Sparhelt (10)

Összesen: 10
Rendezés

Találatok: 10

Legnépszerűbb termékeink

Sparhelt

A sparheltet ritkán nevezzük magyar nevén, pedig elég sokatmondó: takaréktűzhely. Ezzel már ki is mondtuk, hogy mi a legnagyobb előnye, a takarékosság. Hiszen ugyanannyi hő energiájával egyszerre süthetünk, főzhetünk, és fűthetünk.

Egyáltalán nem letűnt korok eszköze, ma egyre inkább reneszánszát éli
Sokan gondolják, hogy a takaréktűzhelyek ideje lejárt, azonban ez koránt sincs így, ma is készítik őket a gyártók, és nagyon is praktikus megoldást tudnak jelenteni bizonyos esetekben. Ezek az eszközök leginkább a kertes házak berendezései, de valójában egyáltalán nem kell sok átalakítás hozzá, - egy megfelelő kémény, vagy kéménybekötés és egy kis hely, a konyhában van, vagy akár kültéri verandán is.

Tüzeléstechnikájuk, teljesítményük
A sparheltek fa tüzelésűek, azonban egy nagyon jelentős előnyük, hogy nem „kényesek” a faanyagra, - azaz gyakorlatilag az udvaron található hulladékfától kezdve - bármilyen fával fűthetők. Ez szintén takarékosságukat, alacsony fenntartási költségüket mutatja, továbbá a fahulladékanyag hasznosításában is segít.

A legtöbb ma kapható sparhelt 5-11kW-os teljesítmény között mozog, sőt a legmodernebb kivitelű darabokat úgynevezett vízteres megoldással is készítik, ami azt jelenti, hogy központi fűtésrendszer alakítható ki segítségükkel, vagy akár már meglévő rendszerhez is integrálhatók. Ezek természetesen a magasabb árkategóriát képviselő darabok közé tartoznak.

Természetesen a legalacsonyabb árfekvésű darabok is képesek sütésre-főzésre, a ház melegítésére, de a kész étel melegen tartására is hasznosulhat az általuk megtermelt maradékhő.

A sparhelt felépítése
Nos, először is: az öntöttvas főzőfelületből, egy sütőtérből, és egy égéstermék-elvezetőből (füstkivezető cső) tevődik össze a legegyszerűbb sparhelt is. Az előbbiekben esett már szó arról, hogy füstkivezető cső a kéményhez csatlakozik, azaz minden sparhelt kéménybekötésű változatban készül. Attól függően, hogy (szemből nézve) melyik oldalán helyezkedik el a tűztér megkülönböztetünk jobbos, illetve balos kivitelűeket.

Mire érdemes figyelnünk vásárláskor?
Arra mindenképpen figyelnünk kell vásárlás előtt, hogy rendelkezésünkre áll-e a megfelelő kéménybekötés, azaz a szükséges csőkeresztmetszet. Fontos továbbá, hogy az égési törmelék, - a hamu- valahol összegyűljön. Ez általában egy kis fiókos rész, ahonnan könnyedén eltávolítható a visszamaradt égéstörmelék, és egyszerűen tisztítható a készülék. Opcióként szerepelhet, hogy a tüzelésre szánt tartalék fát is el lehessen helyezni a sparheltben. Ilyenkor egy plusz fatároló rekesz, polc vagy fiók is szükséges. Készülnek is különféle modellek ennek az igénynek megfelelően.

A külső megjelenés is sokféle lehet
A ma gyártott sparheltek megjelenésükben kétségkívül nagyon családias, meleg légkört kölcsönöznek, és valóban a régi konyhák hangulatát idézik, akárcsak a benne lévő tűz ropogása.

Elmondható, hogy szinte minden enteriőrbe illeszthetők, mert készülnek belőlük a régi korokat idéző, zománcos, illetve csempével ellátott darabok is, amik jól illeszkednek egy vidéki, country-stílusú, vagy vintage hatású élettérbe. Természetesen a gyártók gondoltak a letisztult hatást, ipari stílust kedvelő vásárlókra is, ezért gyártanak kontrasztos élekkel, csak öntöttvasból sparhelteket is. Akármelyik stílus mellett tesszük is le voksunkat, az Extreme Digital kínálatából kedvünkre válogathatunk, pénztárcánkat kímélve, kényelmesen, a fotelből.