Kompakt fényképezőgép (61)

Összesen: 61
Rendezés

Találatok: 61

Legnépszerűbb termékeink

Amit a kompakt fényképezőgépről tudni érdemes

A kompakt fényképezőgépek kínálata hatalmas. A néhány tízezer forintos, belépő szintű modellektől kezdve a több százezer forint értékű, professzionális felhasználásra szánt gépekig számtalan eszköz közül választhatunk. Amikor kompakt fényképezőgépet akarunk vásárolni, a döntésünket nem csak a felhasználási igényeink határozzák meg, hanem a gépek ára is. A következő szempont, hogy a beállítási lehetőségek mekkora szabadságot biztosítanak. Minél komplexebb fényképeket akarunk készíteni, és minél többet tudunk a fotózásról, annál több beállítási lehetőségre lesz szükségünk.

Zoom, zoom, zoom
Az optikai zoom a fényképezés előtt állítható közelítésre utal, a digitális zoom az elkészült kép nagyítási lehetőségét biztosítja. Minél nagyobb ez a szám, annál kisebb részleteket nézhetünk meg az elkészült fotón. A fénykép minőségét természetesen nem csak a zoom és a megapixelek befolyásolják, hanem a fényképezőgép szoftvere, és a lencse minősége is.

Kijelző
Amellett, hogy a kijelzőn láthatjuk az elkészíteni kívánt képet, hasznos, ha olyan gépet választunk, amelynek a kijelzője kihajtható és elforgatható. Nem csak a divatos szelfik miatt, hanem azért is mert előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor úgy kell tartanunk a fényképezőgépet, hogy csak kihajtott, elforgatott kijelzővel lehetséges a fotó elkészítése.

Effektek, funkciók, hatások
A kijelzőn láthatjuk, hogy milyen képi profilt ajánl a gép a kép készítéséhez, amennyiben automata módra állítottuk, de manuális beállítási lehetőség esetén kiválaszthatjuk a kép elkészítéséhez leginkább illő megjelenítési módot. A kompakt fényképezőgépek rengeteg előre beállított kép és jelenetfelismerési profillal rendelkeznek. Ilyen funkció például a csukott szem érzékelés, az arcfelismerés, és a vörös szem hatás csökkentése automatikusan. Már százezer forint alatt is elérhető olyan kompakt fényképezőgép, amely a rossz fényviszonyokat szoftveresen ellensúlyozza, így olyan képet készíthetünk vele, mintha kiválóan megvilágított területen fényképeznénk.

Videós képességek
A belépő szintű kompakt fényképezőgépek is alkalmasak videók rögzítésére HD vagy FULL HD minőségben. A komolyabb kompakt fényképezőgépek videóalkotás terén olykor versenyre kelhetnek egy-egy kézi kamerával. Nem csak a felbontás befolyásolja a minőséget, hanem a másodpercenként rögzített képkockák száma is. Ezt az értéket fps-sel jelölik. A 25-30 fps képességű kompakt fényképezőgépek kiválóan élvezhető minőségű videók elkészítésére alkalmasak.

További szempontok
Minél több képet készítünk, annál nagyobb tárhelyre lesz szükség. Hasznos, ha a gép rendelkezik saját memóriával. A bővítésnél vegyük figyelembe, hogy milyen sebességű memóriakártyákat támogat a gép. A GPS- szel rendelkező eszközök segítségével a képek elláthatók pontos földrajzi koordinátákkal, a fém készülékházas fényképezőgépek pedig kevésbé sérülnek, mint a műanyag borítású társaik.

Némi rutinnal a hátunk mögött egy jobb képességekkel rendelkező kompakt fényképezőgép ideális választásnak bizonyulhat. Ha megszoktuk a kompakt gépeket, de szeretnénk előrelépni, nem kell feltétlenül más típust választanunk. Jó döntésnek bizonyulhat az is, ha a kompakt megoldások közül választunk komolyabb felszereltségi szinttel rendelkező készüléket. Egy ilyen fényképezőgép akkor válik igazán eredményessé a kezünkben, ha már rendelkezünk kellő rutinnal, tisztában vagyunk az ISO érték, a záridő és a rekesz fogalmával. A kompakt készülékek között találunk olyan gépet, ami szuperzoom tulajdonsággal rendelkezik. Az ilyen fényképezőgépek legerősebb tulajdonsága maga a zoom képesség, vagyis lenyűgöző minőségben képesek közelebb hozni hozzánk a távoli dolgokat. 

A kompakt fényképezőgépek kiváló árban kaphatók, illetve rendkívül magas az ár-érték arányuk. Mindezt rendkívül kényelmes méretben kaphatjuk meg, ennek köszönhetően a fényképezőgépet kis túlzással akár a zsebünkben is hordhatjuk. A méret természetesen nem csak előnyként, hanem hátrányként is megjelenik a kompakt fényképezőgépek esetében. Mivel a vakujuk és érzékelőjük apró, így ideális fényviszonyokra van szükség a tökéletes képek elkészítéséhez. Az ultrazoom gépek a másik problémára jelentenek megoldást, ilyen gépet pedig abban az esetben érdemes vásárolnunk, ha előszeretettel fotózunk távolra. Különösen jó szolgálatot tesz egy ultrazoom gép, ha sokat fotózunk távolra. Az Extreme Digital kínálatában biztosan megtalálhatjuk azt a kompakt fényképezőgépet, ami ideális választás lehet számunkra.