Derítőlap

Találatok: 19

Hogyan válasszunk derítőlapot?

Derítőlap használatára nem csak a profi fotósoknak van szükségük. A kezdő fotósok éppúgy nagy sikerrel kamatoztathatják egy derítőlap tulajdonságait, mint a gyakorlott fotósok, vagy éppen a hobbifotózás szerelmesei. Egy derítőlap nem csak a stúdióban jön jól, hiszen remek segítséget nyújthat kültéren és különleges fényviszonyokkal rendelkező beltéren is. A derítőlapok legnagyobb előnye, hogy használatuk a természetes fényt leszámítva nem igényel további fényforrásokat, és megvásárlásukkal kedvező áron bővíthetjük a fényképezési lehetőségeinket. Emellett a derítőlapok könnyedén összecsukhatóak, a tárolásuk nem igényel nagy helyet, kis tömegűek ezért szállításuk is egyszerű és kényelmes. Mielőtt derítőlapot vásárolunk, érdemes átgondolnunk a fotózási szokásainkat és néhány további szempontot, hogy a legmegfelelőbb megoldást választhassuk.

Derítőlap ár
A derítőlapok annak ellenére, hogy milyen sokrétűen felhasználhatóak, nem igényelnek nagy befektetést. A többfunkciós, a működéshez elektronikát nem igénylő derítőlapok ára nem éri el a tizenötezer forintot sem. Egy 110 centiméter átmérőjű derítőlapot megvásárolhatunk akár kilencezer forintos áron is.

Méret
A fotózási szokásaink meghatározzák, hogy mekkora átmérőjű derítőlapra lesz szükségünk. Minél nagyobb egy derítőlap átmérője, annál lágyabb és finomabb fényhatásokat érhetünk el. A kisebb átmérőjű derítőlapokkal pedig keményebb, élesek fények létrehozására van lehetőségünk. Derítőlapot vásárolhatunk ötven, nyolcvan, vagy akár száztíz centiméteres átmérővel is. Mivel a derítőlapok könnyedén összeállíthatóak és szállíthatóak, érdemes elgondolkodni azon, hogy több különböző méretben is vásároljunk egy-egy példányt. Ha portréfotókat készítünk a legszívesebben, a 80 centiméter átmérőjű derítőlap ideális választás, míg egész alakos fotókhoz célszerűbb nagyobb átmérőjű derítőlapot választani.

Derítőlap színe
A fotózás témája meghatározza, hogy milyen színű derítőlapra lesz szükségünk. Minden egyes szín más témához nyújtja a legmegfelelőbb támogatást. Egyes derítőlapokhoz 5 különböző színfelület jár, míg olyan is kapható, amely 7 változtatható színnel rendelkezik. Derítőlapok esetében a három alapszín a fehér, az ezüst és az arany. A fehér derítőlapok kis mennyiségű, ugyanakkor lágy tónusú fény visszaverésére a legalkalmasabbak. Az ezüst színű derítőlapok alkalmasak a lehető legtöbb fény visszaverésére. Kültéri fotózáskor, mivel a tiszta kék ég befolyásolja a fény színeit is, a színkorrekció érdekében  célszerű lehet sárga szűrővel kombinálni. Az ezüst derítőlap jó választás portréfotózáshoz, mert használatával a bőrnek előnyösebb színárnyalatot kölcsönözhetünk. Az arany színű derítőlapok segítségével megváltoztathatjuk a fény színét, és teljes alakos vagy portréfotók készítésekor olyan hatást érhetünk el, mintha napbarnított bőrű modelleket fényképeznénk. A fekete színű derítőlap elnyeli a fényt. Ezt a tulajdonságát olyan esetekben használhatjuk, amikor a kontrasztos megvilágításkor létrejövő véletlenszerű, nem kívánatos fényeket kell leárnyékolnunk.

A derítőlapok felülete a színeken túl lehet még matt, illetve fényes. A matt felületek gyengébb és kevésbé karakteres fényt adnak, mint a fényes felületek. Az “5in1” típusú derítőlapok a fehér, az ezüst és az arany színek mellett tartalmazhatnak még fekete és átlátszó színeket is. Az ilyen derítőlapokkal csendéleteket, közeli képeket, tájképeket és akár termékfotókat is készíthetünk. A “7in1” típusú derítőlapok a fenti színeken kívül tartalmaznak zöld, kék és “golver” színeket. A golver az ezüst és az arany kombinációja, amelynek segítségével meleg fényhatást érhetünk el. A golver sárgája gyengébb, mint a sima arany derítőlapnak. A többfunkciós derítőlapokat filmes és digitális fotózáshoz, valamint videózáshoz is használhatjuk.

További szempontok
Az igényeinknek és szándékainknak megfelelő fotók elkészítéséhez nem csak derítőlapra lesz szükségünk, hanem egyéb fényforrásokra is, és tartsuk szem előtt, hogy a derítőlapot is rögzítenünk kell majd vagy állvánnyal, vagy emberi segítséggel.