Íróasztali lámpa

Találatok: 31

Íróasztali lámpa választás okosan

Az íróasztali lámpa kiválasztása odafigyelést igényel, hiszen a rendkívül széles kínálatban sokféle lámpával találkozhatunk. Mindenképpen érdemes kellő figyelmet fordítani a megfelelő lámpa kiválasztására, hiszen egy gyenge minőségű darab képtelen ellátni a feladatát. A továbbiakban összegyűjtjük azokat a szempontokat, amiket nem érdemes figyelmen kívül hagyni, amikor íróasztali lámpát választunk.

A fények jelentős hatással vannak a közérzetünkre, illetve az egészségünkre. A nem megfelelő fényforrások használata mellett hamarabb elfárad a szemünk, hosszútávol látásromlással is számolnunk kell. A gyenge fényforrások használata mellett hamarabb elálmosodunk, ráadásul fejfájás is jelentkezhet, ha mindez a szem erőltetésével jár együtt. Érdemes tehát alaposabban mérlegelni, ha íróasztali lámpát szeretnénk vásárolni.

Mindenekelőtt a megvilágításra szánt munkaterület nagysága alapján kell döntenünk egyik vagy másik íróasztali lámpa mellett. Minél nagyobb munkafelületet szeretnénk megvilágítani, annál nagyobb fényerőre van szükségünk. Ezt az értéket a lámpák dobozán feltüntetett lux mértékegység írja le, de ez esetben sem beszélhetünk egységes javaslatról. A szükséges fényerőt elsősorban az határozza meg, milyen tevékenységet szeretnénk végezni az íróasztalon. A számítógépes billentyűzet, illetve a monitor megvilágítása sokkal kisebb fényerőt igényel, mint az írás és az olvasás. Az általános javaslat szerint a számítógépes munka hozzávetőlegesen 300-350 lux fényerőt igényel, míg a kényelmes olvasáshoz 700-800 luxra is szükség lehet. Noha a fényerő kérdése roppant fontos, ennél is lényegesebb lehet a fény irányításának lehetősége. Egy íróasztali lámpa akkor látja el maradéktalanul a feladatát, ha a megfelelő felületet képes megvilágítani, azaz minden esetben oda irányíthatjuk, ahova szeretnénk. Az irányíthatóság nagyban segíti a fényerő „szabályozását” is, hiszen egy erősebb lámpa falra irányításával a számítógépes munkához is tökéletes környezetet teremthetünk.

Figyeljünk oda a színhőmérséklet kérdésére. Általánosságban meleg és hideg színű fényeket különböztetünk meg. Ezek sajátossága inkább érzeti tulajdonságokra vezethető vissza, amiből eredően úgy tartjuk, hogy a meleg fények kiválóak a tér megvilágítására, de a munkafelületek világítására, illetve olvasáshoz a hideg fényű színek jelentenek jobb választást. Ezek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az íróasztali lámpák esetében a hidegfényű lámpák jelentenek jobb választást.

Fontos odafigyelnünk arra is, hogy a lámpát megfelelően el tudjuk helyezni az író kezünkkel ellentétes oldalon. Ha így teszünk, nem kell attól tartanunk, hogy a kezünkkel árnyékoljuk az írást. Az elhelyezés minden esetben olyan módon történjen, hogy a fény ne essen közvetlenül a monitorra, hiszen a visszatükröződés roppant zavaró lehet.