Kutyaeledel (116)

Összesen: 116
Rendezés

Találatok: 116

Legnépszerűbb termékeink

Kutyaeledel választás okosan - Milyen kutyatápot válasszak a kedvencemnek?

A kutyaeledel kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen a piacon rengeteg gyártó számos terméke közül válogathatunk, ráadásul mindegyikről a legjobbak olvashatjuk. Amennyiben tisztában vagyunk a kutyatáp kiválasztásának legfőbb kérdéseivel, könnyebben megtalálhatjuk a kutyusunk számára ideális eledelt. A megfelelően táplált kutyus vidám, mozgékony és energikus, így biztosak lehetünk benne, hogy jót választottunk. Új étrend bevezetése során azonban nehezebb a dolgunk, de ekkor is figyelmet kell fordítanunk a kutya visszajelzéseire. 

A jó minőségű tápok tartalmazzák mindazt a tápanyagmennyiséget, ásványi anyagot és vitamint, amire a kutyusnak szüksége van. Ez azonban félrevezető lehet, ugyanis a gyengébb minőségű tápok esetén is találhatunk megfelelő összetételt, az alapanyagok mégis alacsony minőségűek lehetnek. Ráadásul egyes tápok esetében az emészthetőség is kritikus szempont, avagy gazdi legyen a talpán, aki kapásból képes kiválasztani a kutyája számára ideális eledelt. A prémium tápok elsőosztályú tápanyagösszetételt tartalmaznak, a gyengébb minőséget képviselők esetében pedig jelentős a ballasztanyagok mennyisége. A sok ballasztanyag ahhoz is vezethet, hogy a kutyusunk alultáplálttá válik és állandóan enni akar. Ez magyarázza, hogy a kutya a gyenge minőségű tápból többet eszik. Ennek nem az az oka, hogy annyira szereti, csupán a sok emészthetetlen ballasztanyag miatt nem jut elegendő tápanyaghoz. 

Kezdő gazdik sokszor abba a hibába esnek, hogy illat vagy szín alapján választanak eledelt. Ezek alapján azonban aligha tudjuk megállapítani, egy kutyatáp milyen minőséget képvisel. Őszintén szólva még az sem állapítható meg, hogy az élénk színű vagy inkább a barnás és zöldes tápok jobbak. Persze fontos, hogy a kutyus szeresse és jó étvággyal fogyassza a tápot, emberi orral és szemmel azonban aligha tudjuk eldönteni, mi ízlik egy kutyának. Számunkra azt is nehéz elhinni, hogy a kutyusok szívesen fogyasztják ugyanazt a tápot nap mint nap. Számunkra a változatosság fontos a táplálkozásban, számukra csupán a megfelelő tápanyagösszetételnek van jelentősége. 

A gyártók szívesen hangoztatják a kutyák és a farkasok közötti hasonlóságot, ezzel támasztva alá a magas hústartalommal rendelkező tápok szükségességét. A magas hústartalom rendszerint a minőségi tápok ismérve, önmagában azonban nem garancia semmire. Sőt, azt is figyelembe kell venni, hogy a farkasok táplálkozásában az elejtett vadak belsőségeivel együtt elfogyasztott növények is fontos szerepet képviselnek. Ennek ellenére a háziasított kutyák továbbra is húsevők, de erős mindenevő jelleggel. 

Ha kutyatápot választunk, minden esetben tekintsük át az összetevők listáját! Ezek sokkal többet elárulnak az eledel minőségéről, mint a marketing üzenetek és a szép színes képek. Sokszor találkozhatunk a „csirkés” vagy „marhás” elnevezéssel, amely sokszor csupán 2-5 százalékos hústartalmat jelöl. Érdemes tudni, hogy az összetevőket mennyiségi sorrendben láthatjuk, ennek ellenére figyelmet kell fordítani a hús százalékos mennyiségére. Előfordulhat, hogy a hús szerepel az első helyen, a gabonák, a burgonya és a különböző összetevők együttesen azonban sokkal nagyobb részt képviselnek, mint maga a hús. Azonban még ez sem ennyire egyszerű és egyértelmű, hiszen a hústartalom is különböző formában kerülhet a kutyatápba. Önmagában hús alatt az állatok tisztított húsát értjük, de ide sorolható a nyelv, a szív, a bőr, a zsírszövet és a vér is. A húsliszt állati szövetekből készített liszt, amely esetében az emészthetetlen anyagok aránya nem lehet magasabb 14 százaléknál. Hús melléktermékek közé a tiszta állati testrészeket soroljuk, de a húst értelemszerűen nem; elsősorban belsőségek, velő és csontok tartoznak ide. Ezeken kívül találkozhatunk még az állati kivonat kifejezéssel, ami valamilyen állati szövetből készített port vagy folyadékot takar.

Ezt követően már csak a nyershamu kifejezés vihet be bennünket az erdőbe. Ez tulajdonképpen egy laboratóriumi vizsgálat eredményén alapuló mutató, ami az ásványianyag-tartalomra utal. A laborban mintát vesznek a tápból, majd azt elégetik. A hátramaradt éghetetlen ásványi anyag adja a nyershamu tartalmat, ami a minőségi száraztápok esetén 10% körüli, nedvestápoknál 4% alatti. A túl magas értékek jellemzően szennyeződésekre és minőségtelen összetételre utalnak.

A kutyaeledel kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a kutyusunk méretét és életkorát. A gyógytápokat figyelmen kívül hagyva a kutyaeledelek öt csoportba sorolhatók: kistestű, nagytestű, kölyök, idős és elhízott kutyák táplálására alkalmas eldelekre. 

A kutyák optimális táplálása érdekében tudni kell, hogy a kistestű kutyák metabolizmusa jelentősen eltér a nagyobb kutyákétól. Számukra jelentős energiatöbbletre van szükség testsúly-kilogrammonként. Mivel rendkívül sokat mozognak a saját apró testükhöz képest, ezért kalóriában gazdag táplálásra van szükségük. Mivel kicsi a gyomruk, ezért kevés tápot képesek elfogyasztani. Ez magyarázza, hogy számukra kiemelten fontos a táp minősége, illetve kerülni kell azokat az eledeleket, amelyek túl nagy arányban tartalmaznak emészthetetlen összetevőket. A kistestű kutyák számára készült falatok legyenek aprók, hogy a legkisebbek is gond nélkül kényelmesen fogyaszthassák őket.

A nagytestű kutyák esetében a hosszú növekedési szakasz jelenti a táplálás sarkalatos pontját. Mivel a csontjaikat és ízületeiket egy életen át jelentős terhelésnek teszik ki, ezért mindenképpen olyan eledelekre van szükség, amely kiegyensúlyozott táplálást biztosít számukra megfelelő foszforral. A foszfor tehát fontos, de túlzásokba sem szabad esni. Azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy a nagytestű kutyák bélrendszere gyakran érzékenyebb, ezért folyamatos odafigyelésre van szükség. 

A kutyusok életkora is meghatározó a megfelelő táplálék kiválasztása során. A kölyköknek egészen más táplálásra van szükségük, mint a szüleiknek. Testsúly-kilogrammonként nagyjából kétszer annyi energiára van szükségük, mint a kifejlett társaiknak, ráadásul a növekedésüket is megfelelő minőségű összetevőkkel kell biztosítani. Mindemellett kellő mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szükségük. Velük ellentétben az idős kutyusok akár negyedével kevesebb energiabevitellel is beérik, hiszen jellemzően kevesebbet mozognak. Az idős kutyák emésztése és fogai már meggyengültek, ezért kerüljük a magas csonttartalmú tápokat és lehetőleg testhőmérsékletre melegítsük fel az ételeiket. Mivel keveset mozognak, fajtától függően hajlamosak lehetnek az elhízásra. Az elhízás azonban nem csak idős kutyusoknál fordulhat elő. Szerencsére a legtöbb esetben a táplálékmennyiség csökkentése megoldja a problémát, ráadásul ma már kiváló minőségű eledelek kaphatók kifejezetten elhízott kutyusok számára. Amennyiben az ételmennyiség csökkentése mellett döntünk, fokozott figyelmet fordítsunk arra, hogy a csökkentés mértéke ne haladja meg a 20 százalékot.