Fényképezőgép (94)

Összesen: 94
Rendezés

Találatok: 94

Legnépszerűbb termékeink

Fényképezőgép az örök emlékekért

Fényképezőgép vásárlása esetén az első és legfontosabb, hogy végig gondoljuk, milyen képekhez van szükségünk fényképezőgépre! Mivel a kínálat szinte kimeríthetetlen, s a gyártók egyébként is inkább célzott területekre, mind sem univerzális készülékekre specializálnak, a legfontosabb, hogy pontos döntést hozzunk!

Mit akarok fényképezni = milyen típusú fényképezőt válasszak
Elsőként azt kell meghatároznunk, milyen típusú fényképezőgépet szeretnénk. Alapvetően 4 kategóriáról beszélhetünk. Digitális fronton a kompakt, a bridge, és a tükörreflexes készülékekről, illetve az analóg gépekről.
A kompakt fényképezőgépek hétköznapi fotózáshoz a legalkalmasabbak. Automata módon kívül, néhány manuális beállítási lehetőséggel szolgálnak, szülinapon, nyaraláson nagyszerűen megörökíthetjük velük az emlékeket. A Bridge vagy más néven ultrazoom kamerák átmenetet képeznek a kompakt és a tükörreflexes fényképezőgépek között. Felhasználási területük széles, legnagyobb előnyök, hogy órási zoom átfogással rendelkeznek.

Egy tükörreflexes fényképezőgép jó kezekben, megfelelő eszközökkel, a kategória csúcsát képviseli. Kiváló képminőség jellemzi, tulajdonképpen bármire használhatjuk. Igaz a hibátlan képminőségért borsos árat kell fizetnünk.
Az analóg, filmes fényképezőgépek a régi kor vívmányai, hosszú előéletük azonban tudással és minőséggel szolgál. Bár műszakilag és funkció felszereltségben alul maradnak, felbontásban a legjobb, legdrágább digitális fényképezőgép sem érhet egy analóg közelébe.

Hasznos tulajdonságok és végtelen funkciótárház
Ha sikerült eldöntenünk, hogy melyik típus mellett tesszük le a voksunkat, a következő lépés, hogy áttekintsük a gép funkcióit. A jó végeredmény érdekében, mindenképp szánjunk időt az objektív tanulmányozására! Választhatunk beépített vagy cserélhető objektívek, ezen belül fix gyújtótávolságú és zoom objektívek közül. Utóbbi hasznosabbnak tűnhet, minőségileg mégis a fix készülékek  teljesítenek jobban. Ha már zoom, nagyon fontos, hogy optikai vagy digitális zoom. A digitális zoom szoftveresen nagyít a képelemekre, így minőségromlást okoz. Az optikai zoom ezzel szemben valós nagyítást végez, így szebb képeket eredményez.
 
A pontos élesség érdekében azt sem árt kideríteni, hogy auto vagy manuális fókusszal rendelkezik a gép. A legtöbb készülék szerencsére mindkét lehetőséget felkínálja. A manuális módszer, mint a legtöbb esetben, itt is jobb eredménnyel szolgál. Jó, ha a fényképezőgépen van képstabilizátor. A funkció kiküszöböli a kézremegésből adódó bemozdulásokat.

Illetve nem árt, ha tudjuk állítani, az ISO értéket, és a fehér egyensúlyt, a blende-t, és a záridőt. Extraként kaphatunk szűrőket is. Ezek szinte minden fényképezőgépnél rendelkezésre állnak. Használatukkal különleges, művészi hatást érhetünk el.

A felbontás és a minőség viszonya
Sokan választanak fényképezőgépet felbontásuk alapján, a magas pixelszám azonban nem egyenlő jobb minőséggel. A szebb eredmény reményében a laikusok gyakran adnak ki több pénzt a sokpixeles készülékekre, ez azonban súlyos hiba. Hobbi vagy élmény fotózáshoz bőven elég egy 10 -15 megapixeles készülék is. A professzionális, nyomtatásra szánt képek ugyan már valóban megkövetelik a nagyobb felbontást, de itt sem kell a végletekig mennünk.

A digitális fényképezőgép legismertebb mutatója a képérzékelő felbontása, amit a gyártók megapixelben tüntetnek fel. A digitális készülékek elterjedését követő években a gyártók mindent megtettek annak érdekében, hogy ezt az értéket minél inkább növeljék, de tudni kell, hogy a nagy felbontású fénykép önmagában nem garantálja a minőséget. A képérzékelő felbontása mellett nagyon fontos szerepet játszik a szenzor típusa és mérete is. Ezek megítélése azonban elmélyülést vagy jártasságot követel meg, így a felhasználók jellemzően a könnyebben összehasonlítható felbontást kezelik elsődleges szempontként.

A gyártók különböző típusú képérzékelő szenzorokat alkalmaznak, amelyek különböző méretűek lehetnek. Sőt, a gyártók általában törekszenek arra, hogy a különböző készülékeik esetében más-más szenzorokat alkalmazzanak, így szélesebb kínálatot biztosítva a vásárlóik számára. A nagyobb mérettel rendelkező képérzékelő szenzorok jobb képminőséget szavatolnak, ez azonban a fényképezőgép árában is megmutatkozik. Habár a nagyméretű szenzorok használata elsősorban a fejlettebb fényképezőgép típusokra jellemző, komoly eltérés lehet a különböző gyártók különböző termékei között. 

A fényképezőgép és a vaku
A vaku a fényképezőgép hasznos kiegészítője, ami képes kiváló fényviszonyokat biztosítani szűrt fény esetén is. A vakut nem csak este vagy rossz fényviszonyok esetén használhatjuk sikeresen, hanem ügyesen használva nappali körülmények közepette is. A vaku egy kompakt fényképezőgép esetén beépített lámpákat jelent, a professzionális típusok esetén viszont nagyobb teljesítményű önálló vakukat használhatunk. A külső vakuk saját akkumulátorral vagy elemmel rendelkeznek, így nem merítik a fényképezőgép elemeit. 

Természetesen a vakuk is rendelkeznek olyan mutatóval, ami leírja a kapacitásukat, illetve a teljesítményüket. Ez az úgynevezett kulcsszám, ami a rekeszérték és a hatótávolság szorzatából keletkezik. Ha olyan vakut keresünk, amivel 4-es rekeszérték mellett 8 méterre szeretnénk „elfényképezni”, az esetben 32-es kulcsszámú vakura van szükségünk.

Fényképezés drónnal is
A technika világában minden változik, nem kivétel ez alól a fényképezés sem; nem csupán maguk a fényképezőgépek változnak, hanem az alkalmazott módszerek és megoldások is. Egyre többen fedezik fel a légifotók varázsát. Ehhez ma már csupán egy jó minőségű kamerával szerelt drónra van szükség. Persze el kell mondani, hogy a hagyományos és a drónos fényképezés más-más tapasztalatot kíván, de akik jártasak a hagyományos gépek világában, a drónos fényképezést is könnyen elsajátíthatják. Habár olyan nehézségekkel kell megküzdeni, mint a drón ingadozása szeles időben, némi türelemmel és a záridő megfelelő megválasztásával a modern drónos kamerák ma már kiváló minőségű képeket képesek készíteni akár éjszaka is.

Az Extreme Digital széles körben kínál fényképezőgépeket, csak a legnagyobbakat említve, a Canon fényképezőgép, Fuji finepix, Nikon fényképezőgép, analóg és DSLR készülékek, mindent megtalálsz, még kaland és vízálló fényképezőgép is akad.