Memóriakártya (109)

Összesen: 109
Rendezés

Találatok: 109

Legnépszerűbb termékeink

Memóriakártyák

Az elektronikai eszközök világában élünk. El sem tudjuk képzelni életünket nélkülük, beleszőtték magukat a hétköznapjainkba is. Telefonokat, táblagépeket, videókamerákat, fényképezőgépeket használunk, melyek létezésünk szerves részét képezik. Ezek adatokat, életünk bizonyos darabjait örökítik, őrzik meg. Hogy ezeket megfelelően tárolni is tudjuk, tárolóeszközökre, memóriakártyákra van szükségünk. Manapság ezeket már nagyon kis méretben tudjuk megvásárolni, de ennek ellenére mégis nagy mennyiségű adat tárolására alkalmasak. Használatuk igen egyszerű.

Legtöbb elektronikai készülékünk működése szinte elképzelhetetlen ilyen eszközök nélkül, hiszen elsődleges vagy másodlagos mentési helyként nyújtanak megoldást a memóriakártyák.  Fontos azonban tudnunk, hogy az eszközök csak egy adott memóriakártya típus használatára alkalmasak.

Mire figyeljünk, amikor memóriakártyát vásárolunk?
Amikor ilyen tárolóeszközt keresünk adatainknak, fontos figyelembe venni néhány fontos szempontot. Az egyik ilyen a memóriakártya sebessége. Ez fel van tüntetve a kártya felületén. Mindig páros számmal jelölik. Ez az eszköz írási és olvasási sebességét takarja  Mb/másodpercben.  Minél nagyobb ez az érték, annál gyorsabb a memóriakártya sebessége. A gyors adatátvitelre akkor kerül csak sor, ha az eszköz, amiben használatra kerül, is támogatja az adott sebességet.

Az előbb feltüntetett szempont mellett nagyon fontos még a kártya tárhelyének mérete is. Azonban szem előtt kell tartanunk a készülék paramétereit is, amiben a kártyát használni fogjuk. A gyártó feltünteti azokat az adatokat, amelyek alapján megfelelő tárhelyű  memóriakártyát tudunk választani. Ez fontos, mert a megadott értékhatár felett a kártyánk a készülékben nem fog működni. A kártya mérete általában nagy méretben van feltüntetve annak felületén.

A memóriakártya címkéin fel van tüntetve annak típusa is. Ez jelzi, hogy a kártya SD, SDHC vagy SDXC típusú. A kártyán a római számmal jelölt I-es vagy II-es az UHS buszsebességet jelzi.

Az SD sebességosztály is általában ott szerepel a memóriakártyán. Az összes SD-kártyát 10-ig kell besorolni. Ez a szám garantálja a minimum szekvenciális írási sebességet. Ha ez a szám 10-es, akkor a minimum írási sebesség 10MB/ sec.

A memóriakártyák mérete
Amikor memóriakártyát vásárolunk, oda kell figyelnünk a megfelelő méret kiválasztására is. Léteznek szabványos SD-kártyák, Mini SD-kártyák, valamint Micro SD-kártyák.

Manapság eredeti SD-kártyákat nem tudunk vásárolni, mert ezek legfeljebb 2 GB adatot tudtak tárolni. A szabvány pozitív oldala az volt, hogy a kártya lehetővé tette a fizikai méret megőrzését, de magasabb kapacitású és sebességű új generációs SD-kártyák megalkotását. Az előzőt az SDHC és az SDXC kártyák váltották fel.

A Micro SD-kártyák, ahogy a nevük is mondja, kisebb méretűek, mint az SD kártyák. Azért alkották meg őket, mert az előzőek mérete túl nagy volt, így mobiltelefonokhoz nem tudták őket használni. Ezek hamar népszerűek lettek a hordozható elektronikai készülékek körében.

Memóriakártya-márkák
Manapság számos márkával találkozunk, ha memóriakártyát szándékozunk vásárolni. A legnagyobb márkák a következők: SanDisk, Sony, Samsung, Transcend, Kingston, PNY Technologies, Toshiba, Verbatim és ADATA. Mindig olyan márkákkal működjünk együtt, amelyek már bizonyították alkalmasságukat, amelyek még nem okoztak számunkra csalódást.