Távcső, teleszkóp (88)

Összesen: 88
Rendezés

Találatok: 88

Legnépszerűbb termékeink

Láss nagyobb távlatokba távcső segítségével!

A csillagok misztikus világa, vagy a természet titokzatos, elemei önmagában is könnyedén rabul ejtik az embert. Képzeld ez, ha mindezt, bolygókat, távoli galaxisokat, vagy épp gyönyörű, rejtőzködő madarakat testközelből szemlélheted anélkül, hogy megzavarnád intim szférájukat. Ehhez nincs szükség másra, mint egy jól megválasztott távcsőre, s némi türelemre.

Távcső vagy teleszkóp?
A piacon rengeteg távcső található. Különböző típusok, azoknak is alfajai, más-más gyártótól, eltérő tulajdonságokkal. Ahhoz, hogy a végtelennek tűnő kínálatból megfelelően tudj választani, első sorban pontos céljaidat kell meghatároznod. Más eszköz igényel például a csillagászat és a madarászás. Ahhoz tehát, hogy pontosan válassz gondold végig az alábbi néhány szempontot!

Távcső típusok
Távcső vagy teleszkóp vásárlás során elsőként azt kell eldöntenünk, pontosan milyen fajta készülékre van szükségünk. Alapvetően három típust különböztethetünk meg, ezek a binokuláris távcsövek, a spektívek, és a teleszkópok. Az első nem más, mint a legtöbbünk által ismert látcsövek, kézi távcsövek. Mobilisak, használatuk egyszerű. Általában kirándulásnál, természet megfigyelésnél használatosak, de nagyobb változataik csillagászati célra is alkalmasok. A spektív távcsövek szintén inkább földi célokra szánt eszközük. Ezek is könnyen használhat, kisebb súlyú és méretű darabok, abban különböznek binokuláris társaiktól, hogy ezek csak egy okulárral rendelkeznek, mindazonáltal hatékonyabb a nagyítási képességük.

A harmadik kategória pedig a csillagászati távcsöveké. Ezek nagyobb, súlyosabb szerkezetek, használatukhoz rendszerint állvány szükséges. Nagyító képességük általában jóval nagyobb, mint az előző kettőnek, de akadnak olcsóbb, kisebb nagyítású teleszkópok is.

Hányszoros nagyításra képes?
A következő szempont pedig a már fent is emlegetett nagyítás. Ez cél szempontból fontos ugyan, de essünk abba a hibába, hogy a lehető legnagyobb nagyítást hajszoljuk! Főleg mivel a nagyítási képesség növekedésével egyenes arányosságban növekszik a távcső ár is. Bár léteznek akár 600x-os nagyítással rendelkező teleszkópok, egy 15 cm-es távcső 78x-os nagyítással például már mindent megmutat, amit látni szeretnék. Az ennél nagyobb számokkal büszkélkedő készüléket, csak még jobban felnagyítják a már meglévő részleteket. Persze ennél a kérdésnél is vissza kell térnünk az alapokoz és azt figyelembe venni, hogy mihez keresünk távcsövet, illetve milyen fajtát szeretnénk. Mindegyik típusnak vannak korlátai, a binokuláris vagy kereső távcső például a kéz remegését is felnagyítja, a spektívek távolnézésébe a légköri turbulenciák zavarhatnak be, csillagászati távcső esetén pedig, a túlzott mértékű nagyítás a képélesség rovására mehet.

Méret és hordozhatóság
Lényeges tulajdonság lehet még a távcső mértete is. Itt nem a szintén nagyon fontos lencse átmérőről van szó, hanem maga a készülék mérteiről, súlyáról. Sokak kedvét szegi például az égbolt fürkészésében egy robusztus teleszkóp, mely csak autóval szállítható. Nyilván egy nagyobb távcső jobb eredménnyel képes szolgálni, ha azonban rendszeresen szeretnénk használni, jobb ha egyszerűbben mozgatható készüléket választunk.

Távcső kiegészítők
Végül körülnézhetünk a kiegészítők között. Ha például fotózni is szeretnénk, akkor válasszunk fényképező adaptert, nagyon fontos egy jó állvány kiválasztása, és természetesen nagyobb nagyítást lehetővé tévő, okulárok, lencsék vásárlása is elengedhetetlenné válik előbb utóbb.

Az Extreme Digital webáruházban Nikon távcső, Zeiss céltávcső, éjjellátó távcső és megannyi csillagászati távcső eladó, melyek között biztosan megtalálod az igényeidhez legközelebb álló készüléket.