Kések

Találatok: 92

Konyhakés vásárlási tanácsok

A konyha elengedhetetlen eszköze egy jó kés. Pontosabban jó kések. Rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg velük, de akár a rutin szerű főzést is élménnyé varázsolhatjuk. De milyen a jó kés, egyáltalán milyen fajták vannak, és melyik mire való? Az alábbiakban bemutatjuk a konyhai kések alapdarabjait.

Leg, leg, leg… Séfkés
A legfontosabb, a legsokoldalúbb, a leghasznosabb konyha kés a Séf kés. Ez a legismertebb, általában minden háztartásban előforduló kés. Az elején széles, majd elkeskenyedő pengével rendelkezik. Tulajdonképpen mindenre alkalmas, vág, szeletel, aprít, húst, zöldséget, kenyeret. Mivel valóban igazán univerzális, mindenképp érdemes beszerezni egyet, méghozzá minőségi változati közül.

Csontozó és filéző kések
A hosszú, vékony, hajlékony nyelű kések filézéshez, csontozáshoz a legalkalmasabbak. Ha rendszeresen készítünk halételt, esetleg gyakran bontunk csirkét, hasznos lehet egy ilyen kés.

Bárd a daraboláshoz
A Bárd az a látványos, nagy szögletes vágóeszköz, melyet a konyhában nem jártasok legtöbbször csak a hentes kezében látnak, vagy horror filmekből ismernek. Egyébként nagyobb, csontosabb húsok darabolására használjuk. Ha sokszor van ilyenekkel dolgunk, mindenképp szerezzünk be egy bárdot, mert más kések éle könnyedén kicsorbul az efféle feladatoktól.

Hámozókés
Kisebb, rövidebb konyhai kés a Hámozó kés. Ezzel azon kívül, hogy hámozhatunk, apríthatunk, szeletelhetünk is, már ami a zöldségeket és gyümölcsöket illeti. Ügyesebb kezűek különlegességeket is faraghatnak vele, bár erre még alkalmasabb egy Turnírozó kés.

Kenyérvágó
Ahogy neve is tükrözi a Kenyérvágó kés, kenyér szeletelésére való. Hosszú, egyenes, fogazott pengével rendelkezik, ennek köszönhetően könnyedén, morzsa mentesen vágja a kenyeret, kalácsot, és más hasonló ételeket.

Vajkés
A vajkés a kenyér megkenésére való, -gondolják sokan, de valójában, előírás szerint, csak a vaj kenyérre viteléhez használatos, a kenést már mindenki a saját késével végzi. Ettől függetlenül kiválóan alkalmas vajazásra, így ha nem látja senki bátran használhatjuk arra is.

Anyaghasználat
A profi kések pengéje acélból készül. Ez azonban többféle is lehet. Beszélhetünk szénacél, rozsdamentes, illetve laminált acél pengéről. A szénacél pengék alapvetően jó eszköznek bizonyulnak, egyetlen hátrányuk, hogy könnyen korrodálódnak. Ezzel szemben a rozsda mentes pengék kevesebb törődést igényelnek, viszont nem is olyan eredményesek. A laminált pengék az előző változat ötvözetéből készültek, így azok legjobb tulajdonságait egyesítik. A legélesebb kategóriába tartoznak, viszont nagyon törékenyek, ráadásul pontosan élességük miatt, igényelnek némi szakértelmet. A kések élezését illetően ne dőljünk be az olyan ámításoknak, hogy „ezt a kést sosem kell megélezni”. Amit használnak az kopik, így előbb utóbb ezen kések is elcsorbulnak, ezeket pedig nem lehet majd megélezni.

Vásárolj az Extreme Digital kései közül, s tedd könnyebbé a konyhai előkészítést. Széleskörű választékunkban összegyűjtheted mindegyik szükséges darabot.