Mosógép

Találatok: 249

Milyen mosógépet válasszunk?

Új mosógép vásárlásakor számtalan esztétikai és praktikus szempontot érdemes megfontolnunk; többek közt, hogy egy felültöltős vagy egy elöltöltős mosógép beszerzése célszerűbb-e számunkra, illetve, hogy a költségeken kívül milyen szempontokat tartunk fontosnak. Célszerű energiatakarékos eladó mosógépet keresnünk, hiszen így jelentős összegeket megspórolhatunk a villanyszámlán és a vízdíjon.

Felültöltős és elöltöltős mosógépek
Elsősorban a fürdőszoba mérete és kialakítása határozza meg, hogy a felültöltős vagy az elöltöltős mosógép-e az ideális választás. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, illetve mindkettőből kaphatók energiatakarékos, esztétikus, csendes működésű változatok.

Felültöltős mosógépek
Kis fürdőszobába a felültöltős gép ajánlott, hiszen ez egyrészt keskenyebb, másrészt pedig az ajtó kinyitásához sem kell helyet hagynunk, így nyugodtan közvetlenül a mosógép mellé pakolhatunk. E típus további előnye, hogy mivel ajtónyitáskor nem folyik ki a víz, mosás közben leállíthatjuk a gépet, és utólag betehetjük a kimaradt szennyest.

Elöltöltős mosógépek
Az elöltöltős mosógép hátránya, hogy több helyet foglal, hely kell az ajtónyitáshoz is, illetve mosás közben már nem tehetünk bele semmit, ami kimaradt; előnye viszont, hogy szemmel tarthatjuk a mosási folyamatot; illetve ezek a mosógépek általában nagyobb kapacitásúak.

A mosógép mérete
Nem mindegy, hogy hetente vagy kéthetente egyszer mosnánk, mert egyedül élünk; vagy három gyermek ruhatárát kell rendben tartanunk, így minden másnap bekapcsoljuk a gépet. Egy- vagy kétszemélyes háztartásba elegendő egy maximum 45 cm-s mélységű forgódobos mosógép; egy négytagú család esetén viszont jobb, ha a gép dobja ennél nagyobb.

A mosott ruha mennyisége
A fentiekhez kapcsolódva az sem mindegy, egyszerre mekkora mennyiségű ruhát moshatunk ki. A 6 kg kapacitású mosógép kiszolgálja egy négytagú család igényeit. Kisebb háztartásba vásárolhatunk kisebb gépet is. A mosás hatékonysága sem elhanyagolható: ezt a gyártó A-G betűkkel jelöli, az A a leghatékonyabb.

Energiatakarékosság
Ha gyakran mosunk, az sem mindegy, a mosógép vagy mosó- és szárítógép mennyi elektromos áramot és vizet használ. A gépek vízfogyasztása nagyon különbözhet. Bár az energiatakarékos gépek drágábbak, a befektetés előbb-utóbb megtérül, hiszen kisebb összegeket kell villany- és vízszámlaként kifizetnünk. A mosógépek energiafogyasztását A-G betűkkel jelölik: a leginkább takarékos gépek az A, illetve A+ kategóriába tartoznak.

A centrifuga fordulatszáma
Minél nagyobb fordulatszámon centrifugál a gép, annál szárazabb lesz a ruha, amikor kivesszük belőle. Azonban, minél gyorsabban pörgeti a gép a ruhát, az annál gyűröttebb lesz. Így a könnyen gyűrődő vagy nem vasalható ruhákat alacsonyabb fordulatszámon érdemes centrifugálni. Ezért érdemes olyan elöltöltős vagy felültöltős eladó mosógépet keresnünk, amelyen a fordulatszám állítható.

Ha a fentiek alapján sikerült eldöntened, milyen mosógép lenne az ideális számodra, nézd át az Extreme Digital kínálatát, amelyben számtalan eladó mosógépet, elöltöltős mosógépet, mosó-szárítógépet és mosógépalkatrészt találsz. A kategóriában megtalálhatók az AEG, Beko, Bosch, Candy, Electrolux, Gorenje, Indesit, LG, Panasonic, Samsung, Sharp, Siemens, Whirlpool, Zanussi és más gyártók mosógépei.