Projektor választás – Így kezdd!

projektor-valasztas

Ha mozit szeretnél varázsolni a nappalidból, nagyban nyomnád a kedvenc játékaid vagy prezentációkat tartanál, egy megfelelő projektorra van szükséged. De milyen a megfelelő projektor? Ennek megválaszolásában igyekszünk segíteni.

A projektorok díjszabása alaposan megváltozott. Mára a komoly felbontással rendelkező készülékek is megfizethetővé váltak, de nem a felbontás az egyetlen fontos szempont a kiválasztásnál. Első körben arra kell választ adnunk, mire szeretnénk használni a projektort.

A PROJEKTOR KATEGÓRIÁNKAT ITT TALÁLOD!

Léteznek úgynevezett „univerzális” projektorok, amelyek mozizáshoz, játékokhoz és prezentációk kivetítéséhez is relatív jól használhatók. Ezek igyekeznek optimális megoldást biztosítani a szállíthatóság, a rugalmas csatlakoztathatóság, a kontraszt és a fényerő tekintetében is, az univerzális jelleg mégis kompromisszumokat követel meg. Univerzális készüléket abban az esetben válasszunk, ha a széleskörű felhasználási mód valóban fontos számunkra.

Noha a korszerű projektorok fényereje kiváló, ezek sem képesek megfelelő vizuális élményt nyújtani egy napfényes nappaliban. Hiába költünk súlyos összegeket a legmodernebb technikára, ha nem használunk árnyékolókat. A fényerő kérdését érdemes picit alaposabban is körbejárni, hiszen a különböző felhasználási területek más-más fényerőt igényelhetnek. Filmezéshez 1800-2000 lumen bőven elegendő, irodai felhasználáshoz és videojátékhoz azonban a 4000 lumennel bíró lámpák használata is indokolt lehet.

Az árnyékolás mellett a készülék elhelyezése is nagy jelentőséggel bír, érdemes megtalálnunk a megfelelő beesési szöget. A készülékek minimum és maximum képátlóval rendelkeznek a vetítési távolságra vonatkozóan. Ha ez az érték nagyobb, nagyobb vetítési távolságot választhatunk. A korszerű projektorok általában automatikus trapézkorrekcióval rendelkeznek, vagy ha ez nem áll rendelkezésre, manuális funkciókat használhatunk. Ettől függetlenül érdemes úgy elhelyeznünk a projektort, hogy a funkcióra ne legyen szükség, vagy csak minimális korrekciót kelljen végezni.

A felbontás kérdésében általában két nézőpont ütközik. Az egyik oldal álláspontja egyszerű: minél nagyobb felbontás, annál jobb. A képminőség természetesen fontos, de csak abban az esetben, ha ki is használjuk. Ha nem nézünk fullHD filmeket és nem jelenítünk meg nagy felbontást igénylő tartalmakat, akkor a projektorunk felszereltsége úri luxussá válik. A legkisebb felbontású projektoroktól azonban óvakodjunk! Még ha ma meg is elégszünk velük, számoljunk azzal, hogy az igényeink is változnak! 1280×720 pixel felbontás alá nem érdemes mennünk.

Végül térjünk ki egy kevésbé fontosnak tűnő szempontra, ami sokak számára mégis a legjelentősebb minőségi mutató… Ez nem más, mint a zajszint kérdése. Egy hangosabb projektor esetében 30 dB feletti zajszintre kell számítanunk, ami filmezés során a csendes jeleneteknél zavaró lehet. Filmezéshez érdemes kisebb zajszinttel rendelkező készülékeket választani. Érdemes szem előtt tartani, hogy a zajszint összefüggésben van a lámpa aktivitásával; ha takarékos módban használjuk, a hűtő kisebb fordulaton működik, ezzel csendesebb működést biztosít.

A PROJEKTOR KATEGÓRIÁNKAT ITT TALÁLOD!

4 hozzászólások

 1. Gábor

  Sziasztok!

  Oktatási, prezentációs célra keresek projektort.
  Semmi extra, a cél, hogy egy normál tanteremben mindenki által élesen látható prezentációt esetleg filmet tudjak vetíteni laptopról.
  És lehetőleg a még elfogadható legolcsóbbat keresem.

  Köszönöm,
  üdv.
  G.

  Válasz
  1. Morris Andrea

   Kedves Gábor, talált megfelelő projektort? Engem is érdekelne a válasz. Ugyanerre a célra keresek.

   Köszönöm,
   Andrea

   Válasz
 2. GG

  Mi lenne a legjobb esti filmezéshez? KB 4m hosszú a szoba. Egy 2x2m és vászonra vetítenem. Köszönöm

  Válasz
 3. Nagy Tamas

  Udv!

  Kultéri használatra szeretnék, ejszakai hasznĺat mellett szeretnék találni Hd felbontással rendelkezö projektor találni. 5 méteres vászonra (vagy nagyobbra) szeretném vetíteni,Melyik lenne amit tudnátok ajánlani?

  Köszönöm

  Tamás

  Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.