Porszívó vásárlás okosan – ezt tartsd szem előtt!

porszivo-vasarlas


Manapság már annyiféle porszívó van a piacon, hogy amikor újat kell vásárolni, bizony nem egyszerű eldönteni, hogy melyik is legyen a jövőben a társunk, vagyis a tisztasági partnerünk. Míg a régebbi időnkben örültek annak, hogy van egy egyszerű porszívó, ami képes felszívni a port, és ezzel megkönnyíti a takarítást, ma már más számos funkciója is van egy-egy masinának. Egyik így szívja, a másik úgy, egyiket a padlókhoz ajánlják, a másikakat a szőnyegekhez, ez vizes, a másik pedig egyszerű száraz üzemeltetésű – de melyik a legjobb és mégis, mi alapján döntsük el, hogy nekünk melyikre van szükségünk?

A porszívókkal is az a helyzet, mint bármilyen más használati eszközzel: nem úgy kell vásárolni, hogy ami a szomszédnak jó és amit a szomszéd dicsér, az jó, hanem úgy, hogy a saját igényeinket kell figyelembe venni, és az alapján választani az ajánlatok közül. Nyilván ezért történik meg az, hogy amikor vásárolni indulunk és az eladó segítségét kérjük, akkor különféle kérdéseket tesz fel nekünk, de azt soha nem kérdezi meg, hogy a szomszédnak milyen van. A tréfát félretéve, tényleg fontos néhány kérdésből felkészülni, mert akkor még a szomszédétól is jobb porszívónk lehet. Nézzük, hogy hogyan is lehet okosan porszívót vásárolni.

KATTINTS ÉS VÁLOGASS A PORSZÍVÓK KÖZÖTT!

Egy jó porszívó tulajdonságai

Bármilyen porszívóról is van szó, néhány jó tulajdonságot fontos ismerni. Ezek segíthetnek abban, hogy könnyebben tudjunk választani két megfelelőnek tűnő porszívó közül, vagy éppen úgy nézelődjünk az ajánlatok között, hogy a jövőbeni porszívónk ezek közül minél több tulajdonságot kipipáljon.


A jó porszívónak elég nagy a porzsákja, vagy ha vizesről van szó, akkor a tartálya. Ez azt is jelenti, hogy nagyobb a kapacitása, nem kell sűrűn cserélni vagy tisztítani, így kényelmesebb a használata. Ez egy nagyon egyszerű tulajdonság, hosszútávon meglehetősen fontos. Ha látunk két kiváló porszívót, amelyek között jellemzően csak a porzsák méretében van lényegi különbség, akkor nyilvánvalóan a nagyobb porzsákkal rendelkező gépet érdemes választanunk. A porzsák mellett a porszívó másik fontos eszköze a cső. Erről nagyon kevés szó esik, illetve sok esetben nem is könnyű eldönteni, melyik a jobb, melyik mellett érdemes dönteni. A cső lényege, hogy kellően rugalmas és könnyen hajlítható legyen, ennek köszönhetően kevesebb az esély arra, hogy eltörik vagy elreped. A keményebb anyagból készülő csövek az évek igénybevétele során sérülhetnek, így egyszer csak azzal kell szembesülnünk, hogy a látszólag rendesen működő porszívó elveszítette a szívóerejét. Ehhez kapcsolódik a porszívócső feje is. Érdemes olyan porszívót választani, amelyhez többféle szívófejet csatlakoztathatunk. Nem mindegy ugyanis, hogy milyet használunk a parkettához, a kőhöz és a szőnyeghez.

Talán az egyik legfontosabb tulajdonság, ami általában meghatározza, hogy melyik porszívót fogjuk választani, az maga a teljesítmény. A kisebb teljesítményű gépek általában olcsóbbak, illetve méretben is kisebbek, de ezek elsősorban kis felületek takarítására alkalmasak, ahol nem kell nagy szívóerőt alkalmazni. Egy nagyobb családi ház esetében, ahol vastag szőnyegek is találhatók, érdemes egy komolyabb teljesítményű gépet választani, ami nem jelenti törvényszerűen azt, hogy a gép mérete is nagy kell legyen. A mai csúcstechnológiáknak köszönhetően már elég nagy erő rejthető el egy kisebb borítás alatt is, de ennek a kompakt kialakításnak és technikai fejlettségnek rendszerint megvan az ára. Ha fontos a kis méret és a nagy teljesítmény, akkor érdemes ilyen gépet választani.

Nagyon előnyös, ha a porszívó tartalmaz HEPA-szűrőt, ami garantálja, hogy a por ne kerülhessen vissza a gépből a levegőbe. Általában megfeledkezünk még egy fontos dologról, amivel csak az első használat során szembesülünk, ez pedig a kábel hossza. Érdemes szem előtt tartani, hiszen ha a porszívózás közben folyamatosan át kell dugdosni a kábelt, az elég bosszantó. Lényeges az is, milyenek a kerekei, mennyire könnyen irányítható és van-e rajta védő gumiréteg.

Ezek a legfőbb tulajdonságok, amelyek alapján okosan lehet porszívót választani. Most pedig nézzük, hogy mik az előnyei és a hátrányai a porzsákos és a tartályos, vagyis a száraz és a vizes technológiának.

Porzsákos vagy tartályos a jobb?


Nehéz azt a kérdést megválaszolni, hogy porzsákos vagy tartályos porszívó a jobb választás, hiszen ez már egyedi igény és ízlés dolga. Ma már mindkettő megfelelő technikai megoldást jelent, hiszen a porzsákosba is olyan szűrőket szerelnek be, amelyek hatékonyan megelőzik a por visszajutását a légtérbe. Kezdetben ez komoly problémát jelentett, de mára a kiváló szűrőknek köszönhetően emiatt nem kell aggódnunk. A tartályos porszívó esetében a por szűrését a tartályban elhelyezett víz végzi, tehát a felszívott por nem kerülhet vissza a levegőbe és nem rakódhat le újra a bútorainkon és a szőnyegeinkben.

A porzsákos technológiát mindenki ismeri, ám már ezek esetében is többfélével találkozunk. Van olyan porzsákos, aminél csak ki kell üríteni a felgyülemlett port – ezt nyilván szerencsésebb a szabad ég alatt megtenni a szomszédok nagy örömére –, de van eldobható porzsákos is, aminél mindig újat kell behelyezni. Léteznek textilből készült mosható porzsákok is, amelyek higiénikus és környezetbarát megoldást jelentenek.

A vásárlásnál érdemes ellenőrizni, hogy az adott porszívóhoz jár-e plusz porzsák (ha eldobható porzsákos porszívóról van szó), vagy azt vásárolni kell hozzá, azok mennyibe kerülnek. Ez kétségtelenül plusz kiadás lesz alkalmanként, de nem kell attól tartanunk, hogy gyakran kell vásárolnunk ilyen zsákokat. A tartályos megoldással kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy minden egyes porszívózás után ki kell takarítani a gépet, ami sokak számára kellemetlen és felesleges munkának tűnik. Nem az… Ha nem takarítjuk ki, akkor a por képes berakodni, ami nem tesz jót a porszívó különböző alkatrészeinek, ráadásul a tartályban álló poshadt és szennyes víz igencsak kellemetlen szagok forrása lesz…

Mindkettőnek vannak előnyei is hátrányai is, de a fentebb említett részletes „mire figyeljünk a porszívóvásárláskor” ötletekkel talán már könnyebben választunk.

KATTINTS ÉS VÁLOGASS A PORSZÍVÓK KÖZÖTT!

3 hozzászólások

 1. Németh Anett

  Egy ismerősömtől hallottam először a Thomas márkáról, ő is egy ilyen készüléket használ. Férjemmel együtt vettünk egyet. Tökéletesen bevált a padlók és a csempék tisztításában, mindenkinek ajánlom.

  Válasz
 2. Fenn

  Pár hete használok Perfect Air Allergy Pure-t (Thomas) és nagyon elégedett vagyok vele. A porszívózás után a szennyes vizet egyszerűen kiöntöm a vécébe, és ennyi az egész, nagyon tiszta munka :) . A vízszűrő miatt szerintem sokkal hatékonyabban is tisztít, mint az előző hagyományos porszívóm.

  Válasz
 3. József

  Nekem van egy Perfect Air Feel Fresh x3 porszívóm és ajánlom – nem kell porzsákot vennem, a porszívónak van egy jó vízszűrője és légfrissítője, ami nagy pluszt jelent. Ez egy megbízható német porszívó, amely szerintem évekig velünk marad :)

  Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.