Online nyelvoktatás és nyelvtanulás IT eszközökkel

nyelvtanulas-0

2020-at nem kell senkinek sem bemutatni: a koronavírus megjelenésével és elterjedésével életünk a feje tetejére állt, életvitelünk gyökeresen megváltozott. A globális egészségügyi, gazdasági és társadalmi következmények mellett az egyéni szabadidős elfoglaltságokban is változások álltak be, sokszor olyan helyzetekre kell(ett) megoldást találnunk, melyek eddig fel sem merültek. Esetemben ez a nyelvtanulás, melynek eddig hagyományos módját űztem szívvel-lélekkel: magántanáraimmal az asztal két végén kuksolva személyesen gyűrtük a feladatokat, memoritereket és a párbeszédeket, közösen lapozgattuk a nyelvkönyveket, mely a jelenlegi vírushelyzetben már csak halvány emlék. Még szerencse, hogy rengeteg platform és IT eszköz áll(t) rendelkezésünkre, hogy új szintre emeljük a hobbi nyelvész énem kiteljesítését.

Avagy hogyan lesz a hagyományos offline nyelvtanulóból onlányelvész

A palettámon három nyelv szerepel, mellyel jelenleg aktívan foglalkozom: a csehvel, a törökkel és az orosszal. Mindhárom nyelvnek más a sztorija, eltérő életszakaszokban és intenzitással kerültek a képbe: a cseh nyelvet és kultúrát immáron lassan 10 éve imádom egy szlavisztika – cseh alapszakos bölcsész diploma büszke gazdájaként; a törökkel aktívan 1-1,5 éve foglalkozom, míg a még igencsak felületes orosz (nem) tudásom nagyjából 1-2 hónapos, történelmi periódusnak még közel sem nevezhető időszakra tekint vissza. Azonban egy közös mindegyikben: a szabadidőmet igyekszem úgy alakítani, hogy mindhárommal a lehető legtöbbet és leghatékonyabban tudjak foglalkozni. Szerencsére az idők során begyűjtött IT eszközök és kütyük a jelenlegi vírushelyzetben otthonomként szolgáló kanapé és takaró kombinációtól egy karnyújtásnyira elérhetők, így minden adott ehhez.

Online platformok – ahol az oktatás zajlik

Nagy meglepetést nem fog okozni, de magántanáraimmal (tekintve, hogy nem csoportos oktatáson veszek részt), az óráink helyszíne az egyik leggyakrabban használt online csevegő platformra, a Skype-ra tevődött át. Ehhez szerencsére a jó internet kapcsolaton kívül csak egy laptopra és egy szuper zajszűrő fülesre van szükségem, melyekkel garantált a minőségi nyelvóra. Csoportos oktatás esetén természetesen még számtalan lehetőség áll rendelkezésre: tarthatjuk az órákat Zoomon, Microsoft Teamsen vagy Google Hangoutson is, de a lehetőségek tárháza végtelen. A platformok által nyújtott lehetőségek kreatívan igénybe vehetők: a chat szekciót használhatjuk szódolgozatok írására, illetve a beszélgetések során felmerülő ismeretlen szavak helyesírásának rögzítésére, a videó funkciót pedig a “személyes” jelenlét mellett könnyítésképp akár szókártyás etapokra is.

Öncélú szabadidős nyelvtanulás – milyen eszközöket és hogyan használok?

Felsőfok, avagy: ne álljunk csehül a szókincsünk bővítésével!

Tekintve, hogy lassan 10 éve életem része a cseh nyelv, és az egyetemen alapos nyelvészeti oktatást is kaptam, a legfőbb célom, hogy az aktív nyelvtudásom és a szókincsem egyrészt szinten tartsam, másrészt lehetőségeimhez képest fejleszteni tudjam. Ehhez nagyjából minden, a háztartásban elérhető IT eszközt használatba veszek napi szinten: olvasom a cseh hírportálok híreit mobiltelefonon, hallgatom a cseh rádiók adásait és az általam összeállított cseh nyelvű zenék Spotify listáját bluetooth hangszórón, nézem a YouTube-on és HBO GO-n levadászott cseh nyelvű sorozatokat a nem túl okos TV-men a felokosító tulajdonságokkal bíró Chromecastom segítségével, olvasom a megvásárolt cseh nyelvű könyveket az e-book olvasómon abban a reményben, hogy valamennyire kompenzálni tudom ezekkel a tevékenységekkel azt, hogy sajnos utazás hiányában a nyelvóráimon kívül élő cseh szót nem hallok. Eddig beválni látszik!

Középfok, alias: nem akarom törni a törököt!

A magántanárommal történő török tanulásom elkezdésével párhuzamosan belevetettem magam a Duolingo világába is annak érdekében, hogy mielőbb releváns szókincset tudjak magamra szedni ahhoz, hogy az órákon tanult nyelvtani példákat és szabályokat változatos példamondatokon keresztül tudjam rögzíteni. Az online alkalmazás struktúrájából fakadóan lehetőséget kínál arra, hogy a nyelvtant és a szókincset témánkénti blokkokban tegyük magunkévá, sőt akár az elért szintnek megfelelően kedvünk szerint ugráljunk is ezek között.

Tipp: bár a Duolingo mobilalkalmazás nagyon kényelmes és kézre áll, a desktop verzió lehetőséget ad némi “csalásra” azzal, hogy megmutatja a feladatokban fellelhető példamondatok szavainak fordítását is: ha az a célunk, hogy ne csak átrohanjunk a feladatokon, hanem meg is emésszük azokat, érdemes ezt a lehetőséget is kihasználni a laptopunk segítségével!

nyelvtanulas-1

Alapfok, ergo: rakjuk le az alapokat oroszul, de ne rosszul!

Őszintén szólva sosem gondoltam volna, hogy pont az orosz nyelvvel fogok majd foglalkozni aktívan egy másik szláv nyelv után, pláne nem 30 évesen elkezdve azt, de szerencsére majd 20 éves nyelvtanulói múlt után tudatosan tudtam belevágni. Természetesen a már említett Duolingo ennél a nyelvnél is nagy segítségemre van, emellett ráfeküdtem a Mac-emmel megosztott magányban az orosz nyelvű gyerekmesék és -dalok nézésére és hallgatására a YouTube segítségével, melyekhez ha nem is mindig találok angol vagy magyar nyelvű feliratot, telefonom segítségével könnyedén fordíthatok magamnak a Translate app segítségével. Miért is ne? Ha gyerekkorunkra visszagondolunk, édesanyánk, édesapánk és környezetünk beszédén kívül mi is ezeken keresztül bővítettünk szókincsünket és a használt nyelvi fordulataink körét anyanyelvünkön a korai időszakban.

nyelvtanulas-2

Pro tippek

Ha már magabiztosan mozgunk egy adott nyelven, a fentieken kívül még számtalan lehetőségünk kínálkozik arra, hogy tovább pimpeljük a nyelvtudásunk.

Online térben remek lehetőséget biztosít például akár baráti társaságok számára is a skribbl.io interaktív rajzolós játék, ahol a magyar mellett számos idegen nyelv szavai közül találgathatunk ismerőseink profi (vagy éppen kevésbé profi) rajzai alapján, mire is gondoltak – ezzel pedig játékos formában bővíthetjük szókincsünket úgy, hogy a szórakozás hevében észre sem vesszük.

Gamerek előnyben: a piacon elérhető játékok legnagyobb része angol nyelven fut, de akár az ehhez képest kevésbé elterjedt nyelveken is elérhetők játékok, érdemes kutakodni. Metro 2033, Metro Last Night és Metro Exodus, jövök, amint annál többet értek oroszul, hogy “krokodil”, “zsiráf” és “taxisofőr”! :)

Egy (idegen) szó, mint száz: IT kütyüket előkészíteni, a nyelvtanulásban nincs megállás!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.