Milyen szobakerékpárt válasszak?

exercise-3403191_960_720

A megfelelő szobakerékpár kiválasztása fejtörést okozhat számunkra, ezért érdemes alaposabban megismerni ezeknek a gépeknek a főbb tulajdonságait. A legtöbb figyelmet a szobabicikli kialakítására, illetve felépítésére érdemes fordítanunk.

A szobakerékpárok között találhatunk egyszerű szerkezeteket is, amelyek leginkább egy hagyományos biciklihez hasonlíthatunk, de találhatunk űrkorszakot idéző gépeket is. A jó választás valahol a kettő között lehet; ha sorra veszük a főbb szempontokat, könnyedén eldönthetjük, milyen szobabiciklire van szükségünk.

A háttámlával rendelkező szobabiciklik jó szolgálatot tesznek, hiszen segítenek abban, hogy egyenesebben és kényelmesebben üljünk tekerés közben. Viszont azt is el kell mondani, hogy háttámlával rendszerint a magasabb felszereltségű drágább szobabiciklik rendelkeznek. Persze a támlánál is fontosabb a megfelelő ülés. Szerencsére ma már minden szobabiciklit megfelelően kényelmes üléssel látnak el, viszont az olcsó készülékek esetében az ülések strapabírásával lehetnek gondok. Szerencsére rendszerint cserélhetők, így az évek során elhasználódott ülést cserélhetjük. Figyeljünk a pedálok kiválasztására is; legyenek kellően szélesek és kényelmesek és legyen rajtuk valamilyen szíj vagy pánt. A szíjak segítenek abban, hogy ne kelljen attól tartanunk, lecsúszik a lábunk a pedálról, így önfeledten tekerhetünk.

A háttámla, az ülés és a pedál felépítésénél is fontosabb, hogy a szerkezet állítható legyen; lehetőleg az ülésmagasság mellett a kormány, azaz fogózkodó szöge is változtatható legyen! Ez a két beállítási lehetőség biztosítja, hogy megválaszthatjuk a számunkra megfelelő testtartást. Figyeljünk arra is, hogy a szobakerékpár mozgó alkatrészei testen belül, védőborítás mögött helyezkedjenek el, így elkerülhetjük a kisebb-nagyobb baleseteket. Különösen fontos erre figyelnünk, ha gyermek vagy kisállat él a lakásban. Szerencsére ma már nagyon ritkán találkozhatunk olyan szobabiciklivel, ami nem rendelkezik megfelelő védőfelszereléssel és borítással.

Funkciók

A szobakerékpárok legalapvetőbb funkciója a fokozatállítás. Ennek köszönhetően bármilyen fokozatot választhatunk a könnyed öröm-tekerés és a megerőltető edzés között. A fokozatok jó lehetőséget adnak a komplex edzéstervek teljesítéséhez. Ha kissé komolyabb terveink vannak a szobabiciklivel, akkor érdemes olyat választani, amely esetében a fokozatok elektronikusan változtathatók.

A mai modern szobakerékpárok némelyike ennél fejlettebb funkciókkal is rendelkezik. Egyes modellek a futópadoknál megszokott beépített ventilátorral biztosítanak kellemes légáramot, ráadásul ezzel a biciklizés igazi élményét képesek nyújtani. Egyes készülékek beépített zenelejátszóval is rendelkeznek, de a bluetooth eszközök és az okostelefonok korában ez a funkció kevésbé elterjedt. Hasznosak viszont az intelligens edzésprogramokat biztosító funkciók, amelyek figyelembe veszik a korunkat, a súlyunkat, a nemünket, a pulzusszámunkat és az edzettségi szintünket is. Számos egyéb funkcióval is találkozhatunk, amelyek zöme az edzés hatékonyságát igyekszik segíteni, illetve segít szórakoztatóbbá tenni a szobakerékpározást.

Mennyit fizessek a szobakerékpárért?

Az alapfelszereltséggel rendelkező és a prémium kategóriás szobabiciklik ára között jelentős az eltérés, ezért elsősorban azt érdemes mérlegelnünk, mik a céljaink vele és milyen gyakran szeretnénk ráülni. A drága készülékek számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyeket csak nagyobb intenzitású edzések során használhatunk ki. Ha csupán hétvégi laza átmozgatást remélünk a szobabiciklitől, akkor alapfelszereltségű gépekkel is beérhetjük.

Természetesen a strapabírás és a jobb kialakítás a drágább szobakerékpárok jellemzője, emiatt érdemes lehet kicsit többet fizetni a készülékért. Törekedjünk arra, hogy kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket és tekerjünk rendszeresen!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.