Edények

Találatok: 128

Edények a sütés-főzés alapeszközei

Mikor arról esik szó, melyek a konyha alapfelszerelései, mindenki a tűzhelyre, mikróra vagy egyéb háztartási készülékre gondol. Pedig a történet ennél jóval egyszerűbb dolgokkal kezdődik. A konyha legelengedhetetlenebb eszközei ugyanis az edények.  A kezdő háziasszonyok gyakran elvesznek az edények sokasága közt. Rengeteg fajtájuk és típusok létezik, melyek között sajnos sok a vacak. A melléfogás lehetőségét pedig tovább növeli a nem rendeltetés szerű használat. Hogy biztosan ne ess ezekbe a hibákba, az alábbiakban ismertetjük az edényvásárlás legfontosabb szempontjait.

Edény típusok
Az első kérdés, hogy milyen fajta edényre lehet szükséged. Ha sok és változatos főzőcskézést tervezel, a válasz igen egyszerű: mindenféle. Bár a legtöbben esküsznek rá, hogy a jól ismert piros kerámialábas mindenhez alkalmas, a tökéletes eredmény érdekében, mégis jobb, ha célszerszámokat használsz. Ez persze nem azt jelenti, hogy őrült módjára kezdj el beszerezni a piac által kínált összes edényfajtából egyet-egyet. Van azonban néhány alapdarab, mely tényleg nélkülözhetetlen. De melyek ezek, és egyáltalán milyen edények vannak? Aki a lábast és az fazekat is nehezen különbözteti meg egymástól, annak kész kihívás eligazodni az edények között. Pedig tulajdonképpen nem olyan nagy ördöngösség. Kezdjük tehát az alapokkal. A fazék, a magas falú, kevésbé széles edény, mely leginkább leves vagy más híg állagú, vagy bő vízben főlő étel elkészítésére alkalmas.

A lábas, a fazék alacsonyabb és szélesebb változata. Ez az edény rendelkezik a legnagyobb repertoárral. Pörköltet, ragut, egyéb köreteket, s még sok minden mást készíthetünk benne. Fél literestől akár húsz literesig, rengeteg méretben kapható. A következő nélkülözhetetlen eszköz a serpenyő. Magasabb, vagy laposabb peremmel, kisebb, könnyebb palacsintasütő, vagy nagyobb, súlyosabb wok… ebből is számos fajta áll rendelkezésre. Alapdarabnak egy középkategóriás, általános serpenyő a legideálisabb választás.

A sütőben sütéshez elengedhetetlen egy jó tepsi. Sütemények, sültek jórészt ebben készülnek. Ezekből is választhatsz nagyobb laposabb darabot, vagy a magasabb keskenyebb változatot, a legjobb, ha mindkettőből beszerzel egyet. Szintén a sütőben tehet jó szolgálatot a római tál. Ez az a bizonyos cserépedény, melyet legtöbben csak másnál látnak, kipróbálni azonban nem sokaknak van mersze. Pedig igen egyszerű benne az ételkészítés, ráadásul utánozhatatlan ízhatást eredményez. A már-már valamiféle masinának tűnő kukta is lényegesen megkönnyíti a háziasszonyok életét. A zárt edényben gyorsabban mennek végbe a főzési folyamatok. Ez nem csak rövidebb főzési időt jelent, de az ételek is jobban megtartják tápanyagtartalmukat.

Különböző bevonatok
Különböző fajták és méreteken kívül megválaszthatod az edény bevonatát is. Az alumínium edények kiváló hővezető tulajdonsággal rendelkeznek. Könnyű anyagúak, kényelmesen használhatók. Hátrányuk azonban, hogy könnyen karcolódnak, s elszíneződnek. Vékonyságok miatt pedig könnyen odaég benne az étel. A rozsdamentes acél edények igazán tartósak, a nagy igénybevétellel is megbirkóznak. Mosogatógépben is moshatók, így egyszerű és kényelmes megoldás. Az öntöttvas edények képesek a legegyenletesebb hőeloszlatásra, ezáltal harmonikus ízeket, és egyenletesen átfőtt falatokat eredményeznek. Hátrányuk a nagy súlyuk. A kerámia edények sima felületük révén megakadályozzák az étel letapadását. Ezzel nem csak az odakozmálást úszhatod meg, de sikálnod sem fog kelleni. A teflon szintén tapadásmentes felület. Teflon serpenyőben például zsiradék hozzáadása nélkül is süthetsz. Tisztításnál óvatosan kell vele bánni, mert ha megsérül a felülete, elveszti tapadásmentes tulajdonságát.

Speciális edények
A sütő, főző edényeken kívül pedig ne felejts el néhány tálat, és speciális edényt is beszerezni! Ilyenek a műanyag és kerámia tálak és tányérok, a jénai, a tésztafőző edény, muffin sütő tepsi, vagy szükség esetén indukciós edény. Válassz attól függően, hogy mit főzöl gyakran, vagy milyen különlegességeket fogsz készíteni!

Az Extreme Digital széleskörű edényválasztékéban minden igényre találsz alternatívát. Nézz körül kínálatunkban, s rendezd be álomkonyhádat!