Realme 5 Pro mobiltelefon teszt

realme5pro

A Realme 5 Pro okosmobilt még senki sem ismeri, de máris a Xiaomi kihívójaként emlegetik – legalábbis a forgalmazók. Kézbe vettük, megnéztük, mit tud az új kínai csoda.

Érdemes tisztázni pár dolgot a legelején. A Realme technológiai és gazdasági hátterét az a BBK Electronics biztosítja, amelyhez az Oppo, a Vivo, a Oneplus és az Iqoo márkák tartoznak. Habár ezek Magyarországon kevésbé ismertek, Kínában erős piaci jelenléttel rendelkeznek.

A Realme 5 Pro a középkategóriába pozícionálja magát, ahol olyan készülékekkel kell felvennie a versenyt, mint a Huawei P30 Lite, a Galaxy A50 vagy akár a Redmi 8 Pro. Az árkategória adott, már csak az ár-érték arány kérdéses. A tesztből kiderül!

Így fest a Realme 5 Pro

Volt némi félelmünk, mivel jól tudjuk, hogy a profi fotók és a valóság néha egészen mást mutat. Szerencsére nem kellett csalódnunk, az előlapi rész kifejezetten igényes, az oldalsó kávák keskenyek, az alsó pedig tökéletesen illeszkedik a dizájnba. A felső részen a káva cseppalakban öleli az elülső kamerát.

A képátló 6,3 inch, az IPS LCD kijelző felbontása 1080 x 2340; ehhez 1647:1 kontrasztarány társul – ezidáig korrekt. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a maximális fényerő kihasználása érdekében nem elég feltolni a csúszkát, az akkumulátor beállításai között is mókolni kell.

De nézzük meg a hátlapot is! Itt ütközik ki a színválasztás jelentősége; crystal green (kristályzöld) és sparkling blue (szikrázó kék) változat érhető el. Geometrikus mintákkal és színátmenetekkel találkozunk, amelyek túldíszítettséggel fenyegetnek, azonban kifejezetten szépnek találtuk őket. A négyes kamerarendszer kissé kiemelkedik a hátlap síkjából, ami nem tesz jót az összhatásnak, viszont az ujjlenyomatolvasó telitalálat; gyors, tökéletesen működik és kényelmesen elérhető, bár rövid ujjakkal ez nem feltétlenül igaz…

realme_front_back

Hardver, az erősség

A Qualcomm Snapdragon 712-es chipset önmagában garancia arra, hogy nem valami túlárazott gagyiságról beszélünk. A készülékben találunk két 2,23 GHz-es Kyro 360 Gold, valamint hat darab 1,7 GHz-es Kyro 360 Silver magot, ehhez kapunk még 4 GB RAM memóriát. A csomag nagyjából mindenre elegendő, amit átlagos felhasználói igények esetén elvárhatunk.

Kamera és multimédia

Négy hátlapi kamerát találunk, az elsődleges modul 48 megapixelt tud. A gyártó nem bízta a véletlenre, oda is írta, hogy mindenki jól láthassa ezt a figyelemreméltó számot. A modul F/1,8-as apertúrával, PDAF-fel és quad-Bayer szűrővel rendelkezik, vagyis igazán jó eredményre ennél sokkal kisebb felbontás esetén képes. A második kamera egy 8 megapixeles, széles látószöggel és F/2,2-es apertúrával rendelkező egység. Ezek mellett találunk további két modult; az egyik a makrók esetében tesz jó szolgálatot, a másik pedig egy klasszikus mélységszenzor. Optikai stabilizátor hiányában a csomag nem veszi fel a versenyt a felsőkategória kamerarendszereivel, a saját kategóriájában viszont korrektnek mondanánk.

realme-halfback

Mit bír az akkumulátor?

Az akku nem igazán okoz meglepetést: sima Li-Pol telep 4035 mAh kapacitással. Ez pont az, amit a kategóriától elvárunk. Így az üzemidő tekintetében sincs meglepetés; habár el tudunk képzelni kissé ducibb kialakítást a masszívabb akku érdekében, panaszra így sincs okunk. Pozitívumként meg kell említeni a csomagban található VOOC 3.0-s gyorstöltőt, ami 20 watton fél óra alatt 50%-ig tölt egy „nullára” merített akksit.

Ajánljuk-e a Realme 5 Pro mobiltelefont?

A Realme 5 Pro pont azt tudja, amit ennyi pénzért elvárhatunk tőle. Nincsenek szarvashibái, ami miatt el kellene utasítanunk, egyedül az NFC miatt van hiányérzetünk. Ha a mindennapi bevásárlásainkat a mobilunkkal szeretnénk intézni, akkor ez hiányozni fog…

A pozitívumok listája sokkal hosszabb; a csatlakozók kialakítása szinte minden igényt kielégít, combos chipset dübörög benne, az összeszerelés minősége kiváló, a szoftver kényelmesen bővíthető, az audio minősége egészen remek. Mindezek miatt a Realme 5 Pro okosmobilt bátran ajánljuk azoknak, akik középkategóriás készüléket keresnek.

realme-back2