Mire figyelj, ha új mobilt vásárolsz?

mobil-03_hf1v8e2z

Hagyományos készüléket, vagy okosat? Abból androidos legyen vagy inkább egy iPhone? Hány colos legyen a képernyője? Hány megapixeles a kamerája? Mekkora memória és háttértár kell bele? Nem könnyű jó áron új mobiltelefont vásárolni. Segítünk eligazodni a több tucat modell között, hogy a mobiltelefon-vásárlás ne okozzon fejtörést.

Mire érdemes költeni az új okosmobilodon?

Használat Kijelző Akkumulátor Processzor Háttértár Kamera
Leginkább telefonálni szoktam HD (720×1280) 2000 mAh alsókategóriás 8 GB 5-8 MP
Sokat mobilinternetezek Full-HD (1080×1910) 3000 mAh középkategóriás 8-16 GB 5-8 MP
Imádok fotózni, videózni a telefonommal Quad-HD (1440×2560) 2800 mAh középkategóriás 16-32 GB 12 MP vagy jobb
Sok szelfit készítek magamról Full-HD 2800 mAh középkategóriás 16 GB Előlapi 8 MP kamera vagy jobb
Sokat játszom a készüléken Full-HD 3000 mAh vagy jobb csúcskategóriás 16-32 GB 8 MP
Imádok filmeket nézni útközben a mobilomon Quad-HD 3000 mAh vagy jobb csúcskategóriás 32-64 GB 5-8 MP
Az alapfunkciókon túl a zenelejátszás fontos számomra HD 2500 mAh alsókategóriás 16-32GB 5-8 MP

Hagyományos mobilt vagy okostelefont vegyél?
Androidos, iOS-os vagy windowsos mobil a legjobb választás?
Mekkora legyen a kijelző?
Szükség van-e 4G-re, vagy elég a 3G?
Mit kell tudnia a telefon kamerájának?
Milyen processzor legyen egy okostelefonban?
Mi a különbség a memória és a háttértár között?
Mekkora háttértár kell egy okostelefonba?
Mekkora memória kell egy okostelefonba?
Milyen akkumulátor az ideális egy okostelefonban?
Mire való a vezeték nélküli töltés?
Milyen SIM-kártya való a telefonba?
Mi az az NFC?


Hagyományos mobilt vagy okostelefont vegyél?

Bár a legtöbben ma már okostelefonra vágynak, a hosszú, több napos üzemideje miatt egy hagyományos mobil még mindig jó választás lehet például második mobilnak. Nálunk akár víz-, és ütésálló mobilt is vehetsz, amit elég hetente egyszer-kétszer feltöltened. Vissza a lap tetejére.

Androidos, iOS-os vagy windowsos mobil a legjobb választás?

Még a konkrét típus kiválasztása előtt érdemes eldöntened, hogy milyen szoftvert használó készülékekben gondolkodsz.

 • Az Apple iPhone-jain az iOS fut, általában ezen a platformon debütálnak elsőként az új appok. Az Apple nagyjából évente ad ki olyan frissítést hozzá, amely számos újítást tartalmaz. Viszont az iPhone-ok nem a legolcsóbbak, áruk a felső-középkategóriától indul.
 • A Google Android szoftver a sokkal olcsóbb okostelefonokon is megtalálható, de használják csúcsmodellek is. Miután eszközök széles skáláján használják, nem minden telefonon teljesít egyformán a rendszer. A Google is nagyjából évente frissíti a szoftverét, az új verziókat pedig végül a gyártók adják ki a készülékekre. A legjobb, ha Android 6.0-s telefont veszel, de az 5.0-nál régebbi szoftvert használót inkább ne válassz!
 • Windowsos okostelefonokat is fellelhetsz az alsó-középtől a felső árkategóriáig. A Microsoft mobilszoftvere nagyon logikusan és jól össze van rakva, de viszonylag kevés alkalmazás érhető el rá. Ilyen okostelefonból legalább Windows Phone 8.1-et futtató, vagy arra frissíthető készüléket érdemes csak venni, bár a legújabb kiadása a mobilos Windows 10. Ez utóbbira azonban nem lehet frissíteni minden korábbi eszközt.

Mekkora legyen a kijelző?

Egy 4 colos kijelzővel szerelt telefon, például az iPhone SE kifejezetten kicsinek számít. Az iPhone 6-nak már 4,7 colos a képernyője, míg a legtöbb androidos telefon 5 colos vagy ennél is nagyobb kijelzővel érkezik. Ha egy telefonnak 5,3 colnál is nagyobb az érintőképernyő átlója, az már nagynak számít (ilyenek például a Samsung Galaxy Note-ok). Vásárlás előtt érdemes megvizsgálni, hogy elfér-e a zsebben.

Szükség van-e 4G-re, vagy elég a 3G?

Az olcsóbb készülékek nem mind támogatják a 4G vagy LTE mobilszolgáltatást, pedig ma már a zökkenőmentes mobilinternetezéshez szükség van erre. A 4G-vel ugyanis a szolgáltatók könnyebben tudnak lefedni nagyobb területeket, ezért városon kívül elég hamar megérzi az átlagfelhasználó is a hiányát. Van már ennél is gyorsabb technológia, az LTE Advanced, de ezt még a hazai mobilszolgáltatók is csak néhány településen és kerületben tesztelik. A technológiát zömmel csak az újabb, drágább modellek támogatják.

A 4G-nél lassabb adatátvitelt biztosít a HSPA, HSPA+, ezek még 3G-n alapuló technológiák, de ha nagyon számít a készülék ára, azért ezek is képesek kiszolgálni olyan alapvető igényeket, mint a facebookozás, az e-mailezés vagy a chat. A GPRS és az EDGE technológiák ma már elavultnak számítanak, legfeljebb e-mailezéshez, chateléshez elegendő a sebességük.

Mit kell tudnia a telefon kamerájának?

mobil-kamera_jzoz3n4qEgy mai okostelefon hátlapi kamerája legalább 8 megapixeles felbontású, a kijelző feletti szelfikamera általában ennél kisebb felbontású, tipikusan 1-5 megapixeles. Persze önmagában a képfelbontás még nem elég a jó minőséghez, a lencse fényereje is sokat számít. A jobb mobilok már f2.2 vagy kisebb értéket kínálnak (a fényerő esetében a minél kisebb érték a jobb). Különböző megoldások, például lézeres segédfény vagy fázisérzékeléses autofókusz segíti a jobb okostelefonok kameráit abban, hogy gyorsan élességet állítsanak a fotózni kívánt dologra. Ha nincs elég fény, a fotó könnyen bemozdul. Ezen az optikai képstabilizátor segíthet, ami ugyancsak inkább a drágább modellekben található meg.

A mobiltelefon vásárlás során tudni kell, hogy jelentős mértékben eltérő lehet az okostelefonok videorögzítési képessége, itt elvárható, hogy legalább full-HD (1920*1080 pixeles) videót tudjon felvenni a telefon kamerája, az pedig szerencsés, ha ezt másodpercenként 60 képkockás sebességgel is meg tudja tenni, így ugyanis a felvételen minden mozdulat folyamatosnak látszik. Ha az ár számít, a hagyományos 30 képkocka/másodperc is elegendő. A drágább mobilok közül sok már akár ultra-HD (3840*2160 pixel) felbontásban is tud rögzíteni, ennek azonban csak akkor van értelme, ha otthon rendelkezünk ilyen tévével.

Milyen processzor legyen egy okostelefonban?

Ahogy a számítógépek, úgy az okostelefonok esetén is eltérő lehet a hardver: az egyik készülék gyorsabb, a másik kisebb teljesítményű. Ez attól is függ, hogy milyen teljesítményű a benne lévő processzor, illetve mennyi memóriát tartalmaz. A mobilprocesszorok alatt ma már általában egy olyan lapkakészletet értünk, amely nem csak az alapvető számításokat végző processzort, de grafikus gyorsítót, vagy gyakran wifis és mobilhálózati rádióegységet is tartalmaz.

Napjainkban egyre több processzormaggal, vagyis gyakorlatilag műveletvégző egységgel rendelkező chipek kerülnek a telefonokba. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a magokat csak indokolt esetben, például játékok indításakor aktiválja a rendszer, egyébként passzív módban vannak, nem merítik az akkumulátort. A telefonok adatlapjain a mobilprocesszorok mellett is feltüntetik a működési frekvenciájukat (például 2.3 gigahertz), és a magok számát. Ma a négy-nyolc processzormagot tartalmazó lapkák számítanak korszerűnek. Ám önmagában a gigahertzben megadott órajelük és a magok száma nem elég a tájékozódáshoz, érdemes inkább rákeresni a készülékben lévő lapkakészlet nevére (a Samsung Galaxy S7-ben például Qualcomm Snapdragon 820), az interneten ugyanis számos teszten mutatják be a lapkák teljesítményét. A Qualcomm Snapdragon 820-as például napjaink egyik leggyorsabb mobilprocesszora, míg a Snapdragon 212-es típusa egy alapkategóriás lapka, noha mindkét modell négymagos.

Mi a különbség a memória és a háttértár között?

Az okostelefonok memóriája a számítógépekhez hasonlóan az appok és a rendszer futtatására szolgál, míg a háttértárra menthetőek el a képek, videók és egyéb adatok, de az Android, iOS vagy Windows-rendszer is innen töltődik be. Az iPhone-ok háttértárja nem bővíthető, az eredetileg megvásárolt mennyiséggel kell gazdálkodni. Az androidos és a windowsos okostelefonok egy részénél bővíteni lehet a háttértárat microSD memóriakártyával, de léteznek olyanok is, amelyeknél ez nem lehetséges.

Mekkora háttértár kell egy okostelefonba?

Ha belefér az árba, érdemes legalább 32 gigabájtos háttértárral szerelt okostelefont venni, vagy ha van lehetőség a bővítésre, kapásból rakni a telefonba egy 16 gigabájtos microSD-kártyát. A háttértár méretére érdemes figyelmet fordítani a mobiltelefon vásárlás során, mivel nem minden esetben van lehetőség a háttértár utólagos bővítésére, ez például az iPhone-ok, és számos Android-készülék esetében sem lehetséges.

Mekkora memória kell egy okostelefonba?

Az okostelefon memóriája nem azonos a háttértárral: a memória a szoftverek futtatásához, a rendszer működéséhez szükséges, nem pedig az adatok tárolódnak rajta. Ahogy az okostelefonok szoftverei egyre fejlettebbé válnak, úgy egyre nagyobb memória szükséges ahhoz, hogy zökkenőmentesen lehessen használni őket. Az optimális memóriaméret platformonként eltérő: Android esetében legalább 2 gigabájtos memória ajánlott, de a csúcsmobilokba ennek a duplája kerül. Az iOS esetében az 1 gigabájt memória is elegendő lehet, bár a legújabb modelleket már 2 gigabájt memóriával szereli az Apple. A windowsos készülékeket 1-3 gigabájt memóriával érdemes megvenni.

Milyen akkumulátor az ideális egy okostelefonba?

A mobiltelefon vásárlása során érdemes szem előtt tartani, hogy minél nagyobb akkumulátor legyen a telefonban. Ennek kapacitását milliamperórában (mAh) mérik, és 3000 mAh körüli érték már elég jónak számít, a 2500 mAh-nál kisebb kapacitású akkuval szerelt telefonokat valószínűleg gyakran kell tölteni. A windowsos és androidos telefonok többsége bármilyen egyszerű microUSB-kábellel tölthető, bár a nagyobb modellekhez viszont nagyobb áramerősségű hálózati adapterre van szükség. Van már néhány olyan típus is, amit már a legújabb USB-C típusú csatlakozóval szerelnek fel, ami egyelőre nem túl elterjedt. Az iPhone-okon az Apple saját Lightning-csatlakozóját alkalmazzák, amelyhez tipikusan drágábbak a töltők, mint a microUSB-s társaik. A gyári kábel mellett csak ismert gyártók kábeleit érdemes alkalmazni, mert a hamisítványok gyakran használhatatlanná válnak.

Mire való a vezeték nélküli töltés?

A vezeték nélküli töltést ma már egyre több készülék támogatja. Ennek kivitelezésére több megoldás is létezik, a leggyakrabban az elektromágneses indukción alapuló Pixel Qi szabvány képezi az alapját. Ennek lényege, hogy a töltőegységben és a telefonban is elhelyeznek egy-egy elektromos tekercset. Ha ezeket egymástól néhány centiméterre helyezzük el, akkor a töltőtekercsen indított váltóáram mágneses tere áramot indukál a másik, telefonban lévő tekercsben, amivel az abban lévő akkumulátor töltése elvégezhető. A vezeték nélküli töltők egyre olcsóbbak, használatuk pedig nagyon egyszerű, nem kell többé kábeleket dugdosni a telefonba, elég rájuk helyezni a telefont.

Milyen SIM-kártya való a telefonba?

A mobiltelefonokban használatos SIM-kártyák négy méretben készülnek. A teljes méretű (full-size) még csaknem akkora volt, mint egy bankkártya, a kilencvenes években ilyeneket használtunk a mobiltelefonokkal. Amit napjainkban teljes méretű SIM-kártyaként tartunk számot, az már a mini-SIM nevű. Az újabb készülékekbe a micro-SIM, illetve nano-SIM-kártya szükséges, ezek gyakorlatilag csak a méretükben különböznek. Ha egy kisebb méretű SIM-kártyát szeretnénk nagyobb méretűvel kompatibilis telefonban használni, az egy egyszerű adapterrel megoldható.

Mi az az NFC?

A Near Field Communication egy rövid hatótávú kommunikációs technológia, ami többek közt arra is alkalmas, hogy kiváltsa a bankkártyát vagy a beléptetőkártyákat. A telefont elég odatartani például a Paypass-fizetőterminálhoz, a készüléken futó mobilfizetési megoldás révén ugyanúgy lehet vele fizetni, mint egy bankkártyával. Azonban itthon még csak egy-két pénzintézet kínál ilyen szolgálatatásokat, ezek nem érhetők el széles körben. De az NFC így is hasznos, például megkönnyíti a bluetoothos eszközökhöz való kapcsolódást, a hitelesítőkódok helyett elég a telefont odatartani egy hangszóróhoz, a párosítás automatikusan végbemegy.

Összességében egy okostelefon vásárlásakor a kijelző méretére és felbontására, az akkumulátor kapacitására, a háttértár nagyságára és bővíthetőségére, illetve az előlapi és hátlapi kamera paramétereire érdemes figyelni. De ha több éven át szeretnénk elégedetten használni a készüléket, akkor nem árt egy gyors mobilprocesszorral szerelt típust választani, ami a későbbi szoftverek futtatásával is elboldogul.

8 hozzászólások

 1. Dániel József

  Személy szerint ami jó mobiltelefonnak mondhatunk Az egy átlag embernek megfizethetetlen.Ezeket arany árban árusítják.A közepes és olcsó kategóriákban lényegében mindegy hogy milyet veszel.Mindegyiknek vannak hibái és hiányosságok.Az okos telefonoknál meg kapacitálnak arra hogy nézzél filmet a játék és az internetezés.De tesznek bele egy 2200 mili volt amperes akkut.Két óra múlva lehet tölteni.A szerviz nem megoldott.Ha vessz az ember egy új telefont.Rajta van az operációs rendszer semmi több.Aki még nem látott okos telefont mit csináljon vele.Nem tudja beállítani.Elnézést a sok hülyeségért.

  Válasz
 2. péter

  Nekem van egy két éve középkategóriásnak számító telefonom. 8GB belső memóriával. Van ebből a típusból 16GB-os is. Nem tudom ez márka függő e, de alapból telepakolták alkalmazásokkal és a felhasználható hely nagyon kevés lett a 8GB-ból alig 1.5GB a szabad hely.
  Van mikro sd kártya bővítési lehetőség tudom. De hiába helyezem át rá az alkalmazásokat, hogy fusson csökkenti így is az alapmemóriát.
  8GB soha semmiből.

  Válasz
  1. Pál

   az ios nem teszi tele a tárhelyet! Viszont nem lehet bele plusz micro sd-t tenni

   Válasz
 3. szekeres ferenc

  Csak egy pár szót szeretnék le írni az okos telefonok egy kicsit borsós árak vannak ,és nagyon meg vagyok elégedve a Huawei P8 és most tervezem a P9 Lait meg venni .

  Válasz
 4. Bertalan

  Én az utóbbi pár évben azt a taktikát alkalmazom, hogy inkább megveszem a jobbat, de egy kicsit régebbit, így elég jó ár/érték arányt tudok elérni egy-egy telefonnál, csak ajánlani tudom másoknak is.
  Persze, ha valakinek azonnal kell az újdonság, akkor ez nem működik.

  Válasz
  1. Lipcsei András

   Hasonló módon keresgélnék én is csak a márkában nem tudok dönteni. Te ebből hogyan választasz?

   Válasz
   1. Nagy László

    Nekem egy ASUS Zenefonom van,5.5-ös kijelzővel,16 GB,nagyon szuper……!!!!!!!!!!

    Válasz
 5. Abért Lászlóné

  nekem egy olyan okos telefon kell ami 5.0 feletti androidos, mivel csak ezzel tudom használni az online vásárlásnál, utalásnál a kártyáimat. Mivel nem nagyon értek a telefonokhoz, sürgősen kellene egy jó ötlet, hogy milyet vegyek, lehet használt is csak müködjön. Most egy sonny xperia telefonomvan, de az 4,o.-as androidos és szept, 16.-tól nem tudok majd belépni sem az ITP., sem a BB.-ba a kártyáimmal.

  Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.