Milyen elektromos borotvát vegyek?

model-2598393_960_720

A megfelelő elektromos borotva kiválasztása komoly dilemma elé állítja azokat a férfiakat is, akik a vásárlást rendszerint a „jó lesz az” elvet követve szokták végezni. Az alábbiakban azokat a szempontokat igyekszünk összefoglalni, amelyeket érdemes figyelembe venni a kiválasztás során. Első villanyborotvás férfiaknak és borotvát ajándékozni kívánó hölgyeknek kötelező olvasmány következik.

Elektromos borotva kínálatunkat itt tekintheted meg.

Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy nincs jó és rossz elektromos borotva, mindenki másra esküszik és mindenkinek más a fontos. Ennek ellenére a készülékek rendelkeznek jellemző előnyökkel és hátrányokkal, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Az elektromos borotvával gyakorlatilag lehetetlen megsebezni magunkat, így nem kell attól tartani, hogy az első használat horrorfilmbe illő jeleneteket szül. Nincs ok félelemre, a pengék speciális védőelemek mögött helyezkednek el, így teljesen biztonságosak. Mivel ezek a borotvák hatékony vágást biztosítanak, így rendszerint száraz bőrön is használhatók – persze vannak kivételek. Ráadásul érzékeny bőr esetén szerencsésebb előnyben részesíti a nedves borotválkozást.

A villanyborotva használata tehát kényelmes, gyors és biztonságos, egyetlen hátrányt azonban mindenképpen meg kell említeni; a legfejlettebb elektromos borotvával sem tudunk olyan alaposan borotválkozni, mint a hagyományos pengékkel. Ha fontos számunkra a bababőr, akkor bizony hagyományos pengékre vagy borotvakésre van szükségünk. Minden más esetben ideális választás lehet a villanyborotva.

Többféle villanyborotva közül választhatunk…

Érdemes tudni, hogy többféle típus közül választhatunk, ám ezek más-más erősségekkel és gyengeségekkel rendelkeznek, így érdemes átgondolni, mire van szükségünk.

A klasszikusnak mondható forgópengés elektromos borotvák egy hagyományos ollóhoz hasonlóan vágják el a szőrszálakat. A kések speciális távoltartó elemek mögött helyezkednek el, így teljesen biztonságos a használatuk. A forgófejek bármilyen irányban mozgathatók, így nagyszerűen alkalmasak a nehezen elérhető területek borotválására is; az álkapocs aljának borotválása sem okozhat gondot egy ilyen eszköznek, ezért a csontos arccal rendelkezők is sokszor ezt a típust választják. A forgókéses villanyborotvák kiválóan alkalmasak napi borotválásra.

A másik elterjedt típus az úgynevezett szitás villanyborotva; ennél a készüléknél a késeket egy szitára emlékeztető fémfólia takarja. Amikor a szőrszálak a mozgatás következtében bebújnak az apró lyukakon, a kések nemes egyszerűséggel elnyisszantják őket. Tehát ez a típus is inkább egy hagyományos olló elvén működik. Szintén alkalmas mindennapi használatra, ahogyan a forgópengés villanyborotva is, ellenben kíméletesebb nála, így a szitás megoldás jobb választás érzékeny bőrrel rendelkező férfiak számára.

Érdemes még megemlíteni a kombinált haj-és szakállnyírókat is. Ezeket eredetileg inkább hajnyíróként említhetnénk, de egyes készülékek kialakításukból adódóan alkalmasak az arcszőrzet nyírására is. Ezek inkább akkor jelentenek jó választást, ha nem szeretnénk megválni a szakállunktól, inkább csak karban szeretnénk tartani.

Vizes vagy száraz? Nem mindegy!

Kezdjük a legelején! Nem létezik „puskapor száraz” elektromos borotva, hiszen ezeket vizes környezetben használjuk, tehát minden villanyborotva bizonyos mértékig vízálló. Ha nem így van, akkor a terméket joggal nevezhetjük gagyinak. A különbség abban mutatkozik meg, hogy a Wet villanyborotvák akár több méterig vízállók, így nem csak leöblíthetők, hanem akár a zuhany alatt is használhatók. Természetesenen ezek minden esetben akkus kivitelben készülnek, vezetékes kivitelben nem kaphatók.

Persze mást szempontokat is érdemes figyelembe venni, ha az akkumulátoros és vezetékes borotvák közül választunk. Az akkus készülékek egyre inkább kiszorítják a kizárólag csatlakoztatva használható borotvákat. Az akkus borotva használata kétségkívül kényelmesebb, ráadásul a mai modern technológiának köszönhetően nem kell attól tartani, hogy a töltés nem tart ki a borotválkozás végéig. Már a legolcsóbb akkumulátoros készülékek is üzemeltethetők 45-60 percig, ennyi idő alatt talán egy jeti is végezne a borotválkozással.

A kiválasztás során érdemes szemügyre venni az extra funkciókat is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de néhány apróság jelentősen megkönnyítheti a borotválkozást. Ilyen a gyorstöltés funkció, ami feledékeny férfiak számára (van kivétel?) erősen ajánlott. Ha lemerült az akku, elegendő a tusolás előtt ráhelyezni a töltőre. Mikor kilépünk a zuhany alól, már kezdhetjük is a borotválkozást. Hasonlóképpen hasznos lehet a töltöttséget kijelző készülék választása; a felsőbb kategóriába tartozó elektromos borotvák gyakran percre pontosan jelzik, meddig használhatjuk még a készüléket.

Elektromos borotva kínálatunkat itt tekintheted meg.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.