Fagyasztóláda

Találatok: 34

Fagyasztóláda – A helytakarékos megoldás

Mindenekelőtt érdemes elmondani, melyek a fagyasztóláda legalapvetőbb tulajdonságai. Különbséget kell tenni a fagyasztóláda és a fagyasztószekrény között, hiszen a két típus között jelentős eltérés tapasztalható, a gyakorlatban mégis sok esetben tévesen használjuk a két kifejezést. A fagyasztóláda szinte minden esetben a tetején nyitható láda, amely ennek a kialakításnak köszönhetően kényelmesen pakolható. Fontos elmondani továbbá, hogy a fagyasztószekrényekkel ellentétben a fagyasztóládák nem tartalmaznak polcokat és rekeszeket, így rendkívül helytakarékosak.

A fagyasztóláda legnagyobb előnye a helytakarékosság, hiszen akár negyedével több tartalmat pakolhatunk bele, mint hasonló űrtartalommal rendelkező fagyasztószekrénybe. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően ideális megoldást jelent azoknak, akik szívesen raktároznak nagyobb mennyiségű élelmiszert. Nélkülözhetetlennek mondható azokban a háztartásokban, ahol nagy mennyiségben szeretnének húst és zöldségeket lefagyasztani. A modern fagyasztóládák kiváló hőszigeteléssel rendelkeznek, így az energiafogyasztásuk is kifejezetten alacsony. Ennek ellenére is érdemes minél magasabb energiaosztályba tartozó készüléket választani, mivel az évek során jelentős megtakarításra tehetünk szert ilyen módon. Fontos azt is elmondani, hogy egy esetleges hosszabb áramszünet esetén sem kell aggódnunk az élelmiszereink miatt, hiszen ajtónyitás nélkül akár két napon keresztül teljesen átfagyott állapotban tartják az élelmiszereket.

A modernebb készülékek rendszerint rendelkeznek úgynevezett leolvasztás funkcióval. Ez egy roppant hasznos eszköz, ami lehetővé teszi a fagyasztóládák gyors leolvasztását. Az automatikus leolvasztás nagyobb jelentőséggel bír, mint elsőre gondolnánk, hiszen a természetes módon történő olvasztás akár egy teljes napot is igénybe vehet. Szerencsére ma már a legtöbb fagyasztóláda rendelkezik ezzel a hasznos funkcióval, rendszerint csak az olcsó készülékek esetében kényszerülünk a kézi megoldásra.

A fagyasztóládák rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, azonban egy negatívumot meg kell említeni velük kapcsolatban. A fagyasztóláda aljában elhelyezett élelmiszerek kihalászása kényelmetlen lehet, illetve problémát okozhat az idősek és a mozgásukban korlátozottak számára.

A kiválasztás során érdemes törekedni arra, hogy a minőségi neves gyártók készülékei közül válasszunk. Alapvető jelentőséggel bír az energiaosztály és a gazdaságos működtetés kérdése, de természetesen figyelembe kell venni a méretre és a minőségre vonatkozó igényeinket is. Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy az átlagos igények kiszolgálására a középső árkategóriába tartozó készülékek megfelelő megoldást nyújtanak. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy egy fagyasztószekrény működése csak akkor lehet megfelelő és gazdaságos, ha védjük a hőtermelő eszközöktől, a különböző kályháktól és radiátoroktól. Lehetőség szerint kerüljük el, hogy kifejezetten meleg helyiségben - például a padlástéren - helyezzük el.