szolgáltatás

Hogyan válassz fényképezőgépet?

 

El kell férnie a zsebedben vagy táskában hurcolnád magaddal? Fontos, hogy jó minőségű videót rögzítsen? Inkább víz alatt fotóznál vele, vagy fontosabb a minél nagyobb zoom? Segítünk kiválasztani az igényeidhez a legjobban illő digitális fényképezőgépet.

HasználatKivitelKépfelbontásAz objektív zoomátfogásaVideorögzítés

Amatőr felhasználóknak

Ha fontos az egyszerű használat, a kis méret és az alacsony ár.

Kompakt vagy ultrazoom

14-15 megapixel felett

24-100 mm vagy jobb

HD (1280x720 pixel)

Félprofiknak

Ha szép képeket szeretnél, kicsit konyítasz a fotózáshoz, és van pénzed középkategóriás gépre.

MILC vagy felső kategóriás kompakt gép

14-15 megapixel felett

24-100 mm vagy jobb

Full-HD (1920x1080 pixel)

Profiknak

Ha nagyon szép képeket szeretnél, értesz a gép beállításához és jelentősebb összeget tudsz rászánni.

DSLR

18 megapixel felett

18-55 mm-es alapobjektív + teleobjektív 70-200 mm körül

Full-HD (1920x1080 pixel) vagy ultra-HD (3840x2160 pixel)

Kalandoroknak

Ha sokat túrázol, sportolsz, és ehhez passzoló gépet keresel.

Strapabíró kivitelű digitális fényképezőgép

13 megapixel felett

28-140 mm körüli

Full-HD (1920x1080 pixel)

 

 

Mi az az analóg fényképezőgép?

Bár manapság az emberek többsége digitális géppel fotóz, kínálatunkban még filmes gépek is elérhetőek. Ezek különleges típusok, az Instax típus például azonnal kézbe vehető papírképeket készít, a Lomo típusok többsége pedig valamilyen különleges analóg effektussal (például halszemoptikával) rögzít filmre, vagy egy képkockára kilenc fotót exponál. A Lomo gépek az analóg fotózás iránt érdeklődő ínyenceknek valók. 

Milyen fő típusai vannak a digitális fényképezőgépeknek?

Léteznek ultrakompakt, könnyen zsebrevágható típusok, amelyeknél tudásban és méretben eggyel nagyobb kategóriát jelentenek a kompakt (https://www.edigital.hu/foto-video-optika/fenykepezogep/kompakt-fenykepezogep-c1196) modellek. Ezek között már ultrazoom típusok is találhatóak, amelyeket nagy, akár 20-30-szoros optikai nagyításra (zoomra) alkalmas objektívvel szerelnek fel.

Míg korábban a kompakt gépek szükségszerűen olcsóbb típusokat is jelöltek, az utóbbi években a gyártók egy teljesen új kategóriát alkottak új modelljeikkel: ezek a felső kategóriás kompakt gépek, amelyek nem olcsók, viszont olyan jó minőségű optikájuk és képérzékelőjük van, hogy felveszik a versenyt a náluk nagyobb méretű, és drágább típusokkal is.

A MILC elnevezés olyan kompakt digitális fényképezőgépet jelöl, amelynek objektívjét le lehet cserélni igény szerint akár nagylátószögűre, akár nagy zoomot biztosító teleobjektívre. Ezeknek a gépeknek a váza hasonló a kompakt készülékekéhez, de míg egy tipikus kompakt gép esetében az objektív visszahúzódik a gépházba, addig egy MILC esetében fixen a helyén marad.

A legjobb minőségű képeket jellemzően a DSLR, vagyis a tükörreflexes fényképezőgépekkel lehet készíteni, a profi fotósok is ilyeneket használnak, de léteznek olcsóbb, az átlagfelhasználók igényeihez igazított típusok is, amelyeket egy átlagos célra való objektívvel együtt már százezer forint körüli összegért meg lehet venni. A régebbi DSLR-típusokkal csak fotókat lehetett készíteni, de az utóbbi időben piacra dobott modellek már videófelvételre is alkalmasak. A DSLR készülékek objektívje cserélhető, így a feladathoz illő, nagy látószöget vagy óriási zoomot biztosító optikát lehet szerelni rájuk, valamint külső vaku is csatlakoztatható hozzájuk. Mind a vaku, mind az objektívek csatlakozója gyártónként egyedi.

Külön kategóriát képeznek a víz-, por-, és ütésálló, így túrázásra is alkalmas fényképezőgépek, amelyekből kompakt és nagyobb méretű is létezik.

Mit jelent az, hogy egy fényképezőgép tükörreflexes, vagyis DSLR?  

Ezeket a gépeket azért nevezik tükörreflexesnek, mert a belsejükben 45 fokos szögben, ferdén egy tükör van elhelyezve. Erre azért van szükség, hogy ha a fotós belenéz a keresőbe, akkor az objektíven keresztül beeső fényt lássa, vagyis ugyanazt a képet, ami majd a fotóra is rákerül – ez a tükrön keresztül jut a keresőbe. Amikor a fotós exponál, ez a tükör egy rövid időre felcsapódik, hogy a fény (vagyis a látott kép) a fotós szeme helyett a képérzékelőbe juthasson. A nem tükörreflexes gépek esetén nem nézhetsz át az objektíven, hanem a hátlapi LCD-n keresztül láthatod a képet komponálás közben, vagy egy olyan keresőt építenek be, amely belül egy kis képernyőt tartalmaz. Ezekkel a megoldásokkal nehezebb a fotó komponálása, mint a DSLR-nél, ahol a tükrön keresztül közvetlenül a valóságot látod.

Hány megapixeles legyen a gép?

A digitális fényképezőgépek egyik legismertebb paramétere a bennük lévő képérzékelő felbontása. Ma már az olcsó, kompakt fényképezőgépekből 15-20 megapixeles típusok is kaphatók, a professzionális gépek között pedig már 50 megapixeles is megtalálható. Önmagában az, hogy egy fényképezőgép nagy felbontású képet készít, nem garancia a minőségre, a képminőség nagyban függ ugyanis a képérzékelő szenzor típusától és méretétől is. 

Milyen legyen a képérzékelő?

Az egyes gyártók különböző típusú és méretű képérzékelő szenzorral szerelik fel a fényképezőgépeiket. A professzionális gépeket nagyobb méretű szenzorokkal szerelik fel, amelyek jobb képminőséget biztosítanak. Privát használatra nem szükséges a profi fotóriporterek által alkalmazott gépekben található nagy képérzékelő, de például egy kompakt és egy MILC gép között érezhető lehet a képminőségbeli különbség – a MILC gépeket többnyire fejlettebb szenzorokkal szerelik fel. 

Milyen legyen az objektív?

Különböző megoldások léteznek. A kompakt digitális fényképezőgépek többségén fixen rögzítve van az objektív, míg más modelleken le lehet venni, és egy másikat felrakni a helyére. Minden gyártónak saját csatlakozója van az objektíveken, amelyek csak a saját készülékeikkel kompatibilisek. Léteznek olyan objektívek fix gyújtótávolsággal, más típusok pedig zoomot, vagyis optikai nagyítást is lehetővé tesznek. 

 

Milyen legyen az objektív fényereje (rekeszértéke)?

Az optika több fontos paramétere is sokat nyom a latba, például a fényerő: ebből derül ki, hogy az adott lencserendszeren mennyi fény tud áthatolni. Az értékét általában f/5,6 formátumban szokták megadni, és annál jobb az érték, minél kisebb a számérték, tehát például egy f/2,0-s fényerejű objektív jobb egy f/4-esnél. Előbbibe több fény juthat be, tehát kevesebb fénynél is lehet vele éles fotókat készíteni. Fontos tudni, hogy a zoomobjektívek esetén a fényerő értéke az alap nagylátószögű állásban a legnagyobb, maximális zoomolás mellett pedig kisebb. Az olcsóbb, fix objektíves kompakt gépek f/3,2 - f/6,5 közötti fényerejűek (az adatlapokon ez általában rekeszérték néven szerepel), míg egy felső kategóriás kompakt f/1,8 - f/2,8-es értéket kínál. Egy professzionális digitális tükörreflexes gépekkel használható objektíveknek sem mindegyike nagy fényerejű, ez általában a drága zoomobjektívek, illetve a fix gyújtótávolságú típusok jellemzője. Amatőr alkalmazás esetén nem okoz gondot, ha nem óriási nagy fényerejű az objektív, hiszen napközben, a tengerparton való fotózást nem befolyásolja. Viszont este már akkor is csak vakuval lehet egy ilyen géppel fotózni, amikor egy professzionális, drága felszereléssel erre még nincs szükség. 

 

Milyen zoomátfogású objektívre van szükséged?

A gyújtótávolság a zoomtartomány, vagyis a nagyítás mértékének és látószögének meghatározására használt mérőszám (hivatalosan az a távolság, amely a lencsék elhelyezkedése, és az általuk egy pontba gyűjtött fény között van). Ha egy kompakt gép adatlapján az szerepel, hogy 25-450 mm-es az objektívje, az azt a két értéket mutatja, amelyek közt a lencsék gyújtótávolsága változtatható. A 25 mm-es gyújtótávolság esetén a lencsék látószöge nagy, ha így fotózunk, a képen a lehető legtöbb ember, virág stb. lesz látható. A 450 mm-es állás 18-szoros nagyítást kínál, ilyenkor viszont a látószög csökken, kevesebb dolog fér el a képen. Ha leginkább családi fotókat készítesz, akkor 3-szoros zoom elegendő, kirándulásokhoz azonban praktikus lehet 10-30-szoros zoom is. A DSLR-gépek többségéhez alapból átlagos, 18-55 mm-es, vagyis háromszoros nagyítást biztosító objektívet adnak, a nagyobb nagyításhoz telezoom objektívet érdemes vásárolnod, például 70-200 mm-es átfogással.

Hogyan válassz vakut?

A vaku vagy villanó az egyik legfontosabb kiegészítő, ami segíti a fotóst. Az extra fényforrást nem csak este lehet használni, ügyesen használva nappali fénynél is segít kiemelni a témát. A kompakt gépek beépített minivakuval vannak felszerelve, míg a professzionálisabb típusokhoz külön lehet megvenni nagyobb teljesítményű és tudású típusokat. Minden gyártó egyedi csatlakozót alkalmaz a vaku csatlakoztatására, ezek egymással nem kompatibilisek, de a külső gyártók villanóinak kiválasztásakor is meg kell nézned, hogy az adott géptípussal (pl. Canon EOS 5D) alkalmazható-e. A nem beépített vakuk saját akkumulátorukról működnek, így használatuk nem meríti a fényképezőgépet, és extra külső akkumulátort is lehet vásárolhatsz hozzájuk.

A vakuk legfontosabb jellemzője a kulcsszám, amely a teljesítményük összehasonlítását teszi lehetővé. A kulcsszám a rekeszérték és a hatótávolság szorzata, egy 36-os kulcsszámú vakuval f4-es rekeszérték mellett 9 méterre lehet fotózni. A fényképezőgépre illeszthető típusok mellett műtermi vakuk is léteznek, melyeket állványra helyezve, távirányítással lehet elsütni, a megfelelő irányból biztosítva derítőfényt.

Milyen videós képességek kellenek egy digitális fényképezőgépbe?

A ma kapható digitális fényképezőgépek döntő többsége videórögzítésre is alkalmas. Az olcsóbb gépekkel 720p (1280*720 pixel) felbontású videót lehet felvenni, a drágábbak akár full-HD (1920*1080 pixel) felbontású, újabban pedig akár ultra-HD/4k felbontású (3840*2160 pixel) mozgóképet is rögzíteni tudnak. Fontos paraméter a videók esetén a képrögzítési ráta, vagyis az, hogy a felvétel másodpercenként hány állóképből áll össze. Az alapmodellek 30 képkocka/másodperccel dolgoznak, a nagyobb tudású típusok viszont 60 képkocka/másodperces rátát használnak, amivel a felvételen látható mozgások folyamatosabbak lesznek. Az egyszerűbb típusoknál a zoomot nem lehet használni videófelvétel közben, mások esetében pedig behallatszódhat a lencserendszert mozgató motor zaja.

Manapság is érdemes digitális fényképezőgépet vásárolnod, hiszen még a zsebméretű kamerákkal is szebb fotókat és videókat készíthetsz, mint egy okostelefonnal. A tipikus kompakt gépek közül két említésre méltó csoport van, az óriási zoomot kínáló ultrazoom típusoké (ezek kiránduláson jönnek jól), illetve a professzionális gép mellé második eszköznek szánt, profi kompakt gépek. A digitális fényképezőgépek csúcsát továbbra is a digitális tükörreflexes (DSLR) gépek jelentik, de kaphatók már olyan, kisebb méretű modellek (a MILC gépek), amelyek gépháza kisebb és könnyebb a DSLR-eknél, így nem olyan nehéz cipelni. 

Kényelmesebbé tesszük  a vásárlást