Objektív (160)

Összesen: 160
Rendezés

Találatok: 160

Legnépszerűbb termékeink

Objektív a fényképezőgép szeme és szíve

Nyaralás, ünnepségek, megörökíteni való mókás, vagy megható pillantok… fotózni mindenki szeret. Nem kell ahhoz profinak lenni, hogy lőjünk pár képet. Akár hivatásos fényképész, vagy akár hobbi fotós vagy, ha jó minőségű képeket szeretnél, szükséged van egy jó gépre. A jó gép pedig két fő elemből tevődik össze, ezek a váz és az objektív. A váz, mint ahogy a legtöbben asszociálnak, maga a fényképezőgép, az objektív pedig a készülék szeme, lelke. S hogy az elkészült képek, milyen minőségűek lesznek, az főkén az objektív adottságain múlik.

Rengetegféle objektív létezik. A bőség zavarában a pontos választás igazi kihívás. Ha meg akarod könnyíteni az objektív választást, a legegyszerűbb, ha meghatározod, milyen célra keresel eszközt, vagyis pontosan mit szeretnél fényképezni. Persze joggal merül fel mindenkiben, hogy mi van akkor, ha több témában is érdekelt vagy. Ebben az esetben ajánlott több objektívet vásárolni, de akkor sem kell kétségbe esned, ha ezt anyagi helyzetet nem engedi, hiszen szerencsére sok az átfedés, egy bizonyos objektív több fotótípushoz is alkalmas, így a felhasználási terület konkrét meghatározása csak általánosításként értetődők.

Objektív típusok
Ahhoz, hogy eldöntsd milyen területre, milyen objektívre van szükséged először ismerkedj meg azok fajtáival közelebbről!
Első körben fix és zoom objektívekről beszélhetünk. A fix objektívek gyújtótávolsága nem változtatható. Előnyük, hogy nagyobb fényértékkel dolgoznak, pontos, éles képek készíthetők velük. A zoom objektívek gyújtótávolsága ezzel szemben állítható. Ezekkel ráközelíthetsz a képre, így helyváltoztatás nélkül változtathatsz a képkivágáson. Bár ez típus praktikusabb, képminőséget illetően egy fix objektív sokkal jobb eredménnyel szolgál, mint egy zoom objektív. Ezen kívül a látószög osztja több fajtára az objektíveket. Minél kisebb a gyújtótávolság, annál nagyobb a látószög. Általános célra az úgynevezett alap objektívek a legalkalmasabbak, melyek 50 mm körüli gyújtótávolsággal rendelkeznek, így látószögük az emberi szem által látott képpel egyezik meg.

Ha csak hallomásból is, de mindenki ismeri a Teleobjektívet. Ezek a 60 mm-es gyújtótávolság feletti tárgylencsék. Leginkább a téma közelebb hozására alkalmasak. Több fajtája is van. A 60-80 mm-esek gyenge, a 80-200 mm közöttiek közepes, a 300 mm felettiek pedig erős teleobjektívek. A nagylátószögű objektív ahogy neve is mutatja, nagy látószöget biztosít. Nagy területet, tájképet fotózhatsz vele. Amennyiben ezt a típust választod, ügyelj rá, hogy kiküszöbölje az esetlege képtorzulásokat. A Halszem objektív kivételesen nagy, 180 fokos látószeget biztosít. Ezzel különleges képi hatásokat érhetsz el. Végül de nem utolsósorban pedig ott vannak a Makro objektívek, melyek az apró részletekhez lettek optimalizálva.

Felhasználási terület
A fentiek függvényében lássuk tehát, hogy mely területre, melyik objektív a legalkalmasabb. A porté fotózás, bár elég hivatalosan hangzik, a legtöbben azonnal ezzel kezdnek, ha fényképező kerül a kezükbe, a gyereke, rokonok, barátok fotózgatásával. Erre a célra az alap és teleobjektívek a legmegfelelőbbek. Ha pedig ezt egy tág rekeszbeállítással kombinálod, a háttér elmosásával igazán szép eredményt érhetsz el.

Tájkép vagy természetfotózáshoz egy zoom objektívre lesz szükséged, előfordulhat ugyanis, hogy nem lesz lehetőséget közelebb merészkedni a kép tárgyához. Ezen belül, hogy a bámulatos látvány, minél több elmét a fényképen tudhasd, jó, ha nagylátószögű objektívet vásárolsz. Ha pedig igazán bele akarsz merülni a részletekbe, és apróságokat fotóznál, vagy közeli képeket készítenél, makró objektívre lesz szükséged.

Mi lehet még fontos?
Objektív vásárlás estén figyelj rá, hogy milyen az objektív foglalat! Általában minden gyártó más foglalatot használ, ezért ha lehet ne keverd az objektív és váz márkait. Persze szükséges esetben adapterekkel ez a probléma is megoldható, de ez plusz költségeket, s felesleg kellemetlenségeket okozhat. Ezen kívül dönthetsz még a blende állíthatóságáról. A Változó blende esetén a zoomoláskor a rekesz is változik.

Fix blende esetében pedig minden zoomértékez ugyanaz a blende érték társul. Bár a fix típus kategóriákkal jobb minőséggel szolgál, ezért igen borsos árat kell fizetni, sok esetben pedig nem is szükséges. Egy ügyes hobbifotós változó blendés objektívvel is elboldogul.

Az Extreme Digital rengeteg objektívet kínál. Canon, Nikon, fix vagy zoom objektív, nagy látószöggel vagy kisebb gyújtótávolsággal… minden igényre találsz alternatívát. Ragadd meg a pillanatot!