AAA akku (40)

Összesen: 40
Rendezés

Találatok: 40

Legnépszerűbb termékeink

Mi a különbség az AA és az AAA akku között?

Az AAA akkut sokszor összekeverik az AA megjelöléssel és fordítva. Azonban a különbségek nemcsak a névben jelennek meg, hanem a méretben és a töltési kapacitásban is; a kettő közül a jelentősebb különbség a méret lesz.

Mennyire befolyásolja a töltést az AAA akku mérete?
Vásárlás előtt fontos tisztában lenni azzal, hogy az AAA akku kisebb, mint az AA. Ez azért fontos, mert az eszközeink gyakran csak egy mérettel kompatibilisek, így egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket rendeljük meg a webáruházból. Itt érdemes megjegyezni, hogy adapter segítségével elhelyezhetjük a kisebb AAA-t a nagyobb töltőben.

Az AAA akku és a nagyobb AA feszültsége 1,5 V, tehát megegyezik. Azonban a méretkülönbség befolyásolja az elektromos töltés „raktározását”. A kisebb elemekben kevesebb fizikai tároló van, így a kapacitása is csökken. Egy tipikus AA akkumulátor kapacitása 2400 mAh szokott lenni, eközben az AAA nem szokta meghaladni az 1000 mAh-t. Láthatjuk, hogy az AA több mint kétszer akkora kapacitással bír!

A használatukat illetően nincsenek előre leírt szabályok, amelyekre figyelnünk kéne. A fenti okok miatt a nagyobb energiaigényes eszközöket AA elemmel kell használni, de szerencsére ezzel a gyártó is tisztában szokott lenni, és alapból úgy alakítja ki az eszközt, hogy csak az AA kategória férjen bele. Ilyenkor ne próbáljunk meg adapterrel AAA akkut beletenni, mivel ez az üzemidőn is meg fog látszani.

Melyiket és mihez vegyük?
Az AAA általában alacsony energiafogyasztású, esetleg hordozható eszközhöz szükséges, amik kevesebb töltést igényelnek. Erre jó példa az ébresztőóra vagy a távirányító. Nem véletlen, hogy az AA elemek sokkal gyakoribbak, és több eszközben használják. Ha általánosságban nézzük, akkor minden 10 darab eladott elemből 9 darab AA lesz és csak 1 darab AAA. Ez ugyanúgy befolyásolja az árakat is. Mivel a gyártók tudják, hogy melyik fogy a jobban, így abból gyártanak le többet. Emiatt az AA olcsóbb lesz, az AAA pedig valamivel drágább.

Az újratölthető akkumulátorok töltéséhez mindig megfelelő töltőt kell használni. Szerencsére ma már olyat is választhatunk, ami mind a két méretet támogatja. Ilyenkor van benne egy apró mozgó rész, ami egy rugót használ, hogy a kisebb is tökéletesen illeszkedjen a töltőbe. Mivel az AA és az AAA elektromos jellemzői megegyeznek, így a töltőnek nem kell eltérőnek lennie.

A felhasználói vélemények azt mutatják, hogy mindig érdemes újratölthető elemet vásárolni, mivel ezzel évekre beruházunk. Ráadásul nem kell a töltők fajtája miatt aggódnunk sem, hanem használhatjuk ugyanazt AA és AAA akkuhoz is.