Alkategóriák

Műtermi vaku (3)

Műtermi vaku (3)

Összesen: 3
Rendezés

Találatok: 3

Legnépszerűbb termékeink

Műtermi vakuk profiknak

A műtermi vaku felhasználási célja eltér a hagyományos vakuétól, ezért egészen más elvárásoknak kell megfelelnie. Használatakor jóval nagyobb teljesítményre van szükség, ezért a műtermi vaku nagy teljesítménye sok energiát igényel. A legtöbb műtermi eszközt úgy alakították ki, hogy a tápellátás hálózatról történjen. Ettől függetlenül olyan termékek is megvásárolhatók, amelyek akkumulátor segítségével is működnek. A műtermi vaku árak néhány tízezer forintról indulnak és elérhetik a több százezer forintot is.

A műtermi vakunak rendelkeznie kell beállító fénnyel. A beállító fény segítségével a vaku felvillantása nélkül is szimulálni tudjuk a fénybeállítás hatását. Mivel a műteremben egy fotózás akár órákon át is eltarthat, a kifejezetten ide gyártott vakunak is több órán keresztül kell működnie. Éppen ezért a műtermi felhasználásra szánt vakukban olyan alkatrészek találhatóak, amelyek jóval hosszabb élettartamúak, mint a félprofi, és a hobbi célra szánt vakuba épített alkatrészek. A tartós felhasználást szolgálják például a fémből készült csatlakozók. Több fontos szempontot érdemes figyelembe venni az eladó műtermi vaku keresésekor.

Fényerő
Célszerű olyan vakut választani, amelynek a teljesítménye potméter segítségével szabályozható.

Beállító izzó
Olyan műtermi vakut válasszunk, amelynek a beállító izzója megfelelő fényerővel rendelkezik. Ha ez a segédfény túl alacsony teljesítményű, akkor a kompozíció beállításai pontatlanok lehetnek, a rosszul felmért fényviszonyok pedig rossz minőségű képeket eredményezhetnek. A túl nagy teljesítményű segédfény pedig szintén előnytelen, mert jelentős színelváltozásokat okozhat. Természetesen előfordulhatnak olyan esetek is, amikor kis, illetve nagy teljesítményű segédfényre van szükség a műteremben.

Színhőmérséklet
A vaku által kibocsátott fény színhőmérséklete ideális esetben 5000-6000 Kelvin között legyen.

Biztonság és kényelem
Előfordulhat, hogy a nagy igénybevétel miatt túlmelegszik a műtermi vaku. Ha tudjuk, hogy a feszített munkatempónk miatt fennáll a túlhevülés veszélye, mindenképpen olyan eszközt vásároljunk, amely rendelkezik beépített túlmelegedés elleni védelemmel. A kompozíciók beállításától függően szükségünk lehet arra, hogy vakut távvezérléssel hozzuk működésbe. Természetesen olyan eszközt is választhatunk, amely rendelkezik távkioldó funkcióval. A műtermi vaku mellett természetesen további kiegészítőkre is szükség van a profi fotózáshoz. Egyes eszközök szettben is kaphatók, így egy kezdő stúdió felszerelése is könnyedén megoldható egy kisebb beruházással.

Stúdióvaku vagy rendszervakuk kiegészítőkkel?
Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen a döntés elsősorban attól függ, milyen rendszerességgel szeretnénk műtermi körülmények között fotózni, illetve milyen gyakorisággal szeretnénk szabadtéren fotózni. Ha szinte kizárólag vagy túlnyomó részben műtermi körülmények között használnánk a vakut, akkor természetesen ésszerű választást jelent a stúdióvaku. Amennyiben gyakran fordulnánk meg szabadtéren, illetve kültéri fotókat is szeretnénk készíteni, a megfelelő rendszervakus megoldás is kiválónak bizonyulhat. Általánosságban talán azt lehet elmondani, hogy a minőségi stúdióvakuk képesek optimális eredményt biztosítani kültéri helyszíveken, azonban már a középkategóriás rendszervakuk is jó eredményre képesek műtermi körülmények között. Persze utóbbi esetében kiegészítőkre van szükség, mindenképpen szert kell tennünk megfelelő fényformálókra és állványokra.

A rendszervakuk kis mérettel rendelkeznek, kifejezetten könnyűek, ezért könnyen és kényelmesen szállíthatók. Akkumulátoros üzemüknek köszönhetően bárhol használhatók, ideális választást jelentenek szabadtéri használat során is. Sok ilyen vaku TTL kioldóval is üzemeltethető. Ráadásul kedvező áron vásárolhatók meg. Meg kell említeni a hátrányukat is: relatív alacsony fényteljesítménnyel rendelkeznek, ezért egy hosszas fotózás során többször kell akkut cserélnünk. Kissé lassú vakutöltésre kell számítanunk, illetve nélkülöznünk kell a modellfényt.

A stúdióvakuk magasabb fényteljesítménnyel rendelkeznek, ráadásul kifejezetten gyorsan töltődnek. Esetükben természetesen rendelkezésre áll a modellfény használata, akár proporcionális megvilágítás mellett is. Kiváló a fényformáló kínálat, amit használhatunk hozzájuk. Könnyedén állványra helyezhetjük őket, így még jobb minőséget érhetünk el. Hátrányként meg kell említeni, hogy sok stúdióvaku hálózati táplálást követel, így a szabadtéri használatuk korlátolt. Mivel nagy mérettel rendelkeznek, a hordozhatóságuk nem túl jó. Illetve relatív drágán vásárolhatók meg. Ár-érték arányban azonban kiválónak mondhatók, ahogyan a rendszervakuk is kiváló választást jelentenek bizonyos igények esetén. Ismerjük meg az Extreme Digital kínálatában szereplő műtermi vakukat és válasszuk az igényeinknek megfelelőt!