Nyomtató választás – Milyen nyomtatót vegyek?

book-1014197_1920

Nyomtatót választani nem könnyű, de némi utánajárással sok fejfájástól megóvhatjuk magunkat. A termékpaletta rendkívül széles; vásárolhatunk olcsó „egyszer használatos” készüléket és vásárolhatunk fejlett multifunkciós nyomtatókat is. Az esetek többségében az arany középutat és a legjobb ár-érték arányt képviselő készüléket érdemes keresnünk.

Tintasugaras vagy lézer nyomtató?

A nyomtató választás legfontosabb kérdése, hogy tintasugaras vagy lézer nyomtatót vigyünk haza. Mindkét típus rendelkezik előnyökkel, így a felhasználói igényeink határozzák meg, melyik lehet az ideális választás.

A tintasugaras nyomtatók mellett szól, hogy szinte minden papírminőség megfelel számukra, jó minőségben nyomtathatunk minden nyomtatópapírra. Akár fotónyomtatásra is nagyszerűen használhatjuk őket. Árfekvésükből adódóan jó választást jelentenek, színes változatban is kedvező áron juthatunk megbízható minőségű készülékekhez. Emellett értéktartók, hiszen minimális amortizációval kell számolnunk.

TINTASUGARAS NYOMTATÓINKAT ITT TALÁLOD!

A tintasugaras nyomtatók hátrányai között mindenképpen a kis kapacitásra képes tintapatronokat érdemes az első helyen említeni. Egy-egy patronnal relatív kevés lapot nyomtathatunk, a cseréjük viszont költséges. Az olcsó árkategóriába tartozó tintasugaras készülékek gyakran zavaróan hangosak. További hátrányt jelent esetükben a beszáradás, ami elsősorban az olcsóbb tintapatronokat érinti érzékenyen.

A lézernyomtatók legfőbb előnye a költséghatékony nyomtatás; ha sokat szeretnénk fekete-fehér színben nyomtatni, akkor ez a megoldás jelentős megtakarítást eredményez. A szövegnyomtatásban tökéletes minőséget produkálnak, mindezt kifejezetten gyors lapozással.

LÉZERNYOMTATÓINKÉRT KATTINTS IDE!

Természetesen a lézernyomtatók is rendelkeznek negatív tulajdonságokkal… Ha alkalmanként csak egy-egy lap nyomtatására használjuk, abban az esetben a felmelegedés sok időt és energiát emészt fel. A lézernyomtatók a papírhasználat terén is válogatósabbak, nem mindegy, milyen papírfajtát és minőséget választunk. Noha lézernyomtatót is választhatunk színes kivitelben, de ezek ára eléggé borsosnak mondható. Fotónyomtatásban közepes minőséget produkál, viszont nem használhatjuk klasszikus fotópapírral. Számos olyan mozgóalkatrésszel rendelkeznek, amelyek meghibásodhatnak, illetve időnként felújítást igényelnek.

Nyomtató otthoni használatra…

A legtöbbször otthoni használatra keresünk nyomtatót. Való igaz, hogy otthon keveset nyomtatunk, viszont a nyomtatási feladatok változatosabbak, mint az irodákban. Otthon szívesen nyomtatunk fényképeket, színes tartalmakat, iskolai beszámolókat. Emiatt ajánlott a színes nyomtatók közül válogatni; egy színes készülékkel gond nélkül nyomtathatunk fekete-fehér tartalmakat, de egy monokróm nyomtatóval aligha tudunk színes képeket állítani elő…

Nyomtató választás az irodába

Bonyolódik a helyzet, ha irodai használatra szeretnénk ideális megoldást találni. A gyakoribb használat nagyobb költségvonzattal bír, így szem előtt kell tartanunk magát a nyomtatás költségét is. Ugyanakkor törekednünk kell arra, hogy megbízható nyomtatót válasszunk, hiszen az esetleges meghibásodások sok fejtörést okozhatnak. Emellett sok más szempont figyelembevétele lehet indokolt, ami az irodai nyomtató választást összetetté teszi.

Ahogyan az otthoni használatra szánt nyomtató kiválasztásánál, úgy az irodai nyomtatók esetében is alapvető kérdés, hogy színes vagy monokróm nyomtatót válasszunk. Ha prezentációs anyagokat, terveket, grafikus elemekkel ellátott üzleti ajánlatokat szeretnénk nyomtatni, akkor mindenképpen színes készülékre lesz szükségünk.

Az irodai használat során legtöbbször a szövegnyomtatás a fő feladat. Minél többet használjuk a készüléket, annál fontosabb a költségek minimalizálása. E tekintetben a monokróm nyomtatók remek választást jelentenek. Figyeljünk azonban arra, hogy a nyomtatás minősége és felbontása megfeleljen az igényeinknek, illetve vegyük számba, milyen papírméretek használatára van lehetőség.
A nyomtató kiválasztása előtt érdemes átgondolni, hányan használják majd a készüléket; csak egy ember számítógépére fogjuk csatlakoztatni vagy az összes dolgozó igénybe veszi majd. Gondoljuk végig azt is, multifunkciós nyomtatót válasszunk-e; a szkenner, fénymásoló és fax egy készülékben roppant kényelmes és helytakarékos megoldással szolgál.

Amire még érdemes figyelni…

Érdemes kalkulálnunk a töltéshez szükséges tintapatronok vagy tonerek költségével. Minél többet szeretnénk használni a nyomtatót, annál inkább érdemes kalkulálnunk ezek áraival. Az üzemeltetés költségét befolyásolja a készülék áramfogyasztása is, de ez a tétel csak intenzív használat esetén lehet mérvadó.

Egyes nyomtatók csak speciális fotópapírra képesek kimagasló minőségű nyomatot létrehozni. A vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük, milyen papírra van szükség a nyomtatáshoz.

A gyártói garancia időtartamát is érdemes ellenőrizni. A legtöbb nyomtató esetében 1 éves gyártói garanciát találunk, de tapasztalhatunk eltéréseket is. A Brother nyomtatók között akár 3 éves gyártói garanciával támogatott termékeket is találunk.

TELJES NYOMTATÓ KÍNÁLATUNKAT ITT TALÁLOD!

4 hozzászólások

 1. Hovanyecz László

  A lényegre nem kaptam választ :)

  Van profi fekete-fehér nyomtatónk (cég vagyunk) kb 5000 lap/hó

  De szükség van havi kb 100-500 színes lap nyomtatására is irodai minőségben, olcsón.

  Van egy Canon IP7250 nyomtatónk ami baromi gyorsan kifogy színes nyomtatáskor (pici tartályok)

  E-helyett keresünk hálózati színes nyomtatót, ami megfizethető, lehet után gyártott tonert vagy patronakat használni és tud kétoldalasan nyomtatni.
  Ebben kérném a segítségüket!

  Köszönettel
  Hovanyecz László

  Válasz
 2. Bicsákné Székely Veronika

  Üdv.

  Nyomtató vásárlás előtt állok. Igazából nem használnám rengeteget havi szinten csak a munkámhoz kell. Szerződések nyomratására. Tökéletes lenne egy sima fekete fehér is. Melyiket ajánlanám?

  Válasz
 3. Kissné Fehér Andrea

  Üdvözlöm! Nyomtatòt egyben fénymàsolót színeset vásárolnék vezeték nèlkül is müködöt otthoni hasznàlatra.
  Milyet érdemes vennem?

  Válasz
  1. Alex

   Bármelyik multifunkciós nyomtató jó választás lehet. A tintasugarasok zöme is multifunkciós, lásd
   https://edigital.hu/notebook-szamitastechnika/nyomtato-3d-nyomtatas-szkenner/nyomtato-3d-nyomtatas/tintasugaras-nyomtato-c1084
   Itt csak nagy márkákat árulnak, mindegyiknek van szervizháttere.

   Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.