Klímaberendezés

Találatok: 23

Így válasszunk klímaberendezést, hogy a forró nyári napok elviselhetőbbé válljanak!

Otthonunk és munkahelyünk kényelméről nem csak a bútorok, a szépen festett vagy tapétázott falak, az igényes dekoráció és a növények gondoskodnak, hanem téli időszakban a fűtőtestek, nyári időszakban pedig a klímaberendezések. Az egyre tikkasztóbb nyarak és az egyre melegebb időjárás egyre többünket sarkall arra, hogy beszerezzünk egy klímaberendezést. A klímaberendezésekkel nem csak az optimális hőmérséklet beállításáról gondoskodhatunk, hanem akár a levegő páratartalmának a megfelelő beállításáról is. A klímaberendezések választéka igen nagy, a funkcióik és elhelyezési lehetőségeik szintén sokrétűek, ezért nehéznek tűnhet a megfelelő klíma kiválasztása. A könnyebb döntés érdekében érdemes elolvasni az alábbi szempontokat.

A klímaberendezés ára
A klímák vásárlása több tízezer, vagy akár több százezer forintos beruházást is jelenthet. Egy mobilklíma már valamivel kevesebb, mint 90.000 forintért is megvásárolható, de egy három részes split klíma ára csaknem elérheti a fél millió forintot is. Már egy mobilklíma is hatalmas segítséget jelenthet nagyobb alapterületű helyiségek hőmérsékletének az optimalizálásban is. Már egy 90.000 forint értékű mobilklíma is A energiaosztályú, többféle kivezetési lehetőséggel és rengeteg automata beállítási lehetőséggel rendelkezik. A több százezer forintos modellek öntisztító funkcióval, és intelligens beállítási lehetőségekkel rendelkeznek.

Mobil klíma vagy split klíma?
A mobil klíma előnye, hogy egyszerűen beköthető, használatához nincs szükség csövek bekötésére, könnyen áthelyezhető egyik helyiségből a másikba. A mobil klímák zajosabban és alacsonyabb hatásfokkal működnek, mint a falra szerelhető klímaberendezések. Elsősorban olyan épületekben érdemes mobilklímát választani, ahol a kültéri egységet nem lehet elhelyezni. Például a műemléképületek homlokzatát tilos megváltoztatni, de a hőmérsékletük szabályozására egy mobilklíma kiváló választást jelenthet. A split klímák a legismertebb és legelterjedtebb klímaberendezések. A split klímák egy vagy több beltéri és egy kültéri egységgel gondoskodnak az ideális hőmérsékletről. Létezik még az úgynevezett inverter split klíma is. Kialakítását tekintve ugyanolyan, mint egy split klíma, csak a terheléshez jobban illeszkedő módon vezérli a hűtés és a fűtés folyamatát. Az inverteres klíma nem ki és bekapcsol, mint egy hagyományos split klíma, hanem folyamatos üzemelés mellett biztosítja az optimális hőmérséklet beállítását. A folyamatos üzemelés ebben az esetben nem jelent nagyobb energiafogyasztást.

A klímaberendezés teljesítménye
Klímaberendezés vásárlásakor az egyik legfontosabb adat, amelyet a leírásnál rögtön keresni kezd a szemünk, a teljesítmény. A szoba, iroda és egyéb helyiségek méretét figyelembe véve célszerű a megfelelő klímát kiválasztani. Egy négyzetméternyi alapterület megfelelő hűtéséhez 0,1 kW energiára van szükségünk. Egy 2,7 kW teljesítményű klímaberendezés tehát alkalmas akár egy 27 négyzetméteres alapterületű helyiség hűtésére is. A hűtés, fűtés hatékonyságát befolyásolja még a szoba belmagassága és az épület szigetelése is. Nagyobb belmagasság esetén érdemesebb lehet néhány kW-tal nagyobb teljesítményű klímát választani.

A klímaberendezés zajszintje
A zajszint mértékét dB jelzéssel találhatjuk meg a termékleírásnál. Ez az érték 20 dB körül is alakulhat egyes modelleknél, de olyan klímaberendezés is kapható, amelynek zajszintje meghaladja az 50 dB értéket. Minél magasabb a zajszint mértéke, annál hangosabb a klímaberendezés. Viszonyításképpen figyelembe vehetjük, hogy otthoni környezetben az emberi párbeszéd hangereje 50-55 dB lehet. A 30 dB alatti zajszint tehát már kevésbé zavaró, a 25 dB, vagy ez alatti zajszint már kifejezetten csendesnek számít.

A garancia időtartama
A mobilklímák garanciális ideje előfordulhat, hogy kevesebb, 1-2 év, mint a fali klímaberendezésekre vállalt garancia időtartama. Egyes gyártók 1-2 év garanciát vállalnak a klímaberendezésekre, de csak abban az esetben, ha a szakszerviz álltál regisztrált klímaszelő üzemeli be a készüléket, és a klíma tisztítását minden évben elvégzi a szakszerviz. Ebben az esetben a klíma tisztításáért meghatározott díjat kell fizetnünk.

A klímaberendezés energiatakarékossága
A környezettudatosságról sem szabad megfeledkeznünk, amikor klímaberendezést vásárolunk. Minél több energiatakarékos eszközzel rendelkezünk otthon, annál többet tehetünk a környezetünkért, és annál kisebb összeget kell minden hónapban kifizetnünk az áramszolgáltatásért. Klímaberendezést vásárolhatunk A, A+, A++ energiabesorolással is.

További szempontok
A klímaberendezések rendszeres karbantartása fontos, ezt segíti elő több eszköz öntisztító funkciója. Egyes modelleket időzített be és kikapcsolással teszik még kényelmesebbé a használatot, és több klímaberendezés is vezérelhető a távirányító közelében tapasztalható hőmérséklet alapján. Az egészségünk védelmét szem előtt tartva vásárolhatunk mosható HEPA szűrővel, és egyéb antibakteriális szűrőkkel ellátott modelleket is. Ha az éjszakai nyugalom fontos, olyan modellt válasszunk, amely rendelkezik éjszakai üzemmóddal, és automatikusan szabályozza az éjszakai hőmérsékletet!