Kávéfőzés kiegészítők, kávédaráló

Találatok: 80

Kávédaráló a még csodásabb aromákért

A különböző kávéfőzők különböző őrleményeket kívánnak, ezért fontos kiválasztanunk a leginkább megfelelő kávédarálót, ami ideális megoldást jelent a kedvenc kávénk elkészítéséhez. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy egy minőségi kávédaráló tökéletesen alkalmas a durvább és a legfinomabb őrlemények elkészítéséhez is; a török kávékhoz a legfinomabb lisztszerű őrleményre van szükségünk, az eszpresszó kávék esetében a közepesen szemcsés őrlemény nevezhető ideálisnak, míg az úgynevezett dugattyús kávéfőzők esetében az egészen durvára tört kávé biztosítja a legfinomabb aromát. 

Kávédaráló választás
Ha többféle kávét szeretnénk fogyasztani, akkor mindenképpen olyan kávédarálót érdemes választanunk, ami mindenféle őrlemény elkészítésére alkalmas. Egyszerű logikával megállapíthatjuk, hogy az a kávédaráló, ami alkalmas a finom őrlemény készítésére, az alkalmas a durvára őrült kávé előállítására, viszont fordított esetben erre nincs garancia. Ennek tudatában érdemes olyan készüléket választani, ami garantáltan alkalmas a finom őrlemény elkészítésére is.

Ha igazán igényesek vagyunk a kávénkat illetően, legalább annyi figyelmet kell fordítanunk a kávé őrlésére, mint magára a főzésre. Ezért hallhatjuk gyakran azt a véleményt, miszerint a kávédaráló legalább olyan fontos tartozéka a kávéfőzésnek, mint maga a kávéfőző. Egy középkategóriás kávéfőző is finomabb kávé előállítására képes tökéletesre darált kávéból, mint a legfejlettebb és legdrágább főző rosszul őrült kávéőrleményből… Ez jól mutatja a kávédaráló szerepét, semmiképpen sem szabad másodlagos eszközként tekintenünk rá. Ebből is látszik, hogy érdemes óvatosnak lennünk a legolcsóbb termékekkel, különösen azokkal a kávédarálókkal, amelyeket ajándékként osztogatnak a különböző kávéfőzők vásárlása során. Ezek esetében sajnos gyakran előfordul, hogy nem képesek megfelelő finomságú őrlemény előállítására, vagy csak hosszú „erőlködés” után. Sajnos az sem ritka, hogy a minőségtelen kések egyszerűen kicsorbulnak, elvesztik az élüket és gyakorlatilag alkalmatlanná válnak a kávédarálásra.

Belépő szintű és magasabb kategóriás kávédarálók
Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a belépő szintű kávédarálók alatt az általános otthoni felhasználásra alkalmas készülékeket értjük, semmiképpen sem a darálásra alkalmatlan filléres készülékeket. Az olcsóbb, de megbízható készülékek esetében különösen érdemes odafigyelni a fordulatszámra, hiszen a túl nagy forgási sebesség a kávé felhevítéséhez, illetve minőségromlásához vezetne. Általában ezek a készülékek is rendelkeznek beállítási lehetőségekkel, így az őrlőfelületek állításával könnyedén módosíthatjuk az őrlés mértékét.

A magasabb kategóriába tartozó kávédarálók nem csak árukban különböznek a belépű szintű termékektől. Ezek esetében kiváló anyaghasználattal és sokrétű beállítási lehetőséggel találkozunk. Ha tökéletes ízhatást szeretnénk élvezni, érdemes elgondolkodnunk egy ilyen kávédaráló vásárlásán.