Műtermi vaku

Találatok: 20

Műtermi vakuk profiknak

A műtermi vaku felhasználási célja eltér a hagyományos vakuétól, ezért egészen más elvárásoknak kell megfelelnie. Használatakor jóval nagyobb teljesítményre van szükség, ezért a műtermi vaku nagy teljesítménye sok energiát igényel. A legtöbb műtermi eszközt úgy alakították ki, hogy a tápellátás hálózatról történjen. Ettől függetlenül olyan termékek is megvásárolhatók, amelyek akkumulátor segítségével is működnek. A műtermi vaku árak néhány tízezer forintról indulnak és elérhetik a több százezer forintot is.

A műtermi vakunak rendelkeznie kell beállító fénnyel. A beállító fény segítségével a vaku felvillantása nélkül is szimulálni tudjuk a fénybeállítás hatását. Mivel a műteremben egy fotózás akár órákon át is eltarthat, a kifejezetten ide gyártott vakunak is több órán keresztül kell működnie. Éppen ezért a műtermi felhasználásra szánt vakukban olyan alkatrészek találhatóak, amelyek jóval hosszabb élettartamúak, mint a félprofi, és a hobbi célra szánt vakuba épített alkatrészek. A tartós felhasználást szolgálják például a fémből készült csatlakozók. Több fontos szempontot érdemes figyelembe venni az eladó műtermi vaku keresésekor.

Fényerő
Célszerű olyan vakut választani, amelynek a teljesítménye potméter segítségével szabályozható.

Beállító izzó
Olyan műtermi vakut válasszunk, amelynek a beállító izzója megfelelő fényerővel rendelkezik. Ha ez a segédfény túl alacsony teljesítményű, akkor a kompozíció beállításai pontatlanok lehetnek, a rosszul felmért fényviszonyok pedig rossz minőségű képeket eredményezhetnek. A túl nagy teljesítményű segédfény pedig szintén előnytelen, mert jelentős színelváltozásokat okozhat. Természetesen előfordulhatnak olyan esetek is, amikor kis, illetve nagy teljesítményű segédfényre van szükség a műteremben.

Színhőmérséklet
A vaku által kibocsátott fény színhőmérséklete ideális esetben 5000-6000 Kelvin között legyen.

Biztonság és kényelem
Előfordulhat, hogy a nagy igénybevétel miatt túlmelegszik a műtermi vaku. Ha tudjuk, hogy a feszített munkatempónk miatt fennáll a túlhevülés veszélye, mindenképpen olyan eszközt vásároljunk, amely rendelkezik beépített túlmelegedés elleni védelemmel. A kompozíciók beállításától függően szükségünk lehet arra, hogy vakut távvezérléssel hozzuk működésbe. Természetesen olyan eszközt is választhatunk, amely rendelkezik távkioldó funkcióval. A műtermi vaku mellett természetesen további kiegészítőkre is szükség van a profi fotózáshoz. Egyes eszközök szettben is kaphatók, így egy kezdő stúdió felszerelése is könnyedén megoldható egy kisebb beruházással.