Teleszkóp

Találatok: 11

Amit tudni érdemes a teleszkóp kiválasztása előtt

Ma már bárki hozzájuthat elérhető áron egy csillagászati teleszkóphoz. A világegyetem és az Univerzum csodái felfedezhetőek otthon a kertből, vagy egy panellakás erkélyéről is. Ahhoz, hogy egyre jobb csillagásszá váljunk, csak a megfelelő teleszkópra van szükség.

De milyen is a megfelelő teleszkóp?
A válaszhoz tudni kell, hogy mit szeretnénk a teleszkóppal látni az éjszakai égbolton. Ha már tudjuk, mit akarunk látni, akkor egyszerűbb kiválasztani a megfelelő teleszkópot a megfelelő áron. Hogy mit milyen részletesen tudunk megnézni, azt nagyban befolyásolja a frontlencse átmérője. A Hold vizsgálatához szinte bármilyen frontátmérővel rendelkező teleszkóp elegendő, a látvány lenyűgöző. A bolygók közül a Jupiter vizsgálatához például 70-80 mm, a Marséhoz és a Szaturnuszéhoz legalább 100 mm frontátmérőjű teleszkópot érdemes választani.

A vizuális élményt befolyásolja a teleszkópok nagyítási képessége és a vizsgálat helyszíne is. Ahogy nőnek a teleszkóp árak, úgy nőnek az eszközök felbontási és nagyítási képességei is. Tartsuk szem előtt, hogy a fényszennyezés miatt a városokban sokkal rosszabb teljesítményre képes ugyanaz a teleszkóp, mint vidéken!

Már a legalacsonyabb árú csillagászati teleszkópokhoz is jár egy adatbázis, ami több ezer égi objektum adatait és képét tartalmazza. Ez megkönnyíti már az első lépéseket is a csillagvizsgálás útján. Fontos szempont, hogy az állvány mennyire stabilan tartja a teleszkópot, valamint az is, hogy mennyire egyszerű a látómezőben tartani a megfigyelt objektumot. Egyes eszközökben a fényképezőgépekéhez hasonló beépített képstabilizátor található.

A manuális keresés akár órákat is igénybe vehet, így kezdőknek és haladóknak is ajánlhatók a komputerizált vezérlésű eszközök, amelyek pillanatok alatt megtalálják az égi objektumokat. A teleszkóp megvásárlása előtt gondoljuk végig az alábbi kérdéseket:

  • Városi vagy vidéki környezetben használjuk majd többet az eszközt?
  • Csak egy helyről vizsgáljuk majd az égboltot, vagy kirándulásokra, utakra is magunkkal visszük?
  • Milyen földi és égi objektumokat, jelenségeket akarunk vizsgálni?

Választás előtt olvassuk el a termékleírásokat is!