Háztartási kések,ollók (16)

Összesen: 16
Rendezés

Találatok: 16

Legnépszerűbb termékeink

Milyen ollót válasszak?

A megfelelő olló kiválasztása nem egyszerű, hiszen a különböző feladatok gyakran más-más típusú ollót kívánnak, mégsem szeretnénk öt különböző típust megvásárolni. A továbbiakban sorra vesszük azokat a szempontokat, amelyeket mindenképpen érdemes tudni, illetve szem előtt tartani, amikor ollót vásárlunk. A korábbi évtizedekben jellemzően egy ollót használtunk mindenre, legyen szó kézimunkázásról vagy általános otthoni felhasználásról. Utána egyre elterjedtebbé váltak a megfizethető ollók és rájöttünk, hogy érdemes a különböző vágási feladatokhoz különböző ollót vásárolnunk. 

Az ollók közül talán a szabóolló esetében kell a legnagyobb figyelmet fordítanunk a kiválasztásra. Az nem kérdés, hogy a szabáshoz egy jó szabóollóra van szükség, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a minőségét és az élét csak úgy őrizhetjük meg, ha csakis szabásra használjuk, papír és egyéb háztartási anyag vágására soha. A ma ismert formával és funkcióval rendelkező szabóollókat csaknem kétszázötven éve használjuk szövetek vágására, hamar nélkülözhetetlen kellékké váltak. Nem mindegy azonban, milyen szabóollóval dolgozunk, hiszen egy minőségi termékkel sokkal alaposabb és szebb munkát végezhetünk, mint egy olcsó vacakkal. A termékek között óriási különbségek mutatkoznak a minőség és az ár tekintetében is, ezért a kínálatban a megbízható minőséget és jó ár-érték arányt képviselő ollókat kell keresnünk. 

Érdemes alapos figyelmet fordítani a szabóolló kiválasztására, hiszen egy jó döntéssel egyszer és mindenkorra letudtuk a szabóolló vásárlást. Legalábbis abban az esetben, ha nem nagyüzemi módon szabunk és varrunk, illetve vigyázunk az ollóra. Az ár persze fontos szempont, de ha már kifizetünk érte egy bizonyos összeget, mindenképpen olyan ollót képes választani, aminek hasznát vehetjük és amivel hosszú éveken és évtizedeken keresztül szép és pontos munkát végezhetünk. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a neves gyártók esetében nem foghatunk mellé, hiszen a márkanevük a garancia, hogy az általuk kínált termékek megfelelnek azoknak a minőségi elvárásoknak, amiket támasztunk feléjük.

Ha nem csak egyszeri-kétszeri alkalomra keresünk szabóollót, hanem rendszeresen szeretnénk szabással foglalkozni, ezen a terméken nem érdemes spórolni. Egy minőségi szabóollóval sokkal-sokkal pontosabb és szebb munkát végezhetünk. Ráadásul egy jó ollóval sokkal könnyebb és élvezetesebb a munka, ami egyáltalán nem mellékes szempont, különösen abban az esetben, ha sok időt töltünk szabással. Persze csak abban az esetben marad így, ha megóvjuk az ollónk élét és nem csorbítjuk papírral és más anyaggal. 

A legtöbb szabóolló 23-26 centiméter hosszú, ez a méret elsősorban a normál vastagságú anyagok szabására nyújt ideális választást. A legtöbb szabóolló ilyen hosszúsággal rendelkezik, ezek a legkeresettebbek és számunkra is ez jelenti a legjobb választást, hacsak nincsenek különleges igényeink. Ennél nagyobb hosszúsággal rendelkező szabóollóra csak abban az esetben van szükség, ha rendszeresen vastag anyagokat kell szabnunk, ez esetben viszont ajánlott egy átlagos és egy nagyobb hosszúsággal rendelkező szabóolló vásárlása. Emellett persze a kialakítás és a nyél formája is hozzájárul ahhoz, hogy az olló használata kényelmes legyen. Nagyon fontos megemlíteni azt is, hogy léteznek jobbkezes és balkezes ollók, így mindig a számunkra megfelelőt válasszuk. Persze a kínálatban szereplő ollók többsége jobbkezes, igazából csak akkor van kicsit nehezebb dolgunk, ha bal kézzel dolgozunk.

Persze nem csak szabóollóra, hanem egy megfelelő minőségű kisollóra is szükségünk van a szabás és varrás során. Ezek kiválóan alkalmasak apróbb puha anyagok vágására, de jól használhatjuk őket akár ruhák bontása során is. Érdemes olyat választani, aminek legalább az egyik éle hegyes, így a ruhák bontására is alkalmassá válnak. Természetesen ennél az ollónál is elsődleges szempont az él minősége és épsége, ezért érdemes vigyáznunk rá, ne csorbuljon ki kemény anyagok vágása során.
Természetesen szükségünk lesz egy általános háztartási ollóra is, amit papírvágásra és egyéb anyagok vágására használhatunk. Egy általános ollónak köszönhetően megvédhetjük az érzékeny éllel rendelkező szabóollók épségét. Válasszunk az igényeinknek megfelelő típusok közül és használjuk őket nap mint nap, amikor szükség van rájuk!