Tűzhely

Találatok: 139

Nincs konyha tűzhely nélkül

A tűzhely a konyha egyik, ha nem a legfontosabb kelléke. Minden komfortos háztartás alapdarabja. Ezen készülnek a családokat összetartó étkezések finom fogásai. Az Extreme Digital bőséges választékot kínál. A Bosch gáztűzhely és az Electrolux sütő között, minden márkában, típusban, és tulajdonságban találhatsz számodra megfelelőt.

Villany vagy gáz? - a megfelelő tápellátás
Tűzhely vásárlás alkalmával első és legfontosabb dolgunk eldönteni, hogy milyen típusú készülékre van szükségünk. Ez lehet gáztűzhely, villanytűzhely, a kettő kombinációja, esetleg kerámia, indukciós főzőlap. Hogy számunkra pontosan melyik a legideálisabb választás, azt főként konyhánk kialakítása határozza meg. Amennyiben beköthető, egy gázkészülék jóval gazdaságosabbnak minősül, egy villanytűzhely ellenben hatékonyabb munkát végez. Bár egy gáztűzhely mind tűzvédelmi, mind pedig egészségvédelmi szempontból veszélyesebb, elektromos tűzhely esetében is legyünk körültekintőek, mert az túlzottan leterhelheti a hálózatot. A kombinált gáztűzhely felül gázrózsákkal, alul villany sütővel rendelkezik.

A manapság igen népszerű, és divatos kerámia főzőlapok legnagyobb előnye, hogy a különböző méretű főzőzónákon, (melyek akár az adott edény méretéhez igazodnak) kényelmesen állíthatók különféle fokozatok (takarék, közepes, gyors főzőzóna). Az indukciós főzőlapok felülete nem melegszik fel. Hő magában az edény belsejében keletkezik, ez gyorsabb és hatékonyabb eredménnyel szolgál. Hátrányuk azonban, hogy igen drágák, s kizárólag mágnesezhető edényekkel kompatibilisek.

Megfelelő méret és kialakítás
Szintén a konyha adottságaitól függ, hogy mekkora, illetve milyen kialakítású készülékek közül válogathatunk. Beépíthető, vagy szabadon álló tűzhelynél egyaránt előfordulhat, hogy az előírásoknak megfelelően, a konyhabútorba való illeszkedéshez, átalakítás szükséges. Ugyan a beépíthető készülékek standard méretűek, különálló társaik jóval rugalmasabbak. Az átlagos szélesség legtöbbször 50, 55 vagy 60 cm, de akadnak más méretek is. Alaposan mérjünk le tehát mindet, mielőtt vásárlásra szánjuk magunkat!

Főzőlap igények
A számok bűvkörében maradva, nem árt azt sem végiggondolni, hogy hány főzőlapra, illetve gázrózsára van szükség. Bár a főzőfelület csökkenésével az ár is alacsonyabb, kár ezen spórolni, ha később hátrányt jelent a hiánya. Ez visszafelé is igaz. Ne adjunk ki felesleges pénzt, ha a főzőlapok nagy része kihasználatlan marad!

A tűzhely energiabesorolása
Hosszú távon megfontolandó kérdés, hogy mennyit fogyaszt a készülék. A Európai szabvány szerint a tűzhelyeket A-tól G-ig terjedő energiaosztályba soroljuk, ahol az A a legjobb, a G pedig a legkevésbé jó kategória. A kedvezőbb besorolású készülék drágábbak ugyan, de számla tekintetében a plusz költség idővel megtérül.

Sütő funkciók
Akár kombi készüléket veszünk, akár szettben kerül beszerelésre a beépíthető főzőlap és sütő, fontos tisztában lenni a sütő tulajdonságaival. Általánosságban elmondható, hogy egy elektromos sütő több funkcióval rendelkezik, mint egy gázsütő, utóbbi viszont jóval kényelmesebben kezelhető. Jó tudni a sütő térfogatát, aki viszonylag keveset használja, annak kisebb, aki pedig sokszor, sokat süt, annak nagyobb sütőtér ajánlott. Típusát tekintve egy légkeveréses sütő tésztasültekhez, süteményekhez a legalkalmasabb, egy nyílt lánggal dolgozó készülék pedig húsételekhez, grillezéshez kiváló.