Fotópapír (21)

Összesen: 21
Rendezés

Találatok: 21

Legnépszerűbb termékeink

Fotópapírok

A fényképek nyomtatásához többnyire tintasugaras, azaz inkjet nyomtatási technikát alkalmaznak. Ezt az eljárást használják a copy központokban és otthoni körülmények közötti is tintasugaras nyomtatóval tudjuk a kívánt fotókat kinyomtatni. Hogy a megfelelő minőséget el tudjuk érni, természetesen nem közönséges papírt kell használnunk erre a célra, hanem fotópapírt. Ez abban különbözik a hagyományos nyomtatásra hasznát papírtól, hogy emulzióval, különleges felületi réteggel van ellátva, amely befogadja a tintát. Ha fotópapírra nyomtatjuk fotóinkat, akkor a fényképünk jó minőségű lesz, éles, a színek nem lesznek elmosódva, és a színek sem fakulnak.  

Fotópapír segítségével otthoni körülmények között is tudunk professzionális megjelenésű és tapintású fényképeket nyomtatni. Az ilyen típusú papír használata azonnal száradó, elkenődésmentes fényképet eredményez. Az így készített fotók pontos színhűséggel és részletgazdagsággal rendelkeznek. Igényünk szerint válogathatunk a matt és fényes fotópapírok között.

Fényes vagy matt fotópapírt válasszunk?
Fényképeink nyomtatásához választhatunk különböző felületű, szerkezetű és alapanyagú fotópapírt. A fényes felületű papírra nyomtatott fényképek nagyon vonzóak, és szinte meg is egyeznek a hagyományos fotók kinézetével. E típus hátránya, hogy az ujjlenyomatok, a fényképek nézegetése következtében, látszani fognak a fotókon, és a felületén is maradhatnak.

A matt felületű fotópapír, az előző típussal szemben, jobb kontrasztot és élénkebb, élesebb színeket eredményez. Ez a típus tartósabb is, hiszen nem árt neki a fény, a napsugárzás, nem fakul ki. Ezért matt papírra azokat az emlékeket érdemes nyomtatni, amelyeket be szeretnénk kereteztetni és falra akasztani vagy kitenni a polcra. Ez remek megoldás, hiszen időtálló. Léteznek finomszemcsés szaténos felületű papírok is, ezek elegánsabb hatást kölcsönöznek képeinknek.

Magasabb grammsúly, jobb képminőség?
Fotópapír vásárlásakor figyeljünk oda a grammsúlyra is. A magasabb grammsúllyal rendelkező papírok jobb képminőséget eredményeznek. Vagyis, minél nagyobb a fotópapír ezen értéke, annál jobb képminőséget garantál. Ez abban mutatkozik meg, hogy a magas grammsúlyú papírok erősek, hiszen nyomtatás után nem hajlanak fel. Azt lehet mondani, hogy a kiváló grammsúly  200 – 350 g/m2  között van. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az ennél kisebb grammsúlyú papírok rosszak, csak ezeknek a tintát felszívó rétege valamivel alacsonyabb. Ezek tökéletesen megfelelnek névjegykártyák, promóciós anyagok és hasonló típusú nyomtatványok elkészítésére.

Azonban nagyon fontos vásárlás előtt azt is leellenőrizi, hogy a nyomtató milyen grammsúlyú papírral, valamint mi az a legmagasabb érték, amellyel a készülék dolgozni tud. Ez a szám általában a 200 – 300 g/m2 között mozog. Ha nem megfelelő típust vásárolunk, akkor nyomtatás közben problémák léphetnek föl a papír adagolásánál.