Mi az a QLED TV?

samsung-sd-8k

Gondolkoztál valaha azon, hogy mi az a QLED TV és hogyan működik? Most bemutatjuk neked, olvasd el a részleteket! A QLED TV egy kvantum pont technológián alapuló TV, és ezáltal különböznek a hagyományos televízióktól.

Szóval, mi is az a kvantum pont?

quantumA kvantum pontok nanoméretű ultrafinom félvezető anyagok. Ezek a kristályok a részecskemérettől függően különböző színű fényt bocsátanak ki – minél nagyobb a méret, annál pirosabb a szín, és minél kisebb, annál kékebb színű.

Képesek pontos/precíz színű fényt kibocsátani, mivel a részecskeméret kvantumszintű sebességgel módosul, pontos és hatékony fénykibocsátást eredményezve.

A megvilágítás nagyobb hatékonysága óriási változásokat idéz elő az általános képminőségben.

Miért olyan különlegesek a QLED TV-k?

A QLED TV-k kihasználják a kvantum pontok által kínált számos egyedi tulajdonságot, mint például a “nagy fénysűrűséget”. A fénysűrűség arra utal, hogy a képernyő mennyire fényes, és a fényerő fontos tényező, mert befolyásolja a képminőség többi elemét. Először is, a kontrasztarány természetesen javul, ha nagyobb a fényerő. Ha a videók és képek fényes és sötét ábrázolása széles körben kifejezhető, azt hívjuk HDR-nek, azaz nagy dinamikus tartománynak. Ezt a HDR-t, amely a képminőség egyik alapvető alkotóeleme, továbbfejlesztjük, hogy éles és gazdag képeket biztosítsunk képernyőinken.

Nézzük meg, hogy mindez hogyan befolyásolja a színeket. A fényerő általános színminőségre gyakorolt hatása egyszerű. Például a piros színtartományban a fényes és a sötét vörös számos formája jelenik meg, de a QLED tévék még jobban fejezik ki ezt a színtartományt. Ez az egyedülálló QLED technológia, egyetemben más fekete megjelenítési technológiákkal, mint például a Direct Full Array, teljesen más képminőséget és realisztikusabb élményt nyújt a nem QLED tévékhez képest.

Mi a különbség? QLED vs OLED

burninA QLED tévék megjelenésével sokan érdeklődnek az iránt, hogy mi különbözteti meg őket az OLED készülékektől. Mindez különféle technológiai alapelvekre vezethető vissza. A QLED tévék nano kristályokat használnak, amelyek szervetlenek, tartósak, stabilak és kiváló szín- és fényerőt tesznek lehetővé. Eközben az OLED TV-k szerves anyagot használnak, amely érzékennyé teszi őket a beégésre.

Mivel a tévék nem olyan termékek, melyeket gyakran cserélgetnél, gondosan mérlegelned kell, hogy vannak-e olyan tényezők, amelyek megbánáshoz vezethetnek a vásárlás után. Az OLED tévék nagyobb valószínűséggel nem tudják elkerülni a beégést az önmegvilágított organikus kijelzőik természete miatt. A beégés egy állandó hiba a panelen, ahol egy kép állandóan megjelenik a képernyőn. Gondolj itt például a gyakran megjelenített képekre, mint a műsorszolgáltató logókra, melyek egy bizonyos ideig ugyanazon a rögzített területen vannak. A logó ismételt megjelenítése egy adott helyen elég ahhoz, hogy megtörténjen beégés. A QLED tévék előnye, hogy hosszú ideig nézheted a tartalmakat anélkül, hogy aggódnod kellene a beégés miatt – ez lehetővé teszi a TV hosszabb élettartamát. Ezek ismeretében, mire esne a választásod?

* A képernyőn látható tartalom csak illusztráció és a szemléltetést szolgálja.

Mi az a 8K TV?

A 8K-s TV egy olyan televízió, amelynek képernyője 7680 vízszintes és 4320 függőleges képpontból áll, ami összesen körülbelül 33 millió pixel. A “K” a 8K-ban a Kilo (1000) kifejezést jelenti, azaz olyan tévét jelent, amely horizontális felbontása eléri a körülbelül 8000 pixelt.

A 8K TV a legnagyobb felbontású TV, amely az utóbbi időben megjelent az UHD (ultra nagy felbontású) tévék között. Négyszer több pixellel rendelkezik, mint egy 4K-s tévékészülék, – amely egy másik típusú UHD felbontás – ezért a 8K TV-k élesebb és részletesebb képminőséget mutatnak. Ennek oka az, hogy a 8K-s TV-kben a pixel olyan kicsi, hogy még közelről sem lehet őket megkülönböztetni, így a nagyon részletes képek valósággá válnak.

8k

Lásd a képminőségbeli különbséget!

Tehát, mennyivel jobbak a 8K-s tévék a hagyományos készülékekkel szemben? Hasonlítsuk össze őket a Full HD és a 4K UHD tévékkel. A 8K-s TV felbontása négyszer nagyobb, mint a 4K-s UHD TV-é, és tizenhatszor nagyobb, mint a Full HD TV-é. A nagyobb felbontás azt jelenti, hogy több pixel képezi a képernyőt. Más szavakkal, ugyanolyan méretű tévéknél a pixelek sűrűbben vannak csomagolva ugyanazon a területen, ami sokkal kifinomultabb és valósághűbb képet ábrázol. Ez a tévézés során olyan érzetet nyújt, mintha a TV műsora ott lenne melletted a valóságban.

Az egy adott területen található pixelek számának leírására használt kifejezést PPI-nek (Pixels Per Inch) hívják, és természetesen a nagyobb PPI-szám magasabb pixelsűrűséget jelent. Általában a PPI-nek legalább 50-nek kell lennie, hogy különféle típusú videótartalmakat élvezhess. Ennek ellenére egy 75″-es 8K-s televízión a PPI 117, míg a 4K-s és a FHD televízión 59 PPI, illetve 29 PPI.

Kedvenc tartalmaid 8K felbontásban az AI Felskálázással

Az összes 8K televízió rendelkezik Felskálázási technológiával, azonban minden TV gyártó a saját speciális technológiáját alkalmazza a 8K-szerű minőség elkészítéséhez. 2019-ben bemutatták a Samsung 8K TV-t a saját speciális 8K AI Felskálázási technológiájával. Az AI Felskálázási technológia olyan módszert használ, amely típusonként összegyűjti és megtanulja a tartalom jellemzőinek széles választékát, majd azokat egy adatbázisban tárolja. Később ezt az adatbázist használja a hasonló képtípusok újbóli feldolgozására, és így sokkal kifinomultabb Felskálázási folyamatot tart fent.

sas

8K TV, az eddigi legjobb készülékünk

A 8K tévék a korszerűbb kijelzőpanel-technológia, a kiváló minőségű képtechnika és a csúcsminőségű félvezető-technológia átfogó eredményei.

Ennek következményeképp a Samsung, valamint más nagy TV gyártók mostantól 8K felbontást alkalmaznak csúcsmodelljeik esetében.

Ha meg szeretnéd vásárolni a jelenleg elérhető legjobb tévét, akkor 8K-s modellt válassz!

Mi az a 4K TV?

4k-kepA 4K-s tévékészülék egy 4K felbontású tévékészüléket jelent. A TV-nek 3840 vízszintes pixelje és 2160 függőleges pixelje van, összesen körülbelül 8,3 millió pixel. A TV termék-specifikációiban a felbontás általában” “3840 x 2160” a 4K felbontású tévékhez.

A felbontás megmutatja, milyen sűrűn vannak összerakva ezek az apró pontok, a képpontok. Az egyes képpontok összegyűlnek, hogy a képernyőn látható képet megalkossák, így minél magasabb a pixelek száma, annál nagyobb a felbontás. A 4K-ban szereplő “K”, azaz Kilo 1000 -et jelent, azaz egy ilyen TV kb. 4000 pixelt jelenít meg horizontálisan.

Mennyire jó a képminőség?

labdaA 4K televíziók négyszer több pixellel rendelkeznek, mint a hagyományos Full HD (1920 x 1080) tévék. Még az azonos méretű TV képernyőkön is a 4K képminőség élénkebb és részletesebb – a nagyobb pixelsűrűségnek köszönhetően.

Ez a különbség különösen szembetűnő a nagyképernyős tévék esetében. Például, ha összehasonlítod a hagyományos 65 hüvelykes Full HD TV minőségét a 65 hüvelykes 4K UHD TV-ével, észreveszed a különbséget a képernyőt alkotó képpontokban.

Nagy felbontású tévéknél a képpontok kisebbek, mint az azonos méretű, alacsonyabb felbontású tévéknél, így élvezetesebb élményben lesz részed a távolság korlátozása nélkül, és akár közelről is nézheted a képernyőt, mégsem veszed észre az egyes pixeleket.

Milyen 4K tartalmak érhetők el?

cimkeAmikor a 4K-s televíziókat először bemutatták, nem volt sok nézhető 4K-s tartalom. Jelenleg számos film, sorozat, műsor áll rendelkezésre 4K felbontásban, így ez már nem jelent problémát.

Jelenleg a 4K-s tartalom különféle formái léteznek, a 4K műsoroktól, a 4K streaming szolgáltatástól és a 4K Blu-ray lejátszótól és a lemezektől egészen a 4K kamerákig vagy 4K okostelefonokkal készített UGC (felhasználók által készített) videókig. Körülbelül 80 csatorna működik világszerte 4K-ban (a Wikipedia szerint), és a VoD szolgáltatások, mint például a Netflix, az Amazon Prime, a Vudu és a Rakuten széles tartalomkínálatot biztosítanak, mint például a 4K-filmek és a TV-sorozatok. Plusz, ha van 4K-s Blu-ray lejátszód, akkor könnyen megvásárolhatsz és élvezhetsz 4K-s videókat olyan helyekről, mint például az Amazon.com.

Az utóbbi időben sok ember néz videókat 4K-s kamerák vagy okostelefonok segítségével, készítenek tartalmakat beépített 4K-s kamerákkal, és osztják meg más felhasználókkal olyan videómegosztó platformon keresztül, mint a YouTube és a Vimeo.

Élvezd tartalmaidat 4K-szerű felbontásban

Nagyszerű lenne, ha az összes rögzített tartalmat 4K-ban forgatnák, de még mindig sok alacsonyabb felbontású tartalom van, összehasonlítva őket a 4K-s tartalmakkal. Szerencsére ez nem ad okot aggodalomra a felskálázó technológia miatt. Tehát mi is az a 4K Felskálázás, és miért jó neked?

Amikor egy 4K-s TV-n alacsonyabb minőségű Full HD tartalmat nézel, akkor a felskálázás technológiája növeli a felbontást, valamint átalakítja és optimalizálja a 4K-s televízió képernyőjére. Más szavakkal, nem csak nyújtja a képet, hanem frissíti azt a 4K-s kijelzőhöz. A nagyítás automatikusan elemzi a felbontást a zaj csökkentése, a részletek javítása és az optimális kontraszt és szín biztosítása érdekében, így a tartalmat 4K-szerű minőségben tekintheted meg.

Mi az a 4K TV? Mit jelent az UHD?

Egyszerűen fogalmazva: az UHD az Ultra High Definition kifejezést jelenti, a 4K felbontás pedig egy UHD felbontási típus.

Különböző márkák különböző kifejezéseket használnak arra,hogy ugyan azt fejezzék ki, mint például az Ultra HD, 4K TV, az Ultra High Definition TV és a 4K UHD TV. Az idő múlásával a TV-ipar a “4K” kifejezést könnyebbé és intuitívabbá tette a fogyasztók számára, és egyre inkább elkezdte használni. Manapság a legtöbb gyártó és forgalmazó a 4K TV vagy a 4K UHD TV kifejezést használja. Nemrégiben megjelent a piacon egy másik típusú UHD televízió is: a 8K TV.

Legjobb Samsung TV képminőség

A Samsung mind a mai napig formálja a televíziók történelmét. A képminőség fejlődése – amelyet minden évben innovatív technológiák kutatásával érnek el – az oka annak, hogy a fogyasztók továbbra is választják és szeretik a Samsungot, és amiért továbbra is a TV piac élvonalában maradunk.

A világ egyik vezető TV márkájaként a Samsung számos optimális látványvilágot kínál kiváló képminőséggel, mindezt az évek során felhalmozódott páratlan technológiáinak köszönhetően. Vessünk egy közelebbi pillantást az alábbi készülékekre:

tevek

A legjobb TV képbeállítások

A fogyasztók számának növekedésével, akiknek alapvető a képminőség, sokkal fontosabbá vált az optimális tévézési környezet, mint valaha. Sokan fizetnek kalibrálási szolgáltatásokért, melyekkel beállítják a TV-t vagy az interneten keresztül keresnek olyan ajánlott beállításokat, melyek a saját igényeik szerint segítenek beállítani a készüléket.
A Samsung számos előre beállított módot biztosít, annak érdekében, hogy minden fogyasztó megtapasztalhassa az optimális képminőséget TV-jén. Tudj meg többet a Samsung által nyújtott módok koncepciójáról és céljáról, és arról, hogyan hozhatod ki TV-d képernyőjéből a legtöbbet!

Dinamikus mód

Élénk képek még napos fényviszonyok esetén is! A Dinamikus mód egy olyan képmód, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy élénk és világos tartalmakat lássanak napközben vagy fénygazdag helyeken. Ez a mód optimálisan futtatja a TV minden hardver és szoftver technológiáját annak érdekében, hogy tiszta és éles képet adjon látványos színekkel, jobb fényerővel és élességgel.
dinamikus

Standard mód

Egyensúlyban mindig, mindenhol! A Standard mód az alapértelmezett beállítás, egy olyan mód, amelyet bárki élvezhet egy tipikus beltéri környezetben. Legyen éjjel vagy nappal, ez a mód a legtöbb környezethez stabil és megfelelő fényerővel rendelkezik, és optimális képminőséget biztosít a képernyő számára, miközben energiahatékony.
standard

Természetes mód

Kényelmes és egyszerű! A Természetes mód egy olyan képmód, amely észleli a jelenet fényerejét, majd természetes módon jeleníti meg újra ezeket a változásokat a fogyasztók számára kényelmesebb tartományban. Ha általában érzékeny vagy a színre és a fényerőre, akkor a Természetes mód ajánlott, mivel megfelelő mennyiségű fényt bocsát ki, amely segít csökkenteni a szem feszültségét és fáradtságát.
termeszetes

Film mód

Professzionális mód a film rajongók számára! A Film mód megbízhatóan tükrözi a tartalomszolgáltatók által tervezett minőségi részeket. Ezt a módot említi a legtöbb szakmai értékelés, mivel moziszerű élményt nyújt filmnézésekor (különösen kissé sötét környezetben).
film

1 hozzászólás

  1. Sándor

    Mivel az emberi szem becsapható, ezért a 4K felbontású tévéknél jobb minőséget már nem nagyon vesznek észre. Természetesen különleges feladatokra, pl. űrkutatás még ennél is sokkal nagyobb felbontásra van szükség, de a mozgóképek világában az átlagos néző már nem ismerné fel, hogy 4K vagy 8K felbontású a tévé.
    A tévék extra szolgáltatásokkal: pl. kép kimerevítése és a kiragadott képkocka mentése, stb. tudnának újabb pluszt adni a nézőknek.

    Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.