Üvegkerámia főzőlap (68)

Összesen: 68
Rendezés

Találatok: 68

Legnépszerűbb termékeink

Üvegkerámia-főzőlap

Az elektromos főzőlapok nem újkeletűek, korában is használtunk ilyeneket, ám ezek vasmagos, öntöttvas főzőlapok , amelyek egyrészt nem voltak túlzottan elegánsak, másrészt a takarításukkal is jócskán adódtak gondok... Ezek mára már teljesen kiszorultak a piacról, véletlen találhatunk egyet-egyet belőlük csak.

A kerámia-főzőlapok működési elve
Kialakításukat tekintve elmondható, hogy egyetlen síklapból áll a főzőlap, ami üvegkerámia borítást kap. Az üvegkerámiáról azt kell tudni, hogy egy törhetetlen, magas mechanikai szakítószilárdságú és magas hőnek is ellenálló anyag, ami csak függőleges irányban vezeti a hőt. E tulajdonsága miatt csak ott melegít, ahová el van helyezve a fűtőelem. Hátránya ezeknek a főzőlapoknak ugyanakkor, hogy érzékenyebb a felületük kissé, így a karcolásoktól is jobban kell óvni.
    
A kerámia főzőlapok típusai
Attól függően, hogy mivel is történik a kerámialap felmelegítése, alapvetően kétféle főzőlaptípus közül választhatunk. Ilyen a fűtőspirálos kerámia főzőlap; ezek tekercselt fém elemeket tartalmaznak, amit felmelegít a kívánt hőmérsékletre a berendezés. Valamint a halogén kerámia főzőlap, ahol a főzőlapot infravörös halogén fény működteti. Léteznek olyanok is, melyek a két típus „ötvözetei”; ezek félhalogén főzőlapok, amelyek egy halogén izzót és egy tekercselt vasmagot ötvöznek.

Energiaigényük
A kerámia főzőlapok működtetéséhez kizárólag elektromos áram szükséges. Az, hogy mekkora az egyes típusok elektromosáram-igénye, az több dologtól függ: az egyes főzőzónák teljesítményétől (ezt Watt-ban adják meg a gyártók) és a főzőzónák számától.

Ezek összegéből adódik az összteljesítmény, ami meghatározza az egyes készülékek áramigényét. Átlagosan 5-7kW-os teljesítmény között mozognak ezek a készülékek. A gyártók a legújabb készülékeket ma már egyfázisú kialakítás helyett kétfázisú beköthetőséggel adják. Több okból is szerencsésebb az ilyen készülékek telepítése; egyrészt, hogy biztosítható legyen az egyenletes teljesítményleadás, valamint a hirtelen megnövekvő energiaigény kiküszöbölése céljából is jobb megoldás.

Milyen edények használhatók egy kerámia főzőlapon?
Örömteli a tény, hogy akárcsak a gáz főzőlapok esetében, itt is bármilyen edénnyel kompatibilisek az üvegkerámia-főzőlapok. A legjobban azonban akkor fog teljesíteni készülékünk, ha „lapos fenekű” edényeket használunk a főzés során, mivel ilyenkor a legnagyobb a hővel érintkező felület, és így gyorsabban készül el az étel. Ennél a főzőlaptípusnál azonban figyelni kell arra is, hogy pontosan a főzőzónára rakjuk az edényt, mert a lapon csak ez a fűtött felület. Továbbá érdemes megfelelő méretű edényeket használni a főzőzónákhoz, márcsak az energiahatékonyság miatt is, ugyanis, ha egy nagyobb főzőfelületre kisebb edény kerül, akkor felesleges energiát használunk el, ami a környezeten túl a pénztárcánkat sem kíméli.

Fontos a dizájn is
A kerámia főzőlapok kaphatók keret nélküli változattal, ami szinte elhanyagolhatóan emelkedik csak ki a munkalapból, ha azonban igazán exkluzív megjelenésre vágynánk, akkor a csiszolt éllel rendelkező modelleket is érdemes szemügyre vennünk; ezek teljesen rásimulnak a munkafelületre. Léteznek kerettel rendelkező modellek is, ahol a pult felülete és a főzőlap élesen elhatárolódik egymástól. Ezeket a típusokat azonban egy picit nehezebb takarítani...

Hogyan és mivel érdemes takarítani a kerámia-főzőlapokat?
A gáz főzőlapokkal ellentétben egy valóra vált álom a tisztításuk, hiszen nincsenek bennük különálló alkatrészek, nincsenek apró mélyedések, rések, valamint nem kell tartani az eltömődő fúvókáktól sem. Az egész főzőfelület sík, amit egy mozdulattal letörölhető. A legkönnyebb helyzetben persze akkor vagyunk, ha egy keret nélküli típust választottunk, mert ott a keret és a főzőlap közé sem tud szennyeződés jutni.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a kerámia főzőlapok felmelegedett részeire kiömlő étel könnyen odasülhet, letapadhat, így ezeket érdemes mihamarabb letakarítani, mert később már nagyobb nehézségek árán szabadulhatunk csak meg ezektől a makacs szennyeződésektől. Mindenképpen figyeljünk arra is, hogy puha szivaccsal vagy ronggyal takarítsuk a felületet, mert egyéb, keményebb kaparóeszközök karcolásokat, illetve sérüléseket okozhatnak!