Drón (15)

Összesen: 15
Rendezés

Találatok: 15

Legnépszerűbb termékeink

Minden, amit drón vásárlás előtt tudni érdemes

Az ég meghódítása évszázadok óta foglalkoztatja az embereket. A kezdetleges repülőszerkezeteket az elmúlt száz évben felváltották a több száz utas szállítására alkalmas repülőgépek és a kiválóan manőverezhető helikopterek. A repülés új távlatait a néhány éve megjelenő drónok nyitották meg. Korábban is lehetett kapni irányítható repülőgép és helikoptermodelleket, azonban ezek inkább hobbi célokra voltak alkalmasak. A drónok a jövőben kiemelten fontos szerepet kaphatnak a csomagszállításban, eltűnt emberek és állatok felkutatásában, a vadvédelemben, a filmiparban, és nagyobb területek felügyeletében. Természetesen továbbra is vásárolhatunk drónt hobbi célra is. A drónok kínálata egyre nagyobb, ezért nehéznek tűnhet a választás. A megfelelő drón megvásárlása előtt érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat.

A drón ára
Egy belépő szintű, hobbi célokra alkalmas négyrotoros drónt már 20.000 forint körüli áron is megvásárolhatunk. Ezen az áron 6-10 perces üzemidőt, 15 méteres hatótávot, okostelefonos csatlakozási lehetőséget és egy éves garanciát érhetünk el. A komolyabb tudással, nagyobb üzemidővel, nagyobb hatótávolsággal, kamerával és több kiegészítővel rendelkező drónok ára 130.000- 390.000 forint között alakulhat.

A drón maximális hatótávolsága
Drónokat vásárolhatunk, 50, 300, és akár 2000 méteres hatótávval is. A nagy hatótávolságot egyes modelleknél a drón és a vezérlő közötti WiFi kapcsolat segítségével érhetjük el. Ha csak otthoni körülmények között szeretnénk a drónt használni, elegendő egy kisebb hatótávolságú szerkezet megvásárlása is. Amennyiben beltéri használatra keresünk drónt, olyan eszközt vásároljunk, amelynek termékleírásában szerepel a beltéri funkció is, mert a szobákban történő használathoz speciális intézkedések szükségesek! A beltéri használathoz a gyártók rotorvédőket mellékelnek.

Kamera felbontás, videófelvételek minősége
A drónokon a kamera nem csak a manőverezést segíti, hanem lenyűgöző vizuális élményt is nyújt, emellett fényképeket és videofelvételeket is készíthetünk. Az utóbbi években jelentős fejlődésen ment át a hétköznapi felhasználóknak szánt képkészítők minősége is, így a fullHD felbontás ma már teljesen hagyományosnak mondható. Már ez 1020 pixeles fullHD felbontásban is gyönyörű és részletgazdag felvételeket készíthetünk, de a 2,7K és 4K felbontású felvételek olyan lenyűgöző látványt nyújthatnak, amiről korábban csak álmodtunk. Amikor a drón a levegőben repül a mozgás remegtetheti a kamerát, ezért a gyártók általában háromtengelyes megoldásokat nyújtanak, hogy rázkódásmentes felvételeket készíthessünk. Olyan drónt is vásárolhatunk, amely halszemoptikával rendelkezik. A halszemoptika előnye, hogy akár 180 fokos látószögben is készíthetünk felvételeket, így bizonyos esetekben kevesebb manőverezésre lehet szükségünk. Fontos kérdés, hogy a kamera milyen adathordozóra rögzíti a felvételeket. Egyes drónok akár 8 Gb saját belső memóriával rendelkeznek, míg más eszközök lehetővé teszik, hogy az általuk továbbított képet okostelefonon rögzítsük.

Repülési idő- az akkumulátor üzemideje
Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen hosszú ideig tarthatjuk a drónt a levegőben. A repülési időt és az akkumulátor-merülés gyorsaságát jelentősen befolyásolja a drón használati módja, a széllökések ereje, a rádiós kapcsolat az okostelefonnal vagy irányítópanellel. A drónok repülési ideje 10-33 perc lehet, attól függően, hogy milyen modellt vásárolunk. A repülési időnél érdemes azonban figyelembe venni, hogy a drónnak a felszálláshoz és a leszálláshoz is szüksége van időre. Amikor az akkumulátor töltöttsége 30-35 százalékra csökken, erősen ajánlott megkezdeni a leszállást, vagy a visszatérést. Fontos az akkumulátorok karbantartása is. A drón tárolásához 50 százalékos akkumulátor töltöttség ajánlott.

Vezérlés
A drónokat okostelefonnal, táblagéppel, illetve kontrollerrel irányíthatjuk. Amikor okostelefont vagy táblagépet használunk, a drón által közvetített képet láthatjuk a telefon, táblagép kijelzőjén. A kontroller előnye, hogy kényelmesebb és precízebb kezelést tesz lehetővé. Egyes modelleket kombinálva is irányíthatunk, ha a kontrollert és a táblagépet összekötjük. A vezérlést a gyártók okos eszközökre letölthető programokkal teszik könnyebbé.

Biztonsági funkciók
Nem csak beltérben kell gondoskodnunk a rotorok védelméről. Ha rendszeresen nagy távolságra küldjük majd a drónt, érdemes az automatikus visszatérés funkcióval rendelkező eszközöket választani. Egyes modellek automatikusan visszatérnek az indulási pontra amikor az akkumulátor merülését érzékelik, vagy elveszítik a jelet az irányítóval. A visszatérést a beépített GPS teszi lehetővé. Más drónok pedig az vészhelyzeti funkció segítségével automatikusan leállítják a rotorokat, és biztonságban leteszik az eszközt, ha valami veszélyezteti a biztonságukat.

További szempontok
Ha a videók megvágását egyszerűen akarjuk elvégezni, választhatunk olyan drónt, amelyhez egyszerű vágóprogram is jár. Az eszköz súlya is fontos szempont lehet, néhány száz grammos, és másfél kilogrammos drónt is vásárolhatunk. Érdemes lehet megnézni, hogy milyen emelkedési, süllyedési és repülési sebességre képes a kiválasztott eszköz, és ha fontos a megjelenés, valamint a szín, választhatunk élénk színekben pompázó drónt is.