyújt csúcsteljesítményt, de nem kell működés közben ventilátorral hűteni, ezért a szupervékony, szuperkönnyű és extra csendes laptopokat lehet építeni köré.

Mennyi memória legyen a laptopban?

Egy egyszerű internetezésre használt laptopba vagy 2 az 1-ben gépbe elég 4 gigabájt, ám ha komolyabb feladatokra is használnád a gépet, megéri befektetni 8 gigabájt memóriába is. Ennél több memóriára csak grafikus vagy videós munkaállomásban van szüksége egy átlagembernek. A memóriatípusokból is több (gyorsabb és lassabb) szabvány (pl. DDR3, DDR4) létezik, de ezek nem befolyásolják olyan mértékben a teljesítményt, hogy egy átlagfelhasználónak érdemes legyen foglalkozni velük. Ugyanakkor szerencsés, ha az adatlapon az látható, hogy a laptop rendelkezik szabad memóriabővítő hellyel, ez ugyanis azt jelenti, hogy utólag is bővíthető a memória – ez azonban a mai ultravékony laptopok korában egyre ritkább, ott ugyanis fixen helyükre vannak forrasztva a memóriamodulok.

Milyen legyen a laptop grafikus vezérlője?

A grafikus vezérlő vagy grafikus kártya/videokártya felel azért, hogy a laptop képernyőjén, vagy a géphez csatlakoztatott monitoron megjelenjenek a betűk, képek, videók vagy játékok. Többféle grafikus vezérlő létezik: van, amelyiket egybeépítenek a processzorral (ilyet egyaránt gyárt az Intel és az AMD is), de a legnagyobb teljesítményűek külön egységként vannak a gépben. Átlagos használatra, internetezéshez vagy filmek lejátszásához nem érdemes költeni drága videokártyára, a mai lapkák már minden ilyen feladattal elboldogulnak. Viszont ha valaki 3D-tervezőprogramokat használ, vagy a legújabb videojátékokkal szeretne szórakozni a laptopon, az nem úszhatja meg egy erős grafikus kártya nélkül. A legtöbb laptopba az Nvidia GeForce vagy az AMD Radeon grafikus kártyákat építik be. Az előbbi esetében a GeForce 960M és a magasabb jelű modellek, míg az utóbbi esetében a Radeon R7, vagy nagyobb modellszámú típusokat érdemes választani. Régebbi, 5-6 éves videojátékokkal az ennél kisebb teljesítményű, olcsóbb grafikus kártyák is elboldogulnak.

Miért érdemes SSD-vel felszerelt laptopot venni?

Az SSD-meghajtó a merevlemez utódja, ahhoz hasonlóan az adatok és az operációs rendszer tárolására szolgál. Míg a merevlemez belsejében mágnesezett felületű lemezeken tárolódnak az adatok, az SSD a digitális fényképezőgépek memóriakártyáihoz hasonló elven működik, tehát egyáltalán nincs benne mozgó alkatrész. Ennek köszönhetően kevesebbet fogyaszt, illetve sokkal gyorsabban olvassa és írja az adatokat a winchesternél. Az SSD egyetlen hátránya, hogy drágább a merevlemeznél, viszont SSD-meghajtó nélkül ma már lehetetlen egy gyors notebookot összerakni. Érdemes legalább 256 gigabájtos SSD-vel vásárolni a laptopot, ha elfogyna a hely, egy USB-s külső merevlemezre ilyen esetben is átmásolhatjuk az adatainkat.

Milyen USB legyen az új laptopon?

Ahogy egyre vékonyabbak lesznek a laptopok, úgy lesz rajtuk egyre kevesebb csatlakozó: az Apple szupervékony Macbook gépén például csupán egyetlen USB-C csatlakozó található a fejhallgató kimenetén kívül. Az USB-C ugyan szupergyors átvitelt biztosít, de hagyományos USB-s pendrive-ot csak adapterrel lehet csatlakoztatni hozzá. Ugyancsak adaptert kell vásárolni ahhoz is, ha tévét vagy monitort szeretnél kapcsolni a gépre.

Hogyan lehet külső monitort kapcsolni majd az új laptopra?

A tévéken alkalmazott HDMI-csatlakozó is hasznos, mivel ez képet és hangot is átvisz tökéletes minőségben. Használatakor némi nehézséget okozhat, hogy a HDMI-csatlakozóból is ötféle típus létezik. A tévéken lévő a Type A típusú, a Type B, C, D változatok kisebb méretű csatlakozókat használnak. Ha a laptopon ezek valamelyike van, egy átalakítóval, vagy megfelelő HDMI-kábellel lehet külső kijelzőt kapcsolni rá.

Egyes gépeken nem HDMI, hanem DisplayPort nevű csatlakozó található, melyet leginkább prémium monitorokon alkalmaznak, ahol tökéletes minőségben kell nagyfelbontású képet továbbítani hanggal együtt. A Thunderbolt is egy modern vezetékes csatlakozási típus neve, amely által képet, hangot és egyéb adatokat, akár hálózati forgalmat lehet továbbítani. Ezt építették be például a legvékonyabb Apple Macbookba, amelyen minden más csatlakozót egyetlen Thunderbolt-csatlakozó helyettesít.

Milyen legyen a WiFi a laptopon?

A WiFi, vagyis a vezeték nélküli hálózat széles körben elterjedt, több szabványa van, amelyek egyre nagyobb sebességet, stabilabb működést támogatnak. Ha valaki elsősorban WiFivel használja majd a laptopját, érdemes egy olyan gépet választani, ami támogatja a modern 802.11ac szabványt is. Azért fontos, hogy a WiFi kapcsolat a lehető leggyorsabb legyen, mert így például nem fognak szaggatni a netről, vagy egy hálózati meghajtóról lejátszott filmek. Miután a WiFi hálózatok már a legtöbb háztartásban működnek, egy társasházban a hálózatok egymás működését is megzavarhatják. Ezért jó, ha a laptop (illetve az otthoni WiFi elérési pont) nem csak 2,4 gigahertzes, hanem 5 gigahertzes frekvenciasávban is tud működni: ez utóbbiban kevesebb zavar éri a hálózatokat.

Nincs vezetékes internetcsatlakozás a laptopon, mi a teendő?

Egy laptop vezetékes kapcsolaton, WiFin vagy beépített mobilinternetes modemen keresztül tud az internetre kapcsolódni. A legegyszerűbb esetben a gépen van hagyományos Ethernet hálózati csatlakozó, az új, szupervékony gépekhez azonban ez már túl vastag lenne. Ha nincs a gépen Ethernet hálózati csatlakozó, általában egy USB-s adapterrel lehet kiváltani, amit bizonyos esetekben alapból adnak a laptophoz, más esetekben külön kell megvenni.

Az ideális laptop választása érdekében elmondható, hogy az egyes komponensek teljesítményének összhangban kell lennie egymással ahhoz, hogy az új laptop használata során ne kelljen kompromisszumokat kötni. Hiába gyors a processzor, ha az adatokat egy lassú merevlemezről kell betölteni, illetve hiába a legdrágább grafikus kártya, ha a processzoron spórolsz, vagy túlságosan kevés memóriát veszel a gépbe. Ugyanez a helyzet a full-HD-nál nagyobb felbontású képernyővel, ezt meghajtani csak izmos hardverrel lehetséges.

11 hozzászólások

 1. Varga Zoltán

  Sziasztok!
  Azt szeretném tudni,mit jelent egy laptop tulajdonságaiban a WiFi csatlakozásoknál megadott szám? (Pl.:Imtel 1×1 ac/b/g/n)

  Válasz
  1. Viktor

   A számok az adó és vevő antennák számát jelzik.
   Több antenna hivatott (elméletileg) jobb adatátvitelt és jelminőséget, vagyis végső soron stabilabb adatkapcsolatot, hosszabb hatótávot és gyorsabb adatátvitelt biztosítani.
   Való életben azonban ezek a különbségek nehezen mérhetőek.

   Válasz
  2. Zsolt

   https://hu.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi

   Ez meg a b/g/n miatt raktam ide. ez a wifi sebességet jelöli

   Válasz
 2. Szatmári Árpád

  Számomra nagyon hasznos volt ez a tájékoztató,hálásan köszönöm!

  Válasz
 3. Presszós

  A fellelhető legjobb sgítség vásárláshoz……… THX!

  Válasz
 4. Vekine

  Köszönöm a hasznos segítséget.

  Válasz
 5. Rebeka

  Milyen laptopot ajánlasz egy kezdő egyetemistának?

  Válasz
 6. Hoffer István

  Már választottam, és Önöknél, júl. 3.-án megvettem a DELL Inspiron 5570 laptop egyik változatát 174.990 Br. Ft-ért, de ha most kiderül, hogy azóta lényegesen lecsökkentették az árát, megüt a guta.

  Válasz
 7. Demcsik Zsuzsa

  Szia! Online tévézéshez szeretnék egy laptopot, ebben kérném a segítséged. Előre is köszönöm.

  Válasz
 8. Mihalek Jànos

  T.címzett! Azzal kapcsolatban érdeklődöm, fehér laptopjuk van-e, amelynek a kijelző kerete is fehér? Üdv: MJ

  Válasz
  1. Alfi

   Kedves János!
   Az Extreme Digital fehér laptopjait itt találja, ugyanakkor érdemes más szempontokat (is) figyelembe venni.

   Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.