Konyhai robotgép

Találatok: 127

A konyhai robotgépek nélkülözhetetlenek a konyhában

Sütéskor és főzéskor rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt kell aprítanunk vagy préselnünk, előfordul, hogy húst kell darálnunk, tésztát kell dagasztanunk, vagy egy szárazabb összetevőt kell lereszelnünk, krémeket kell kikevernünk vagy tojáshabot felvernünk, esetleg magokat, fűszernövényeket kell őrölnünk. A konyhai robotgép igazi mindenes, amelynek segítségével a legtöbb konyhai alapműveletet könnyedén elvégezhetjük. A konyhai robotgépek választéka hatalmas, a funkcióik és a kiegészítőik szinte végtelennek tűnnek, és a robotgép árak is igen széles skálán mozognak. Éppen ezért mielőtt kiválasztjuk a számunkra ideális konyhai robotgépet, érdemes átgondolnunk az alábbi szempontokat.

Konyhai szokások
Mielőtt megvásároljuk a legszebb és legnagyobb tudású konyhai robotgépet, fontos, hogy átgondoljuk, milyen konyhai tevékenységeket szeretnénk megkönnyíteni a robotgép használatával. Gondoljuk át, milyen típusú ételeket készítünk általában, és mindezt milyen mennyiségben tesszük! Elképzelhető, hogy nagy mennyiségű tésztát kell dagasztanunk az eszközzel, vagy magvakat kell őrülnünk, esetleg a zöldségek feldolgozásához keresünk konyhai robotgépet. Nem szükséges, hogy a konyhai robotgép minden konyhai alapműveletre alkalmas legyen. Elegendő, ha alkalmas a számunkra ideális mennyiségű alapanyag feldolgozására, és rendelkezik a szükséges kiegészítőkkel.

Konyhai robotgép ár
A konyhai robotgépek ára igen széles skálán mozog. Az alapmodellek már húszezer forint alatt is megvásárolhatók, de ahogy nő a robotgépek tudása, úgy nőnek az árak is. Konyhai robotgépet vásárolhatunk akár százötvenezer forint feletti összegért is. Ezen az áron a konyhai robotgép már több mint száz funkcióval és igen erős motorral rendelkezik.

Robotgép súlya
Minél nehezebb egy konyhai robotgép, annál stabilabban áll munka közben, és annál kevésbé kell aggódnunk, hogy a nagy lendület miatt esetleg megbillen. A könnyebb konyhai robotgépek használatakor jobban ügyelnünk kell az eszközre. Azonban vegyük figyelembe, hogy amennyiben nem kell, hogy állandóan kéznél legyen a robotgép, érdemesebb egy könnyebb eszközt választani, hiszen kellemetlen lehet minden alkalommal egy több kilós gépet elővenni és előkészíteni. A konyhai robotgépek súlya  2,5-10 kilogramm is lehet.

Sebességfokozatok
Minden egyes alapanyag feldolgozása más sebességet igényel. Egyes konyhai robotgépek három sebességfokozattal rendelkeznek, míg olyat is vásárolhatunk, amely hét, vagy több fokozaton tud működni. A több sebességfokozat többféle ételkészítési módot jelent. Hasznos funkció lehet az impulzuskapcsoló, de a gyártók a sebességfokozatokon kívül további funkciókkal is segítik a kényelmes és eredményes ételfeldolgozást.

Méret
Túl kicsi konyhában kényelmetlen lehet a túl nagy robotgép használata, ezért vásárlás előtt nézzük meg, hogy mekkora helyre van szükség az eszköz tárolásához és használatához. A rendelkezésre álló hely természetesen nem az egyetlen szempont, hiszen azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen mennyiségű ételt akarunk majd az eszközzel elkészíteni.

Kiegészítők
A konyhai robotgépek árát nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen mennyiségű kiegészítő jár hozzájuk vásárláskor. Hasznos lehet egy biztonsági fedél, amely meggátolja a kifröccsenést, de szükségünk lehet forgó tálra, vagy kifejezetten nagy méretű edényre, habverőfejre, dagasztóra, gyümölcsprésre, fagylaltkészítőre, húsdarálóra, vagy akár olyan darálóra, amely kávét és csokoládét is darál. A legtöbb konyhai robotgéphez az alapcsomagon túl további kiegészítőket vásárolhatunk. Azonban nem minden kiegészítő kompatibilis minden robotgéppel, így vásárlás előtt a bővíthetőséget és a rendelkezésre álló kiegészítőket is vegyük figyelembe!

További szempontok
Szívesebben használunk olyan eszközöket, amelyeket szépnek látunk, így választhatunk különleges mintázatú és kivitelezésű konyhai robotgépet is. Fontos lehet, hogy a gépet és a tartozékait könnyű legyen tisztítani, választhatunk olyan eszközt is, amelynek tartozékai mosogatógépben moshatók. Ha pedig a nagy zajjal járó munkát szeretnénk elkerülni, találhatunk kifejezetten csendes működésű konyhai robotgépet is.