Kések (90)

Összesen: 90
Rendezés

Találatok: 90

Legnépszerűbb termékeink

Konyhakés vásárlási tanácsok

A konyha elengedhetetlen eszköze egy jó kés. Pontosabban jó kések. Rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg velük, de akár a rutin szerű főzést is élménnyé varázsolhatjuk. De milyen a jó kés, egyáltalán milyen fajták vannak, és melyik mire való? Az alábbiakban bemutatjuk a konyhai kések alapdarabjait.

Leg, leg, leg… Séfkés
A legfontosabb, a legsokoldalúbb, a leghasznosabb konyha kés a Séf kés. Ez a legismertebb, általában minden háztartásban előforduló kés. Az elején széles, majd elkeskenyedő pengével rendelkezik. Tulajdonképpen mindenre alkalmas, vág, szeletel, aprít, húst, zöldséget, kenyeret. Mivel valóban igazán univerzális, mindenképp érdemes beszerezni egyet, méghozzá minőségi változati közül.

Csontozó és filéző kések
A hosszú, vékony, hajlékony nyelű kések filézéshez, csontozáshoz a legalkalmasabbak. Ha rendszeresen készítünk halételt, esetleg gyakran bontunk csirkét, hasznos lehet egy ilyen kés.

Bárd a daraboláshoz
A Bárd az a látványos, nagy szögletes vágóeszköz, melyet a konyhában nem jártasok legtöbbször csak a hentes kezében látnak, vagy horror filmekből ismernek. Egyébként nagyobb, csontosabb húsok darabolására használjuk. Ha sokszor van ilyenekkel dolgunk, mindenképp szerezzünk be egy bárdot, mert más kések éle könnyedén kicsorbul az efféle feladatoktól.

Hámozókés
Kisebb, rövidebb konyhai kés a Hámozó kés. Ezzel azon kívül, hogy hámozhatunk, apríthatunk, szeletelhetünk is, már ami a zöldségeket és gyümölcsöket illeti. Ügyesebb kezűek különlegességeket is faraghatnak vele, bár erre még alkalmasabb egy Turnírozó kés.

Kenyérvágó
Ahogy neve is tükrözi a Kenyérvágó kés, kenyér szeletelésére való. Hosszú, egyenes, fogazott pengével rendelkezik, ennek köszönhetően könnyedén, morzsa mentesen vágja a kenyeret, kalácsot, és más hasonló ételeket.

Vajkés
A vajkés a kenyér megkenésére való, -gondolják sokan, de valójában, előírás szerint, csak a vaj kenyérre viteléhez használatos, a kenést már mindenki a saját késével végzi. Ettől függetlenül kiválóan alkalmas vajazásra, így ha nem látja senki bátran használhatjuk arra is.

Anyaghasználat
A profi kések pengéje acélból készül. Ez azonban többféle is lehet. Beszélhetünk szénacél, rozsdamentes, illetve laminált acél pengéről. A szénacél pengék alapvetően jó eszköznek bizonyulnak, egyetlen hátrányuk, hogy könnyen korrodálódnak. Ezzel szemben a rozsda mentes pengék kevesebb törődést igényelnek, viszont nem is olyan eredményesek. A laminált pengék az előző változat ötvözetéből készültek, így azok legjobb tulajdonságait egyesítik. A legélesebb kategóriába tartoznak, viszont nagyon törékenyek, ráadásul pontosan élességük miatt, igényelnek némi szakértelmet. A kések élezését illetően ne dőljünk be az olyan ámításoknak, hogy „ezt a kést sosem kell megélezni”. Amit használnak az kopik, így előbb utóbb ezen kések is elcsorbulnak, ezeket pedig nem lehet majd megélezni.

Ezt kell szem előtt tartani, ha minőségi kést keresel
Ha sok időt töltünk a konyhában, a kések a legfontosabb munkaeszközeinkké válnak. Ha rábukkanunk egy jó késre, ragaszkodunk hozzá, hiszen tudjuk, hogy mekkora érték a konyhában a tökéletes kés. A megtalálása azonban nem egyszerű, hiszen a személyes igényeinket is figyelembe kell vennünk. Szerencsére léteznek olyan általános tanácsok és javaslatok, amelyek segítséget jelenthetnek a kiválasztás során.

Az ár természetesen a kés kiválasztásánál is fontos szempont. A felső árkategóriába tartozó kések abban az esetben jelentenek jó választást, ha már kellő gyakorlattal használjuk és valóban szükségünk van egy prémium minőségű késre. Első késként nem érdemes rögtön prémium kategóriával nyitni, hiszen ezek a kések is csak abban az esetben válnak igazi csodává a kezünkben, ha már kellő gyakorlattal rendelkezünk, ráadásul az élezésben is kellő tapasztalattal kell rendelkezzünk, máskülönben csak elhasználjuk a kés élét. Kellő gyakorlat nélkül tehát nem érdemes sok tízezret fizetni egy késért, egy középkategóriás termék azonban tökéletes választásnak bizonyulhat.
A minőségi kések között két típussal találkozunk: hengerelt és kovácsolt késekkel.

Tagadhatatlan, hogy megoszlanak a vélemények egyik és másik típus valódi értékeiről, de a legtöbben természetesen a kovácsolt kések mellett teszik le a voksukat. Ezek jobb éltartással és hosszabb élettartammal kecsegtetnek, de az áruk is magasabb. A két típus közötti különbségek szemmel láthatók, ha alaposan megvizsgáljuk az éleket. A hengerelt kések esetében a használat során nagyobb valószínűséggel jelennek meg szemmel nem látható mikrorepedések, amelyek idővel a kés töréséhez vezethetnek. Természetesen tudni kell azt is, hogy a kovácsolt kések esetében sem beszélhetünk azonos minőségről, hiszen az alapanyagként használt acél minősége is különböző lehet, ráadásul a gyártási folyamat is nagymértékben befolyásolja a végeredményt.

Ha kést kell választani, felvetődik a kérdés, milyen hosszú legyen a pengéje. Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen mindenki más hosszúsággal szeret és tud dolgozni, illetve ez esetben is igaz a mondás, hogy a megszokás nagy úr. Kezdő szakácsok esetében egy 20 centis éllel rendelkező kés jó választás lehet, ez átlagosnak mondható hosszúság. A pengehosszúságnál fontosabb szerepet játszik a kés formája. A klasszikus formájú séfkések jó választásnak bizonyulnak, hiszen ezek alkalmasak szinte mindennemű élelmiszer darabolására, míg a speciálisabb alakú kések sokszor csak zöldségek vagy épp húsok szeletelésében nyújtanak tökéletes segítséget. A neves gyártók kínálatában található kések esetében nem kell aggódnunk az él minősége, a nyél fogása vagy a kés egyensúlya miatt. 

Vásárolj az Extreme Digital kései közül, s tedd könnyebbé a konyhai előkészítést. Széleskörű választékunkban összegyűjtheted mindegyik szükséges darabot.